вторник, 27 март 2018 г.

Пилешки късчета с кьопоолу


Има моменти, в които просто виждаш някаква рецепта и искаш да я направиш веднага. Така се случи и с тази. Абсолютно импулсивно изпълнение. Докато си ровех във Фейсбук, попаднах на това видео https://www.facebook.com/cznburak/posts/2151593205063840 . (Поставям го само като връзка, защото не успях да го вградя в публикацията, извинете ме за което.)
Изпълнението ме грабна на секундата и после вече знаех каква ще е вечерята.
Е, това е пълна импровизация от моя страна, защото във видеото нямаше точно описание на използваните продукти, но пък аз си го направих по мое осмотрение и вкус. За изпълнението на рецептата използвах пилешко месо, защото с такова разполагах в момента. И накрая добавих малко зехтин, а там като че ли се залива обилно с разтопено масло с подправки. Но се опитах да сложа малко мазнина, съобразено с режима на хранене, който спазвам в момента. Ако вие имате желание, можете да разтопите малко масло и да залеете готовото ястие с него.
Друго, което промених е, че поради липсата на плоча и жар - пекох всичко във фурната.

И така, ето как приготвих аз тази вкусна рецепта за пилешки късчета с кьопоолу.


Продукти:

За зеленчуците:
около 900 г патладжани
около 480 г домати
около 280 г печени чушки
2-3 скилидки чесън
1 с.л. балсамов оцет
2 ч.л. зехтин
1 ч.л. джоджен
½ к.л. червен пипер
черен пипер
сол











(Количеството на зеленчуците е ориентировъчно. Винаги можете да го промените според наличностите.)

За месото:

800 г пилешко (пържола от бут без кожа имах аз)
½ ч.л. риган
½ ч.л. черен пипер
½ ч.л. червен пипер
1 с.л. балсамов оцет
1 ч.л. зехтин
сол

пресен магданоз

люти чушки


пърленки (можете да ги приготвите по тази рецепта http://ilrai.blogspot.bg/2008/09/blog-post_7466.html, на скара, на тиган, а дори и директно върху плочата на обикновен котлон - все ще е вкусно)



 

Патладжаните и доматите се измиват. Патладжаните се надупчват с дървен шиш (защото при печене могат да гръмнат във фурната) и заедно с доматите се поставят в застлана с фолио тава. Пекат се в загряна фурна на 180 градуса, докато омекнат хубаво. 

 
Докато се пекат зеленчуците, месото се нарязва на малки късчета. Слага се в тавичка и се поръсва с подправките за месо. Добавят се балсамовия оцет и зехтина, налива се съвсем мъничко вода.

Готовите зеленчуци се изваждат от фурната и на тяхно място се слага да се пече месото, като се разбърква няколко пъти по време на печенето.
Патладжаните и доматите се оставят лекичко да се охладят и се обелват. Чушките също се белят. Всичко се накълцва на ситно, включително и чесъна.
След като месото се извади от фурната, вътре се слага подходяща тава да се нагорещи. След това в нея се изсипват накълцаните зеленчуци. Оставят се да се готвят, като се разбъркват 2-3 пъти и се изчаква водата от тях да се изпари. Изваждат се и се прибавят подправките, оцета и зехтина. Хубаво се разбъркват и се връщат за още 3-4 минути във фурната.
Лютите чушки се пукат леко на котлон.

Пилешките късчета се изсипват върху зеленчуците и се подреждат пуканите люти чушлета. Поръсва се със ситно нарязан магданоз.

Ако ще заливате ястието с разтопено масло, то тук е момента да го направите.
Накрая се добавят и пърленките :)

Да ви е вкусно!

Снимките ми не се получиха много хубави, както често ми се случва, но обикновено вечер нямам никакво време да снимам, защото човеците са много гладни :)




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...