четвъртък, 28 август 2025 г.

Парени чушки със зеле и моркови

 Когато есента пристигне с багрите си и пазарите се изпълнят с червени чушки,

хрупкави моркови и прясно зеле, идва онзи специален момент от годината – времето за

зимнина. Това е ритуал, който събира семейството около масата и носи усещането за

дом и уют.

Парените чушки със зеле и моркови са един от онези класически вкусове, които сякаш

заключват в себе си лятното слънце и го пазят за студените дни. Всяко отваряне на

буркан е малък празник – ароматът на чушките, свежестта на зелето, сладостта от

морковите и пикантната нотка от чесъна и подправките от пакетчето Pikant Fix сладко-

кисела на Dr.Oetker гарантират прекрасното изживяване.

Това е рецепта, която не само ще внесе цвят и настроение на трапезата ви, но и ще ви

върне към спомените от детството – когато баба подреждаше бурканите в мазето, а ние

чакахме с нетърпение да дойде зима, за да ги опитаме.

Пригответе си тази зимнина и бъдете сигурни – в студените вечери тя ще стопли

сърцата ви така, както само домашната храна може.

*Забележка: Количествата на зеленчуци са ориентировъчни. Може да промените

съотношението според вашите предпочитания.


Необходими продукти:

3 кг червени чушки

1 кг моркови

1 ½ кг зеле

1.75 л вода

150 г захар

60 г сол

200 мл олио

400 мл оцет 9%

1 пакетче Dr. Oetker Pikant Fix сладко-кисела

1 връзка магданоз

3 глави чесън



Начин на приготвяне:

Зеленчуците се измиват и почистват. Дръжките и семките на чушките се отстраняват,

морковите се обелват и нарязват на кръгчета, зелето – на по-едри парчета. Магданозът

се нарязва на ситно, а чесънът може да се нареже с нож или пък да използвате чопър за

по-лесно.


В тенджера се слагат водата, солта, захарта, оцета, олиото и съдържанието на пакетчето

Dr. Oetker Pikant Fix сладко-кисела , който ще запази свежестта и витамините на

пресните зеленчуци в буркана и съдържа отлична комбинация от подправки, така че не

е нужно да добавяте нищо друго. Pikant Fix е отличен за консервиране на зимнина.

След като сместа заври, чушките се бланшират кратко в нея – за около 2 минути, като

се пускат по няколко чушки в тенджерата и се поставя капак. След това се бланшират

морковите и зелето. Когато зеленчуците са готови, започва реденето в буркани. Редуват

се чушки, магданоз, чесън, моркови, зеле и така, докато се напълни буркана.


Накрая зеленчуците се заливат с горещата течност, в която сме парили зеленчуците, и

добре се затворят с капачка. След това бурканите се стерилизират за 5 минути.

Така приготвената зимнина може да се консумира след 14 дни от приготвянето.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...