събота, 13 декември 2014 г.

Гъбена чорба със зелев сок



Продукти:

250 г гъби кладница
150 г печурки
1 глава лук
3-4 скилидки чесън
1 морков
2 средни картофа
1/2 к.ч. ориз
400-500 мл зелев сок
4  с.л. олио
1 равна ч.л. червен пипер
чубрица
черен пипер
магданоз

Нарязаните лук, чесън и моркови се изсипват в нагорещената мазнина и се готвят 3-4 минути, като непрекъснато се разбъркват. Прибавят се нарязаните гъби и при непрекъснато бъркане се готви още няколко минути. Слага се червения пипер, разбърква се и се налива около 1 литър вода. Посолява се малко и се оставя да се вари около 20 минути. През това време се обелват картофите и се нарязват на много ситни кубчета. Прибавят се заедно с ориза и супата продължава да се готви. След като всички продукти са добре сварени, се сипва зелевата чорба. Тъй като всеки вкус е различен, препоръчвам първо да добавите около 300 мл от нея, а после по малко, докато ви хареса на вкус. Имайте предвид, че след като поври няколко минути със зелевия сок, супата променя вкуса си. Така че я опитвайте след като малко е повряла. Ако прецените, си добавете още сок. Аз добавих 500 мл. Добавят се подправките, супата се оставя да поври още две-три минути с тях и се отстранява от котлона. Поръсва се с пресен магданоз.

Внимавайте, когато солите, защото често зелевият сок е доста солен. 

6 коментара:

  1. Иле, много обичам всякакви чорбички, а с гъби... Ммм!
    Не съм опитвала с добавка на зелева чорба, но съм сигурна, че е вкусно! По нашия край го няма, но при любимия баба му прави супа топчета със зелева чорба - е, няма по-вкусна супа топчета за мен! :)
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  2. Толкова си идейна / да не казвам креативна :)/ с това постене!
    Чудесна идея, Ил!

    ОтговорИзтриване
  3. Гери, моята баба прави една специална със свинско. Аз я научих от нея и я приготвям през зимата, много е хубава. После започнах и супа топчета да правя така, а днес ми хрумна да сложа в гъбената чорба. Много е вкусно, наистина :)

    ОтговорИзтриване
  4. Дани, блягодаря ти!
    Наистина,, преди години изобщо не съм подозирала, че може да има толкова много комбинации. И не съм била дораснала за тях :)
    Тази година за срамотите все още не съм яла един прост боб, нито пък печени картофи.

    ОтговорИзтриване
  5. Ей, баща ми се е научил на всичко да слага зелев сок, много му харесва, на мен също, макар и не във всяка гозба, но тази супичка звучи като за него;) Поздрави, Илианка!

    ОтговорИзтриване
  6. Невероятна си в комбинациите за постни ястия! Поздравления!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...