Кръстих я баница, защото по нашенски си е жива баница. Че е със сусам, със сусам е. Обаче има и прясна мая в плънката. Това за мен си беше новост и ме провокира да я направя много скоро, след като я видях тук. Корите, които имах в хладилника бяха 400 г и може би затова при мен пълнежът дойде малко повече, защото не промених количествата. Обаче пък това ама хич не пречи на вкусовите качества на баничката. Друго нищо не съм променяла.И така, бързам да я споделя с вас, защото си заслужава.
Продукти:
500 г кори за баница
3 яйца
200 мл газирана вода
100 мл олио
300 г сирене
25 г прясна мая
сусам за поръсване
Корите се разделят на две - по равно, по възможност. Смесват се яйцата, водата, олиото, сиренето и маята. Бърка се хубаво, до напълното разтваряне на маята. Взимате една кора от първата половинка и я поръсвате с 2-3 с.л. от сместа. Поставяте отгоре друга и отново смес, пак кора и пак смес и така до последната. Завивате на стегнато руло и режете на парчета по 5 см. Поставяте ги в тава (с диаметър 20-23 см), застлана с хартия за печене, като разрезът е нагоре. По същия начин се постъпва и с другата половина кори. Накрая се залива с останалата смес и се поръсва със сусам. Покрива се и се оставя да престои поне 40 минути. Пече се в загрята на 200* фурна.
Добавям един опит с 800 г кори, почти двойно количество плънка ( с разтопено масло вместо олио) и в тава с по-голям размер.
Много хубаво!
Създавайте вкусни спомени на вашите деца и внуци. След години те ще ги топлят. Много вкусни, лесни и достъпни рецепти, придружени от уютни истории можете да намерите в книгата "И замириса на бабини гозби и спомени" на Ивинела Самуилова и Илиана Николова, която може да видите и поръчате тук https://ikhermes.bg/i-zamirisa-na-babini-gozbi-i-spomeni.html#additional





















