четвъртък, 29 април 2010 г.

Боб в гърне



Продукти:



1 купичка боб (300мл)
1 голяма глава лук
2 моркова
2 домата
4 с.л. олио
1 суха чушка
чубрица
девесил
джоджен
магданоз
сол



Бобът се накисва за 7-8 часа във вода. Измива се, слага се в гърнето и се залива с вода - да го покрие 5 пръста. Слага се да се вари на студен котлон (някои го слагат във фурна, която също трябва да е студена). Нужно е котлонът да се загрява бавно. Като заври, се прибавят ситно нарязаните лук и моркови, сухата чушка, олиото и клонка чубрица. Веднъж като е заврял бобът, го оставете на много ниска температура. (Моят вря около три часа и половина.) Като омекне, се посолява и се добавят доматите. Оставя се да се свари напълно. Накрая се подправя с магданоз, девесил и джоджен. Ако подправките са пресни, още по-добре.

*Бобът може първо да сложите в тенджера. След като заври веднъж, изхвърлете първата вода и чак след това прехвърлете в гърнето. Важно е гърнето да бъде сухо, когато се слага на котлона, за да не се спука.
*Ако гърнето ви е ново, трябва първо да го изварите, като налеете в него около три пръста вода и добавите две лъжици олио. Сложете го на студен котлон и оставете водата да заври леко.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...