събота, 29 октомври 2016 г.

Скумрия на фурна - тип "Ропотамо"


Рецептата за скумрия на фурна "Ропотамо" е отговор на предизвикателството на WWF. Те се обърнаха към мен с предложение да се включа в търсенето на "съкровище" - риба в района, в който живея. Приех с удоволствие и в резултат се роди тази рецепта.

Преди да пиша за рецептата обаче, първо ще ви разкажа малко за проекта на WWF. На 31.10 в НДК те ще представят Рибен буквар 2.0 – малка книжка, която за първи път в България помага за избор на риба, който да е полезен както за хората, така и за околната среда. Електронното издание на книжката можете да разгледате тук
Предизвикателството към мен беше да стана един от първите изпитатели на буквара и същевременно първите посланици на каузата в нашата страна. За целта трябваше да прегледам рибите в буквара, да проверя доколко информацията, която е подбрана е практична и отговаря на предлаганото в търговската мрежа. Да „потърся съкровище“ – риба, препоръчана в Рибен буквар 2.0, а след това да приготвя с нея любима рецепта, която да споделя.

Кампанията на WWF ще покаже как нашето потребление на риба може да промени света, как всеки потребител може да допринесе за изграждането на една по-отговорна глобална икономика за хората и за природата, купувайки независимо и съзнателно устойчиви продукти. Повече по темата можете да прочетете тук и като разгледате детайлно буквара. 

И така... какво се случи в Ловеч. Посетих някои от големите вериги в града и малки магазинчета, но ударих на камък. Там не открих нищо, което да съответства на информацията в буквара.
Обаче в Ловеч има един много добър магазин за риба и това беше последната ми надежда. Отправих се към магазина за риба и рибни продукти на Сеймър ЕООД и не сбърках.
Собствениците бяха много отзивчиви и ми разказаха подробно за почти всички риби и продукти, които получават и продават в техния магазин. Те държат да продават качествена стока, отгледана в избрани райони и хранена с качествени храни.

Ако сте от Ловеч и още не сте ходили в магазина, отидете. Намира се под Билла. Ще ви препоръчат риба според вашия вкус, ще ви разкажат повече за нея и ще ви предложат рецепта как да си я приготвите. Това е страницата им във Фейсбук.


И накрая рецептата за скумрия Ропотамо.

Продукти:

4 бр. скумрия
400 г сварен грах или от консерва
400 г сварен боб или от консерва
1/2 буркан кисели краставички
1 малка глава лук
3 по-тънки моркова
около 1 кг настъргани домати или 1 буркан и половина
1 с.л. чубрица
1 ч.л. червен пипер
1 дафинов лист
1 ч.л. риган
1 ч.л. захар или мед
черен пипер
сол
брашно за овалване на рибата



рибата преди печене
Скумрията се почиства и нарязва на шайби с дебелина около 2 см. Посоляват се и се оставят да престоят около час. Лукът се нарязва на много ситно, морковите се обелват и се нарязват на кръгчета с дебелина около 2 мм. В 2-3 лъжици загрята  мазнина се изсипват лукът и морковите, готвят се докато омекнат.










При тях се слагат доматите и ястието се оставя да поизври течността около 15 минути. Отстранява се от котлона и се прибавят грах, боб, нарязаните кисели краставички, захарта и подправките. Тази смес се изсипва в тавата, в която ястието ще се пече. Всяко парче риба се овалва в брашно и се подреждат върху долната смес така, че да потънат поне до половината. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна докато рибата се зачерви и се сготви добре.








27 коментара:

  1. Така ли изглежда на "шайби"?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тази част на рибата остава, след като се нарежат на шайби. Избрах да снимам тях, защото са по-фотогенични.
      А вие може и на осмоъгълници да си я нарежете.

      Изтриване
    2. Не се сърдете,но и на мен ми направи впечатление това за шайбите,а на снимката по дължина!

      Изтриване
    3. Както вече написах, когато нарежете рибата на шайби, накрая откъм опашката остава това парче. Това не е риба, нарязана по дължина, просто така остава след като се нарежат парчетата, които позволяват да са на шайби. Избрах тези части, защото на снимката изглеждат по-добре. Иначе вярвам, че както и да нарежете рибата, рецептата ще се получи все така вкусна и точна.

      Изтриване
    4. И за да се уверите, че рибата е нарязана на шайби, към публикацията добавям още една снимка преди печене.

      Изтриване
    5. Лиана,този ,анонимния е такъв/анонимен/ от любов да се заяжда! Прекрасна рецепта ,бъдете здрава!

      Изтриване
    6. Моля, не им отговаряйте! Тези не заслужават отговор. Явно никога не са готвили скумрия! В случая формата на парчетата ли е важна или начинът на приготвяне!!!

      Изтриване
  2. Много обичам да хапвам риба, особенно скумрия...Изглежда чудесно!!! Така не се ли прави в малки бурканчета и една салата, която се казва Ропотамо??? (знам, че има консерва Ропотамо)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, има и рецепта за бурканчета. Препоръчвам да използвате тази на Пепи http://pep-4o.blogspot.bg/2010/05/blog-post_17.html

      Изтриване
  3. Ил, зашеметяващо вкусно изглежда!! Обожавам скумрия (и не само - въобще рибка) във всякакъв вариант, така че дали шайбичка ще ми се падне или опашчицата изобщо не ме притеснява, стига да е вкусноооо!
    Поздрави, миличка и прекрасен ден!!

    ОтговорИзтриване
  4. Много хубава идея и чудесно твое откритие на съкровище...
    Любимата "Ропотамо" на фурна - страхотна е.
    Поздрави и хубави есенни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Илианка,страхотна рецепта!Между другото,аз нарязах рибата на осмоъгълници,но не стана красива като твоята ;) ...шегичка :)

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотна рецепта. Спомням си за обичната ми баба, която я приготвяше за мен, докато бях студентка, в бурканчета. Би ли могла да се изпълни с паламуд?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Сматам, че и паламуд ще подхожда добре на тази рецепта. Ще се радвам да споделите отзиви :)
      Поздрави,
      Илиана

      Изтриване
  7. Аз пък не обичам риба "Ропотамо", обаче магазина ви е по-добър от софийските, трудно си намирам хубава риба напоследък.

    ОтговорИзтриване
  8. Рецептата ми хареса. Ще я изпробваме. С малко фантазия мисля, че ще се получи нещо много добро.

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотна рецепта. Благодаря

    ОтговорИзтриване
  10. Друг сайт е откраднал вашата снимка

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за споделянето!
      За жалост се случва доста често...

      Изтриване
  11. Само не разбрах колко захар трябва да се пребави към сместа

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пише в рецептата - 1 ч.л. захар или мед.
      Поздрави!

      Изтриване
  12. Ще се готви съвсем скоро .Изглежда много апетитно .Благодаря ви за рецептата !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...