петък, 15 май 2015 г.

Сиренак


Скоро опитах нещо подобно в едно заведение в Троянския балкан. Много ми хареса и, макар че беше печено в пещ, реших да пробвам изпълнение на фурна. Понеже нямам пещ, сложих във фурната една тава, която обърнах с дъното нагоре и загрях силно фурната. После поставих въпросните сиренаци върху тавата и то взе, че се получи идеално! Вкъщи преядоха, но бяха мноого доволни. Следващия път си поръчаха пица по същата формула.


Ето как изпълних рецептата аз.

Продукти:

350 мл хладка вода
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
20 г прясна мая
около 600-700 г брашно

краве масло
сирене кашкавал

Маята се разтваря във водата заедно със захарта. В подходящ съд изсипете половината брашно и направете кладенче. Солта се изсипва в кладенчето и се добавя маята. Разбърква се и постепенно се добавя от останалото брашно, като се меси, докато тестото поеме достатъчно от него и стане меко и нелепнещо (да може да се точи). Може да ви отиде и по-малко от посоченото количество брашно, но може да ви отиде и всичкото. 

Омесеното тесто се покрива с чиста кърпа и се оставя да втаса хубаво.
Разделя се на 6 или 8 части, които се оформят на топки. Втасват.
Тава с по-голям диаметър се поставя във фурната с дъното нагоре. Фурната се загрява на 200 градуса. Една топка се разточва на кръг с дебелина около 2 мм върху хартия за печене. (ако обичате пухкави, а не хрупкави неща, разточете по-дебело.) Отгоре се поставят няколко малки парченца масло (6-7-8 колкото ви харесва). После се поръсва със сирене и накрая с настърган кашкавал. По желание се наръсва чубрица.
Заедно с хартията за печене и с нейна помощ, така приготвения сиренак се слага в сгорещената фурна на дъното на тавата. Пече се докато се зачерви. Внимавайте, става много бързо. Тъкмо имате време за три - четири минути да подготвите следващия сиренак. 


























За себе си подготвих със зехтин, домати и маслини. Препоръчвам и тази комбинация.

22 коментара:

  1. Това е фантастично! Просто е страхотно!

    ОтговорИзтриване
  2. Идеята за обърната тава е чудесна.
    Имам каменна плоча за печене - сигурно ще стане

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесен е, Ил.
    А ученото си е учено :)
    Все едно, че имаш камък за пица!
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Страшно е това и задължително ще го пробвам, Илианче!
    Аз пък мислех да си взема от тези теракотените плочи за да пека хляб на тях, обаче докато дойде това време ще пробвам и номера с тавата.
    Ето, днес от теб цели две хубави идеи си откраднах! ;)
    Слънчеви и прекрасни почивните дни! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Чудни сиренаци и прекрасно изпълнение ;). Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Много хубава и хитра идея е тази с тавата. :)
    Рецептата е невероятна!!! Задължително ще я направя!
    Поздрави и прекрасен уикенд, Иле!

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотно предложение, Или! Знаеш, харесах го от пръв поглед. Ще взема и аз да приложа хитринката у дома:). Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Ех, че апетитно се е получило! Идва ми да дръпна едно парченце през екрана, така да ги обичам...Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Ееееее прекрасно е!!!
    Взимам си парченце!

    ОтговорИзтриване
  10. Много бърза и лесна рецепта, оригинална технология и прекрасно представяне.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  11. И аз искам;) И аз;) Чудничко!

    ОтговорИзтриване
  12. Илианка, чуднички са!
    Ама що обърна тавата, не може ли да си е в правилната посока:))

    ОтговорИзтриване
  13. Радвам се, че ви харесва идеята.
    Още повече ще се радвам, ако ги опитате :)

    Веси, по-удобно е така :)

    ОтговорИзтриване
  14. ще го пробвам :) обожавам такива неща... благодаря за рецептата...

    ОтговорИзтриване
  15. Каква е разликата как ще е тавата!Глупаво,
    но питам?

    ОтговорИзтриване
  16. Извинявам се, но не разбрах въпроса.

    ОтговорИзтриване
  17. Не мисля, че това е Сиренак от Троян.
    Аз съм израснала с Троянски Сиренаци.
    По скоро това е някакъв вид пърленка.
    Троянският Сиренак е затворена кора от тесто с мая и пълнеж от яйца и сирене.
    Формата му е подобна на пица Калцоне.
    Но може би и тази пърленка е вкусна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитах го в Комплекс Хитър Петър в Бели Осъм. Там го предлагат по този начин. Можете да видите и снимка в този линк как го поднасят там https://igx.4sqi.net/img/general/width960/5351490_122YdpeG1E4wb6OckRjgwbYjxvnNm6RK4ncQSVk_59U.jpg
      Вероятно има вариации.

      Изтриване
    2. Съжалявам, но не е Троянски сирена, а обикновен на пърлена питка.
      Вариаций на Троянски сирена не се допускат.
      Най вероятно от незнание е предложено на клиентите под това име.

      Изтриване
    3. Споделете Вашата рецепта, моля!

      Изтриване
  18. По моя роден край,това ястие се нарича шупла.

    ОтговорИзтриване
  19. Аз пък ги пекох на кухненска хартия, сложена на дъното на фурната. Наистина стават много бързо!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...