събота, 19 септември 2015 г.

Зимнина: Пълнени камби с моркови и зеле


Нямам точни пропорции за тази рецепта, само знам, че така се получават много вкусни пълнени камби с моркови и зеле! Рецептата е от свекърва ми. Миналата година ги тествахме и много ни харесаха. Сега - повторение.

Моркови се настъргват и се смесват с фино нарязано зеле в съотношение 70:30 в полза на морковите. Смесват се и се омачкват  леко с малко сол. 
Нарязват се няколко стръка целина и връзка-две магданоз и се смесват с нарязан чесън (2-3 глави). 
Камбите се изчистват с остро ножче от семената и дръжките. Подреждат се в тавичка с отвора нагоре, посоляват се с щипка сол и захар и се поливат с тънка струйка олио. Пекат се в загрята фурна на 180* докато леко омекнат, но внимавайте формата им да се запази. 
Изваждат се и се пълнят с морковите и зелето. Поливат се отново леко с олио. Връщат се във фурната и се пекат докато морковите и зелето леко омекнат. 

На дъното на един компотен буркан се слагат:
2 счукани аспирина
5 с.л. оцет
1 с.л. от чесъна с магданоз и целина


След това с щипка се изваждат горещите камби и се слагат в буркана, като се притискат. Между тях се слагат по лъжица-две от магданоза и чесъна. Бурканът се запечатва и се обръща с капачката надолу. Завиват се с кърпа и се оставят така докато изстинат. След това се обръщат и се подреждат на подходящо място. Три дни се разклащат по два пъти дневно и се прибират да чакат да ги хапнем :)

6 коментара:

  1. Много ми хареса рецептата. Имам въпрос: Стерелизират ли се след като трите дни разклащане или това е достатъчно?

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте,
    не се стерилизират, в тях има аспирин.
    Успех,
    Илиана

    ОтговорИзтриване
  3. podrobno kolichestvo na produktite moje li?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съжалявам, не съм засичала продуктите. Един буркан събира 7-8 камби, ако това може за бъде ориентир. Разбира се, зависи и от големината. Не събират много пълнеж. 2-3 лъжици.

      Изтриване
  4. Sled kolko vreme moje da se yadat

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...