неделя, 24 февруари 2019 г.

Печено пиле с хариса и чушки


Вчера видях тази рецепта на Джейми Оливър по телевизията и понеже в хладилника ми се моташе от известно време тубичка с хариса, веднага реших да я пробвам. Прекрасно пиле с хариса. Въпреки че не сложих цялото количество хариса от рецептата на Джейми, понеже ме беше страх да не подлютя прекалено домочадието, пак се получи много добре. Зеленчуците станаха прекрасно, но количеството им след печенето значително се смали. Затова следващ път ще сложа двойно. Всъщност добавих и един голям морков от мен, което в никой случай не влоши вкуса :)
Какво е хариса за тези, които не са запознати? Това накратко е паста от люти чушки с чесън, зехтин и подправки. Може да се приготви в домашни условия, но може и да се закупи готова.
Има една интересна легенда, която е свързана със създаването на  пастата хариса и която можете да прочетете тук.


Продукти:

1 цяло пиле
3 чушки (аз намерих само червени, но и така беше прекрасно)
2 глави лук
1 голям морков
2 с.л. хариса
3 с.л. зехтин
2 с.л. винен оцет
сол
черен пипер

пресен магданоз (в оригинал рецептата е с прясна мента, аз замених с магданоз, понеже не всеки у нас яде мента)



Приготвянето на пилето с хариса е много лесно. Чушките се измиват и изчистват от семената. Накъсват се грубо на едри парчета в тавата за печене. Лукът се почиства и се разрязва на четвъртини. Всяка четвъртинка се разделя на отделните пластове лук. Морковът се реже на кръгчета. Подправят се със сол и черен пипер и се смесват с половин лъжица от харисата. Поливат се със зехтина и оцета. Разбъркват се.
Идва ред на пилето. Цялото пиле се разрязва откъм гърба и се разтваря. Върху него се правят дълбоки разрези с нож (върху бутчетата и гърдите). Посолява се добре и се намазва с останалата паста хариса от всички страни. Поставя се върху зеленчуците.
Така приготвеното ястие се поставя да се пече в загрята фурна на 180 градуса за около 1 час или до готовност.

Тъй като течността беше много малко и зеленчуците започнаха да прегарят леко на дъното, аз налях мъничко вода и пекох така. Накрая се получи фантастичен леко лют сос, който чудесно се допълвеше с месото и зеленчуците.
Приготвена по този начин, рецептата е леко пикантна, но в никой случай прекалено люта. Повечето лютивина отиде в зеленчуците и в соса, а пилето се овкуси много добре.
Опитайте. Прекрасно ястие!


4 коментара:

  1. Тъкмо имам и аз една тубичка хариса, стои си така в очакване на идея.Много вкусно изглежда, ще се пробва :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Не съм ползвала тази люта паста Или.Чудесно е това ястие, изглежда много апетитно.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
  3. Прелест! Разкош! Страхотно ястие! Целувки

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасно изглежда!Ако го "докарам" така красиво,ще благодаря и със снимки.(В момента сложих пил.бутчета да се пекат по тази великолепна рецепта).
    denyil

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...