събота, 30 юни 2012 г.

Пиле по ловджийски

Не по ловджийски, направо по канибалски си е това пиле. И виновна да го направя пак е Пепи. Нищо чудно. Понякога се случва да изчитам стотици рецепти в български и чужди сайтове и накрая да открия това, което търся при нея. И после - не била тя виновна. Виновна си и то много, Пеп. Ама аз пак продължавам да те обичам!

Та така. Сигурно има и други като мен.
Към рецептата - аз промених тук-там според нещата, с които разполагах, но основата е запазена. Сега ще напиша моят начин, а този на Пепи е тук.

Продукти:


половин пиле на парчета
30 мл олио
200 г гъби печурки
две шепи сухи манатарки. (при налични)
1 глава лук
1 глава чесън + 2 скилидки
1 морков
2 печени чушки
малка връзка магданоз
200 мл бяло вино
1 консерва домати 
 2 с.л. доматено пюре
1 ч.л. захар
една подкова наденица за печене (но не съвсем прясна),
черен пипер, сол.

Месото се измива и си подсушава добре с мека кърпа или кухненска хартия, поръсва се със сол и пипер, които се втриват с ръце в месото. Оставят се да "отлежат" 20-30 мин. Изпържва се в мазнината - първо с кожата надолу, после и от другата страна. Месото се изважда и в същата мазнина се задушават лук, морков и чесън , а след 3-4 минути и гъбите и магданоза. Прибавят се доматеното пюре, виното, нарязаните печени чушки и консервираните домати. Всичко се оставя да ври за 15-20 мин., докато количеството остане наполовина. Сухите манатарки се начупват (освен ако не са съвсем начупени)и накисват за 10 мин. в малко топла вода; изваждат се и прибавят към соса заедно с прецедената им течност (да не остане някоя песъчинка в нея). Посолява се на вкус, ако доматите не са солени и се прибавя лъжичката захар. Готовия сос се изсипва при месото, поставя се и наденицата, нарязана на парчета. И тук в соса се прибавят отделните 2 скилидки чесън - счукани, или пресовани. Много е важно соса да не бъде над виното на месото, за да не се получи като варено. Най-добре е да бъде на 2/3 от височината му.
Тавата се завива с фолио и се пече около час и половина на 180*




9 коментара:

  1. И аз си ви обичам, независимо от това, че сте подстрекателки :)
    И късно снощи ме накарахте с тази вкусотия да търся варианти на пиле "Качиатори", защото нямам наденица!
    И твоето изглежда фантастично!
    Хубава събота!

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина по канибалски с тези големи парчета наденица!Изглежда вкусно за гладни хора!

    ОтговорИзтриване
  3. Виновна е! Съгласна съм! колко безсънни нощи заради тези вкусни ястия!:):):) Но и ти не прехвърляй вината само на Пепчо, защото и при теб е много изкусително! Наистина страхотна рецепта! Браво за изпълнението!

    ОтговорИзтриване
  4. Дани, къде е твоето пиле? Я давай да видим :Р
    Таня, и за не много гладни пак е вкусно :)
    Candy, благодаря ти! :)

    ОтговорИзтриване
  5. И аз те обичам, ама не съм виновна :) че не устояваш на изкушението. Изглежда страшно апетитно!
    Дами, това си е нашенско по ловджийски пиле, от книгата Българска национална кухня и с интерес ще очаквам да видя и на Дани предложението.

    ОтговорИзтриване
  6. Илианка, и ти ли почна да подстрекаваш с такива ловджийски специалитети, ммм, тъкмо й свикнах на Пепи.
    Страхотно изглежда, сигурна съм и колко е вкусно, поздравления и за двете!

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотно предложение! Благодаря за рецептата! Хубав следобед!

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасно ястие! А и щом идеята е от Пепи несъмнено е адски вкусно. Записвам си рецептата и ще я приготвя, не може да й се устои.

    ОтговорИзтриване
  9. Пепи е винаги виновна и винаги изкушаваща:)
    Чудесна рецепта и изпълнение. Прияде ми се рано сутринта:)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...