сряда, 26 октомври 2016 г.

Торта Фереро Роше




Тази торта Фереро Роше избрах да направя за подарък за хубав празник на моите родители.
Препоръча ми я Дарина и аз й се доверих. И разбира се, не сбърках. Тортата Фереро Роше има богат шоколадов вкус и е едно истинско съкровище за подарък.
Прави се доста лесно. Обичам такива торти. Видът й впечатлява, а шоколадово-лешниковият вкус напълно завършва прекрасната картина. 



Не изпълних точно рецептата, която Дарето ми препоръча, защото малката ми форма за торта е 26 см, а и трябваше да е за повече хора. Затова направих нещо като доза и половина.

Продукти:

За блата:

7 яйца размер L
150 г кафява захар
300 г сурови смлени лешници
4 1/2 с.л. какао на Д-р Йоткер
3 с.л. брашно
3 с.л. натурално нишесте на Д-р Йоткер
1 1/2 ч.л. бакпулвер

За крема:

300 г меко краве масло
300 г тъмен шоколад 50% какао
300 г Нутела
180 г  вафли с лешников пълнеж

За ганашаа:

100 г тъмен шоколад 50% какао
50 г млечен шоколад
25 г краве масло
60 мл сметана 30%

бонбони Фереро Роше за украса между 12 и 16


Яйцата се разбиват със захарта с миксер в продължение на 8 минути.
Всички сухи съставки се смесват в купа и се разбъркват много добре. Прибавят се постепенно към яйцата и всичко се бърка с шпатула до хомогенна смес. Форма за торта с диаметър 26 см. се покрива с хартия за печене и леко се намазва с олио. Сместа се изсипва в нея. Пече се в загрята на 180 градуса фурна около 25-30 минути до готовност. Проверява се с дървена клечка или шиш дали е изпечен добре.
След това се изважда и се оставя да изстива върху решетка. Разрязва се на две части и се оставя да престои една нощ.

Кремът се приготвя като шоколадът се разтопява на водна баня, оставя се да се охлади и към него се прибавят мекото масло и Нутелата. Разбива се с миксер. Добавят се  и натрошените вафли.

Върху първия блат се нанася половината от крема, поставя се втория блат и тортата се измазва отгоре и отстрани с останалия крем.
Приготвя се глазурата като всички продукти се смесват в купа и се топят на водна баня.
Тортата се залива с ганаша и той се оставя да се разтече отстрани.
Украсява се с бонбоните и се прибира на хладно да се охлади. При мен 12 часа.
Преди разрязване е добре да се извади от хладилника час-два по-рано, за да се отпусне кремът, който доста се втвърдява в хладилника.

13 коментара:

  1. Една от най-вкусните торти :)
    Твоята е прекрасна!
    Да са живи и здрави родителите ти и още дълги години обич, разбирателство и семейно щастие :)

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасна торта, Илианка,
    чудесен избор за чудесен празник и чудесно изпълнение!
    Поздравления за твоите родители и прекрасната им талантлива дъщеря!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно се е получила! Разкошна торта е. Явно сме на една вълна, тъй като преди няколко дена и аз правих за рождения ден на дъщеря ми. Поздрави:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Какво хубаво съвпадение, Радост :)
      Да ти е жива и здрава!

      Изтриване
  4. Може ли да ми дадете пропорциите за по-малка торта?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      може да погледнете тортата на Дарина, която е в този линк http://vkusenden.blogspot.bg/2014/11/blog-post_25.html
      Извинявам се за закъснелия отговор.

      Изтриване
  5. Като за шоко маниаци, като за мен:)
    Да са ти живи и здрави родителите, Илианка!

    ОтговорИзтриване
  6. Бонбоните отгоре с опаковката ли са? Сериозно ли? Голям майтап!...

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте, Бихте ли ми казали лешниците цели или смлени се слагат? Благодаря Ви предварително.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Лешниците са смлени. Извинете за пропуска. Веднага ще поправя.
      Поздрави :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...