понеделник, 25 юни 2012 г.

Фокача с газирана вода

Продукти:

500 г брашно
300 мл минерална газирана вода
3 с. л. олио
2 ч. л. сол
2 ч. л. захар
7 г суха мая
или 20 г прясна мая

 Маята се разтваря в газираната вода заедно със захарта и 4-5 с.л. брашно. Оставя се да шупне на топло. Към брашното се прибавя солта и олиото и от всички продукти се замесва еластично тесто. Оставя се да втаса и се разделя на две части. Оформят се питки, които се оставят да втасат. Отгоре се правят дупки с пръсти и се намазват със смес от 2 с.л. олио и 1 ч.л. вода. Поръсват се с едра сол. Пекат се в загрята фурна, за предпочитане върху обърната с дъното нагоре тава до златисто.

8 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  2. Съвсем навреме!
    Имам газирана вода и ще я пробвам :)
    По-горе писах за тиквичките и се усетих :)

    ОтговорИзтриване
  3. Пробвай, Дани. Тестото е много мекичко и хубаво за работа. Станаха много мехури :)

    ОтговорИзтриване
  4. Много добре изглежда фокачата! Не съм месила с газирана вода и трябва да допълня опита си :) Много благодаря за рецертата! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Аз правя баница с газирана вода.Като гледам резултата,отличен е!Ще пробвам!

    ОтговорИзтриване
  6. Много хубаво!
    Не ми върви с тестото, ама тук си се наслаждавам;0
    Хубава вечер,Илианка!

    ОтговорИзтриване
  7. Как така "за предпочитане върху обърната с дъното нагоре тава"?

    ОтговорИзтриване
  8. Деси, обръщаш една тава с дъното нагоре и я слагаш във фурната. Включваш да се загрее и върху тавата поставяш фокачата :)

    Момичета, тестото е много приятно за работа. Препоръчвам :)
    Мъхче, я опитай отново. Не се отказвай, докато не се получи :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...