събота, 7 юни 2008 г.

Френски хляб

Вчера направих едно много вкусно и пухкаво хлебче, което мисля е чудесно начало на моя блог.



Продукти:

25 гр. мая
250 мл. хладка вода
около 500 гр. брашно
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
2-3 с.л. сухо мляко
50 гр. меко масло или маргарин



Маята се разтваря във водата. В по-голяма купа се смесват брашното, солта, захарта и сухото мляко. Излива се маята и се разбърква добре. Прибавя се маслото и се меси 10 минути до еднородно мекичко тесто. Оставя се да почине 10 минути. Разделя се на 4 части. Покрива се и се оставя покрито още 20 минути. Всяка част се прави на фитил и две по две се плетат на две хлебчета. Хлебчетата могат да се поставят в правоъгълни форми или пък може да използвате въображението си и да им придадете друга форма Оставят се да втасат 1 час или докато удвоят обема си. Мажат се с прясно мляко и се поръсват по желание. Аз сложих ленено и сусамово семе. Може да се сложат слънчогледови или тиквени семки и мак.Слага се да се пече в студена фурна около 40 минути или до готовност на хляба.Много вкусно хлебче, което се запазва така дори и на следващия ден.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...