събота, 15 септември 2018 г.

Хачапури по аджарски


Хачапури е грузинско тестено ястие, което може да срещнете приготвено по различни начини. Като цяло най-общо това е оформено по няколко начина тесто с богат пълнеж - често от сирена, но може да бъде и с месо или пък с картофи, а дори и с фасул. Пълнежът  може да е вътре в тестото, а може и да е отворено хачапури. А тестото пък може да е с мая или содено.

Днес аз избирам да ви представя рецептата за хачапури по аджарски. Те се приготвят във формата на лодка, като характерно тук е, че яйцето трябва да остане рохко (разбира се, за тези от вас, които обичат). Най хубаво е, когато си отчупиш препечено крайче и го потопиш в рохкото яйце или си гребнеш от пълнежа. Просто чудно!

По принцип и естествено, за изпълнение на рецептата за хачапури се използва грузинско сирене. Но тъй като тук няма как да намеря такова, го замених с нашенско сирене и кашкавал.

Продукти:

За тестото:

200 мл прясно мляко
125 мл вода
7 г прясна мая
1 ч.л. сол
2 ч.л. захар
4 с.л. олио
1 белтък
около 500-600 г брашно

За пълнежа:

350 г  сирене
150 г  кашкавал
100 г краве масло
5 яйца

1 жълтък за намазване



Млякото се смесва с водата и се затоплят леко, без да се сгорещяват, за да не се попари маята. Смесват се със захарта и маята и се прибавят 4-5 с.л. брашно. Разбърква се и се оставя да втаса, докато хване шапка.
В пресятото брашно се прави кладенче и в него се прибавят солта, олиото и белтъка. Излива се втасалата мая. Замесва се меко и нелепнещо тесто. Разделя се на 5 еднакви части, които се оформят на топки. Покриват се с чиста кърпа и се оставят да втасат.
През това време сиренето се натрошава и се смесва с настъргания кашкавал.
Маслото се разтопява и се излива в сиренето. Разбърква се много хубаво.
Става смес с много приятен маслен вкус, която може да се изкушите да си хапнете и така :)

След като тестото е втасало, се взима една питка и се разточва на тънък правоъгълник или овал (или нещо приблизително подобно). В краищата се поставя малко от сиренето - по начина, посочен на снимката.


Тестото се завива от двете страни към средата като руло. След това краищата се съединяват и се прищипват така, че да се образува формата на лодка.



Имайте предвид, че е необходимо краищата да се прищипят добре, защото при печене е възможно хачапурито да се отвори. Също така, за да не се отворят рулата,  е хубаво с върховете на пръстите да ги натиснете към долната част на тестото.
В празното пространство в "лодката" се поставя от сместа със сирене.


Така приготвените хачапури се преместват в тава, застлана с хартия за печене. Намазват се с разбития жълтък с малко прясно мляко и се пекат в загрята фурна на 180 градуса.
Аз ги пекох по 2 в една тава, последното остана да се пече самотно. :)

Когато са почти готови, се изваждат от фурната и в тях се чуква по едно яйце. Връщат се обратно и се пекат за 2-4 минути така, че белтъкът да стегне, а жълтъкът да остане течен.

*ТУК ще сложа една забележка и ще кажа, че ако обичате добре изпечени яйца, можете да ги поставите още в началото и така да изпечете вашето хачапури.

Хачапури по аджарски се сервира горещо или поне топло.

Много добре се връзва с домат и нашенска си шарена сол.


Адаптирано от тук.


3 коментара:

  1. Чудесна рецепта Или.Все се каня да пробвам да направя за закуска хачапурии.Не е никак трудно за изпълнение, а с различна плънка ще са много вкусни.Прекрасно изглеждат твоите.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели!
      Ще се радвам да опиташ и ти.
      Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...