понеделник, 18 януари 2016 г.

Супа от карфиол


Да си призная, сготвения карфиол не ми е бил много по вкуса доста време. Правя паниран карфиол с кашкавал, но миризмата на сварения карфиол малко ме дразнеше. Докато някой сподели, че слага оцет във водата, в която го вари. Опитах и се оказа, че наистина работи. Оттогава спокойно си панирам карфиол, но някак готвен не ми се щеше да пробвам. 
Докато веднъж не отидох на гости и не ми сервираха супа от карфиол. Нямаше как, трябваше да се опита...
И каква беше изненадата ми, когато опитах! Беше много, много вкусна супа. Още тогава реших да дам втори шанс на карфиола в моята кухня. Е, дойде и това време, макар да изпробвах друга рецепта, по-различна от тази, която бях опитала :)

Ето и рецептата на тази вкусна супа с карфиол.

Продукти:

половин глава карфиол, разделена на малки розички
1 голям морков или два по-малки
 голямо парче пащърнак
1 малка глава лук
200 г замразен грах 
3 с.л. масло
2 с.л. брашно
100 мл течна сметана за готвене



Розичките карфиол, грахът и нарязаните моркови и пащърнак се заливат с вода и се слагат да се варят с малко сол. Маслото се разтопява в друг съд и в него се изсипва ситно нарязания лук. Задушава се докато омекне. Добавя се брашното, разбърква се хубаво и се налива от бульона в тенджерата - около 3-4 черпака. Бърка се до получаване на гладка смес и се излива в супата. Вари се до готовност на всички продукти. Добавя се сметаната и супата се оставя на огъня само да заври и се отстранява.
Поръсва се с магданоз.






1 коментар:

  1. Или,
    прекрасна е супата.Карфиолът наистина не е с впечатляващ се вкус когато се сготви.На пара обаче става вкусен.Когато го правя варен задушавам до леко , но не пълно омекване и задължително наръсвам ястието с лимонов сок.Така определено става по - вкусен.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...