събота, 4 юни 2011 г.

Леща с бекон




















Тази рецепта видях тук и начинът на приготвяне ме заинтересува। Мария и нейната дъщеря ми помогнаха с превода, за което съм им много благодарна. Рецептата е вегетарианска, но тъй като в последните дни вкъщи предлагам все такива ястия, реших да добавя и бекон. Но, разбира се, лещата е вкусна и без него. Можете спокойно да го пропуснете. Направих и накои други промени и я приготвих по следния начин:









Продукти:
125 грама леща
2 големи скилидки чесън
2 средни глави лук
1 голям морков
1 / 2 зелена чушка
1 червена чушка
2 домата
щипка канела
½ ч.л. кимион
щипка куркума
сoл
черен пипер
зехтин
200 г пушен бекон

Лукът се почиства и се нарязва на полумесеци. Чесънът се нарязва на ситно. 4 с.л. зехтин се загряват и в тях се изсипва чесъна. Оставя се за секунди и се прибавя лукът и щипка сол. Разбърква се и котлонът се намалява. Лукът трябва да се карамелизира на бавен огън за около 15 минути, докато стане приятно кафяв. Ако започне да залепва, се добавят няколко капки вода.
През това време морковите и чушките се нарязват на кубчета. ДоматитДобавяне на изображениее се обелват, почистват се от семената и също се режат на кубчета. Когато лукът е готов, се прибавят морковите и чушките. Готви се около пет минути, докато омекнат. Прибавят се и доматите, подправките и лещата. Ястието се залива с вода – около 1-2 ч.ч., колкото да покрие. Ако е нужно, в процеса на готвене се добавя още малко вода. Готви се до готовност на лещата. Беконът се нарязва на лентички и се изпържва в малко мазнина. Добавя се към лещата. Разбърква се и ястието е готово.

2 коментара:

  1. Това ястие с чесновите хлебчета става чудесно :))))

    ОтговорИзтриване
  2. Така е, Дани. Вкусът на лещата е доста по-различен зарад подправките, но става много вкусно.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...