неделя, 10 декември 2023 г.

Медени пряники

 


Една от най-традиционните рецепти за руски сладки е тази за пряники. Съществуват различни рецепти за пряники, с различни вкусове - медени шоколадови, ментови, лимонови... Днес аз избрах да направя медените, защото много ми се искаше да предложа нова рецепта за коледни сладки, а какво е Коледа без вкусни меденки?

Оказаха се много вкусни сладки, мекички още след приготвянето им. Традиционно имат глазура, но са достатъчно вкусни  и без нея, опитах ги. Обаче казват, че глазурата ги държи така мекички отвътре. Не знам, ще видим. Да си призная, дори не съм си купувала пряники. Опитвам ги за първи път. Обаче категорично заявявам, че ще има още и още. Харесаха се на всички у дома. Със сигурност ще опитам и шоколадовите, а и ментовите.

Попаднах на рецепти с два вида глазура - есната е тази, която предлагам - със захар и вода, а другата с пудра захар и белтък. Предпочетох тази, тъй като знам, че много от вас се страхуват от сурови яйца.

Последно ще кажа, че се приготвят лесно и бързо. От това тесто ми се получиха 4 големи тави и от началото до края общо ми отнеха около 2 часа.


Продукти

*1 ч.ч. - 200 мл

1 ч.ч. захар

1/4 ч.ч. мед

1/4 ч.ч. вода

50 мл олио

1 яйце

4 ч.ч. брашно

1/2 ч.л. сода

1/2 ч.л. смес от подправки за меденки (моята е от Лидл)

За глазурата

10 с.л. захар

5 с.л. вода

3 с.л. лимонов сок


В по-голяма касерола се смесват захарта, меда и водата. Сместа се загрява, докато се разтопи захарта, като се разбърква, без да завира.

Отдръпва се от огъня и към нея се прибавят 2 ч.ч. брашно и енергично се разбърква. Оставя се да се охлади до стайна температура и се добавят олиото, яйцето, останалите 2 чаши брашно, содата и подправките. Замесва се леко лепнещо тесто. Не добавяйте повече брашно, дори и да ви се струва, че лепне много. Тестото се изсипва върху набрашнен плот и се оформят топчета с големината на орех. Подреждат се в тава, застлана с хартия за печене на разстояние около 2 см една от друга. Пекат се на 200 градуса, докато порозовеят леко. Внимавайте да не покафеняват, защото така се препичат и стават твърди. ( За жалост едната тава изпуснах за малко).

След като се охладят леко, е време за глазурата. Захарта се смесва с водата и се слага да заври. След като се разтопи, се прибавя лимоновия сок и се разбърква.

С глазурата се работи докато е топла, защото бързо се втвърдява, като изстине. 

Слагат се 3-4 пряники в купичка, поливат се с малко от глазурата и добре се омазват целите. След това се поставят на хартия за печене, за да изсъхнат на стайна температура.

Съхраняват се в плътно затворена кутия.

Рецептата е адаптирана от Сладко и солено.




неделя, 3 декември 2023 г.

Свински джолан с хрупкава коричка и доматен сос


 Това ястие може да не изглежда много симпатично на вид, но ви уверявам, че е превъзходно на вкус. Комбинацията на добре сварения джолан, запечен с кашкавал и пармезан и положен върху ароматен доматен сос е просто вълшебна. Дълго се чудих как точно да го приготвя този джолан, който ме чакаше в хладилника и накрая избрах този вариант. 

Ястието може да сервирате и без соса, ще бъде превъзходно мезе и за вино, и за бира. Много ми хареса, наистина. Приготвянето е лесно, макар и да отнема време, защото джоланът трябва да се свари добре, преди да се запече. Но пък си заслужава. Аз го сварих в мултикукър Инстант пот и така си спестих време. А с бульона направих супа. Не си и помисляйте да изхвърляте бульон от джолан. Той е много богат на естествен желатин и затова аз го претворих във вкусна супа.

И така. Рецептата.


Продукти за джолана

1 свински джолан - при мен беше преден, но задния е с повече месо и може би е по-добре

10 зърна черен пипер

3-4 зърна бахар

1 дафинов лист

сол

за запичането

1 ч.л. червен пипер

смлян черен пипер

4 с.л. галета

4 с.л. натърган пармезан

100 г кашкавал

5-6 клонки магданоз

около 1 равна ч.л. чесън на прах

2 с.л. олио

20 г краве масло

Продукти за соса

1 компотен буркан настъргани домати или от консерва

4-5 скилидки чесън

2 с.л. зехтин или олио

1 с.л. захар или на вкус

200 мл вода

чубрица

риган

черен пипер

сол



Джоланът се измива и се слага в тенджера. Залива се с вода, посолява се и се слагат бахара, черния пипер на зърна и дафиновия лист. Слага се да се вари, докато се свари добре.

В Инстант пот го сварих на високо налягане за 40 минути. Ако джоланът е заден, може да увеличите времето за варене с 5-10 минути. 

Докато джоланът се вари, се слага и соса. В тенджера или по-голям тиган се изсипват доматите, посоляват се и се подправят със захар. Сипва се водата и се оставят да се варят, докато водата изври. След като се редуцират,  се слага нарязания на филийки чесън, мазнината и подправките. Разбърква се хубаво и се оставя на котлона за още две-три минути да къкри на слаб огън.

Фурната се загрява на 190 градуса.

Смесват се настърганите кашкавал и пармезан с галетата, чесъна на прах и нарязания на ситно магданоз.

Свареният джолан се изважда от бульона, оставя се малко да изстине и се обезкостява, като се нарязва на големи парчета. Месото се слага в тава, прибавят се двете лъжици олио, червен и черен пипер, разбърква се добре. Залива се с 2 черпака от бульона и отгоре се нарязва кравето масло на парченца. Така се слага да се запече в загрятата фурна. След като леко хване загар, без да се препича, се поръсва с кашкавала и пармезана. Връща се да се запече, докато леко порозовее. Не е нужно да го препичате, за да не стане на подметка.

Сервира се върху доматения сос и се хапва горещо. 

Както казах и в началото, рецептата спокойно може да мине и без доматения сос и да си имате едно страхотно мезе.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...