хрупкави моркови и прясно зеле, идва онзи специален момент от годината – времето за
зимнина. Това е ритуал, който събира семейството около масата и носи усещането за
дом и уют.
Парените чушки със зеле и моркови са един от онези класически вкусове, които сякаш
заключват в себе си лятното слънце и го пазят за студените дни. Всяко отваряне на
буркан е малък празник – ароматът на чушките, свежестта на зелето, сладостта от
морковите и пикантната нотка от чесъна и подправките от пакетчето Pikant Fix сладко-
кисела на Dr.Oetker гарантират прекрасното изживяване.
Това е рецепта, която не само ще внесе цвят и настроение на трапезата ви, но и ще ви
върне към спомените от детството – когато баба подреждаше бурканите в мазето, а ние
чакахме с нетърпение да дойде зима, за да ги опитаме.
Пригответе си тази зимнина и бъдете сигурни – в студените вечери тя ще стопли
сърцата ви така, както само домашната храна може.
*Забележка: Количествата на зеленчуци са ориентировъчни. Може да промените
съотношението според вашите предпочитания.
Необходими продукти:
3 кг червени чушки
1 кг моркови
1 ½ кг зеле
1.75 л вода
150 г захар
60 г сол
200 мл олио
400 мл оцет 9%
1 пакетче Dr. Oetker Pikant Fix сладко-кисела
1 връзка магданоз
3 глави чесън
Начин на приготвяне:
Зеленчуците се измиват и почистват. Дръжките и семките на чушките се отстраняват,
морковите се обелват и нарязват на кръгчета, зелето – на по-едри парчета. Магданозът
се нарязва на ситно, а чесънът може да се нареже с нож или пък да използвате чопър за
по-лесно.
В тенджера се слагат водата, солта, захарта, оцета, олиото и съдържанието на пакетчето
Dr. Oetker Pikant Fix сладко-кисела , който ще запази свежестта и витамините на
пресните зеленчуци в буркана и съдържа отлична комбинация от подправки, така че не
е нужно да добавяте нищо друго. Pikant Fix е отличен за консервиране на зимнина.
След като сместа заври, чушките се бланшират кратко в нея – за около 2 минути, като
се пускат по няколко чушки в тенджерата и се поставя капак. След това се бланшират
морковите и зелето. Когато зеленчуците са готови, започва реденето в буркани. Редуват
се чушки, магданоз, чесън, моркови, зеле и така, докато се напълни буркана.
Накрая зеленчуците се заливат с горещата течност, в която сме парили зеленчуците, и
добре се затворят с капачка. След това бурканите се стерилизират за 5 минути.
Така приготвената зимнина може да се консумира след 14 дни от приготвянето.