четвъртък, 12 май 2016 г.

Печен боб със зеленчуци


Не знам дали сте разбрали, но и тази година моят блог Щъркелово гнездо е номиниран за Годишните награди на Блоговодител за кулинарни блогове за 2015-та година в две категории - "Гозбите на баба" и "Топло от фурната". Категорията "Гозбите на баба" се подкрепя тази година от марката Крина и компанията SuiCo. Те бяха много любезни и предоставиха на номинираните блогове техни продукти, които да изпробваме. 




Бобът, който получих е от серията "Имало едно време" - български, от региона на Добруджа и Плевен.  На опаковката можете да прочетете повече за производството на боб в България през годините. На мен ми беше много интересно. 

Доста се чудих каква рецепта да предложа и накрая се спрях на тази за печен боб със зеленчуци. Като че ли подобна комбинация не е много популярна, но трябва да ви кажа, че ястието, макар и веган, е изключително вкусно!

Продукти:

300 г боб Крина
1 тиквичка
150 г гъби
1 голям морков
1 глава лук
1 червена чушка
1 зелена чушка
1 ч.л. червен пипер
2 равни с.л. брашно
сол
черен пипер
и по желание ... любимата ви комбинирана подправка  - около 1 равна с.л. или на вкус
пресен джоджен
пресен девесил

 Бобът се накисва във вода за 8-12 часа. Сварява се в малко вода без да му се добавя нищо друго. Зеленчуците се измиват и се нарязват на ситно. Изпържват се в загрята мазнина докато  омекнат добре в тази последователност - първо се слагат лук и морков, към тях се добавят гъбите, после идват чушките и накрая тиквичката. Прибавя се червения пипер и брашното. Разбърква се хубаво за минутка и се отмества от котлона.Добавя се бобът и се слагат останалите подправки. Разбърква се хубаво и се изсипва в съд за печене. Добавя се малко  от водата, в която е врял боба-  да има  малко течност в ястието, за да не е съвсем сухо, но наистина да не плува във вода и след като се изпече, да остане основно на мазнина, а водата да е извряла.
Пече се на 180 градуса докато леко хване загар. Поръсва се с пресен магданоз и девесил.

Това е. Отново ви казвам - невероятно вкусно ястие.
Препоръчвам горещо.




Този вкусен печен боб със зеленчуци може да се приготви и в гювечета-за всеки отделно :)


13 коментара:

  1. Това звучи доста вкусно и ще бъде изпробвано съвсем скоро.
    Благодаря за рецептата! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина е много, много вкусно. Изчезна за отрицателно време и въпреки, че е съвсем постно ястие, се одобри от всички без изключение :)

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно изглежда и звучи. Но не разбрах джоджена най-накрая ли се слага или преди печенето.

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря.Слага да се пече с джоджен и девесил, а после се поръсва леко с пресен магданоз и девесил. Но и джоджен да сложите отново не е проблем. Стига да не се прекалява с количеството. Въпрос на вкус.

    ОтговорИзтриване
  5. Или,
    страхотно предложение.Правила съм подобен боб, но без гъби.Но в старата българска кухня съществува и такава рецепта.Просто аз гъбите по - рядко ги използвам в нашия дом.Постните ястия също са много вкусни, но зависи как се приготвя всичко.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  6. Аз идвам направо с купичката, ще ми сипеш една порция, нали :)
    Вкусотия от тези, за които имаме винаги апетит и никога не омръзват! Чудесно предложение, Илианка!

    ОтговорИзтриване
  7. Танче, за теб и една за вкъщи ще сложа :)

    ОтговорИзтриване
  8. Ели, така е. Постните ястия са много вкусни.
    На мен са ми любими, но за съжаление вкъщи не толкова :D

    ОтговорИзтриване
  9. Продуктите на Крина наистина са много добри, а твоето предложение за оползотворяването им направо е разкош! Поздрави, Или!

    ОтговорИзтриване
  10. И за мен е странно добавянето на гъби и тиквички, но пък не съм опитала, щом казваш, че е вкусно:)
    Иначе обичаме всички у дома печен боб!

    ОтговорИзтриване
  11. Здравейте!

    Рецептата звучи много интересно и е точно по мой вкус.
    Имам въпрос - ястието с капак ли се пече или не? (идеята ми е да го направя в гювечета и се чудя дали да ги захлупвам или да ги оставя отворени) :)

    ОтговорИзтриване
  12. Здрвейте,
    аз го пекох без капак. И в гювечета също правих, отново без капак :)
    Успех!

    ОтговорИзтриване
  13. фасул в Турция се справят много добре, опитайте, ако отидете.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...