Скоро опитах нещо подобно в едно заведение в Троянския балкан. Много ми хареса и, макар че беше печено в пещ, реших да пробвам изпълнение на фурна. Понеже нямам пещ, сложих във фурната една тава, която обърнах с дъното нагоре и загрях силно фурната. После поставих въпросните сиренаци върху тавата и то взе, че се получи идеално! Вкъщи преядоха, но бяха мноого доволни. Следващия път си поръчаха пица по същата формула.
Ето как изпълних рецептата аз.
Продукти:
350 мл хладка вода
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
20 г прясна мая
около 600-700 г брашно
краве масло
сирене кашкавал
Маята се разтваря във водата заедно със захарта. В подходящ съд изсипете половината брашно и направете кладенче. Солта се изсипва в кладенчето и се добавя маята. Разбърква се и постепенно се добавя от останалото брашно, като се меси, докато тестото поеме достатъчно от него и стане меко и нелепнещо (да може да се точи). Може да ви отиде и по-малко от посоченото количество брашно, но може да ви отиде и всичкото.
Омесеното тесто се покрива с чиста кърпа и се оставя да втаса хубаво.
Разделя се на 6 или 8 части, които се оформят на топки. Втасват.
Тава с по-голям диаметър се поставя във фурната с дъното нагоре. Фурната се загрява на 200 градуса. Една топка се разточва на кръг с дебелина около 2 мм върху хартия за печене. (ако обичате пухкави, а не хрупкави неща, разточете по-дебело.) Отгоре се поставят няколко малки парченца масло (6-7-8 колкото ви харесва). После се поръсва със сирене и накрая с настърган кашкавал. По желание се наръсва чубрица.
Заедно с хартията за печене и с нейна помощ, така приготвения сиренак се слага в сгорещената фурна на дъното на тавата. Пече се докато се зачерви. Внимавайте, става много бързо. Тъкмо имате време за три - четири минути да подготвите следващия сиренак.
За себе си подготвих със зехтин, домати и маслини. Препоръчвам и тази комбинация.



Това е фантастично! Просто е страхотно!
ОтговорИзтриванеИдеята за обърната тава е чудесна.
ОтговорИзтриванеИмам каменна плоча за печене - сигурно ще стане
Чудесен е, Ил.
ОтговорИзтриванеА ученото си е учено :)
Все едно, че имаш камък за пица!
Хубави почивни дни!
Страшно е това и задължително ще го пробвам, Илианче!
ОтговорИзтриванеАз пък мислех да си взема от тези теракотените плочи за да пека хляб на тях, обаче докато дойде това време ще пробвам и номера с тавата.
Ето, днес от теб цели две хубави идеи си откраднах! ;)
Слънчеви и прекрасни почивните дни! :)
Чудни сиренаци и прекрасно изпълнение ;). Приятни почивни дни!
ОтговорИзтриванеМного хубава и хитра идея е тази с тавата. :)
ОтговорИзтриванеРецептата е невероятна!!! Задължително ще я направя!
Поздрави и прекрасен уикенд, Иле!
Страхотно предложение, Или! Знаеш, харесах го от пръв поглед. Ще взема и аз да приложа хитринката у дома:). Поздрави!
ОтговорИзтриванеЕх, че апетитно се е получило! Идва ми да дръпна едно парченце през екрана, така да ги обичам...Поздрави!
ОтговорИзтриванеЕеееее прекрасно е!!!
ОтговорИзтриванеВзимам си парченце!
Много бърза и лесна рецепта, оригинална технология и прекрасно представяне.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
И аз искам;) И аз;) Чудничко!
ОтговорИзтриванеИлианка, чуднички са!
ОтговорИзтриванеАма що обърна тавата, не може ли да си е в правилната посока:))
Радвам се, че ви харесва идеята.
ОтговорИзтриванеОще повече ще се радвам, ако ги опитате :)
Веси, по-удобно е така :)
ще го пробвам :) обожавам такива неща... благодаря за рецептата...
ОтговорИзтриванеКаква е разликата как ще е тавата!Глупаво,
ОтговорИзтриванено питам?
Извинявам се, но не разбрах въпроса.
ОтговорИзтриванеНе мисля, че това е Сиренак от Троян.
ОтговорИзтриванеАз съм израснала с Троянски Сиренаци.
По скоро това е някакъв вид пърленка.
Троянският Сиренак е затворена кора от тесто с мая и пълнеж от яйца и сирене.
Формата му е подобна на пица Калцоне.
Но може би и тази пърленка е вкусна
Опитах го в Комплекс Хитър Петър в Бели Осъм. Там го предлагат по този начин. Можете да видите и снимка в този линк как го поднасят там https://igx.4sqi.net/img/general/width960/5351490_122YdpeG1E4wb6OckRjgwbYjxvnNm6RK4ncQSVk_59U.jpg
ИзтриванеВероятно има вариации.
Съжалявам, но не е Троянски сирена, а обикновен на пърлена питка.
ИзтриванеВариаций на Троянски сирена не се допускат.
Най вероятно от незнание е предложено на клиентите под това име.
Споделете Вашата рецепта, моля!
ИзтриванеПо моя роден край,това ястие се нарича шупла.
ОтговорИзтриванеАз пък ги пекох на кухненска хартия, сложена на дъното на фурната. Наистина стават много бързо!
ОтговорИзтриване