Преди време Лабрекс пусна един линк с много интересно оформени тестени изделия. Аз, като вманиачена в приготвянето на такива, веднага се запалих. Някои от нещата не са много ясно дадени, но ще се опитам да направя още неща от този линк. Засега се спрях на варианта, които предлагам днес, но допълних от себе си плънка. Хем стана по-интересно, хем по-вкусно. Много вкусно даже :) Можете да използвате любимото си тесто. Можете да направите питката без пълнеж, а само намазана с разтопено масло. Или пък да я направите с пълнеж по ваш избор. Въпрос на избор и предпочитания. Сега ще предложа моя вариант.
Продукти:
300 мл прясно мляко
1 ч.ч. кисело мляко
1 яйце+1 белтък
5 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
30 г прясна мая
около 800 г брашно
30 г краве масло
около 200 г шунка или пушено филe, нарязани на тънки резени
около 150 - 200 г кашкавал (аз сложих пушен и обикновен 50:50)
шарена сол
1 жълтък за намазване, смесен с чаена лъжичка олио и малко вода
Маята се разтваря в топлото мляко със захарта. Оставя се да шупне. В брашното се прави кладенче и там се сипват леко разбитите яйца, киселото мляко, олиото, солта и шупналата мая. Меси се нелепнещо тесто. За тази питка тестото не трябва да е много меко, за да не се изгубят формите, но пък и не прекалявайте с брашното. Тестото се оставя да втаса. Разделя се на четири части, които се оформят на топки. Първата топка се разточва на кръг с размера на тавата. Тавата, в която ще се пече питката се намазва хубаво с олио по дъното и стените.
Слага се първата кора в тавата. Намазва се с масло. Отгоре се подреждат плътно резените шунка или филе. Точи се втората кора и се поставя върху първата. Маже се с масло и се ръси с кашкавала. Слага се третата кора, която отново се маже с масло и се поръсва с шарена сол. Точи се и последната кора и се поставя най-отгоре.
Сега следва разрязването. Питата се реже като торта - на 16 равни парчета, като разрезът не стига до края. Внимателно се хваща всяко парче и се усуква - аз усуквах три пъти. Усуквайте едното парче наляво, а следващото надясно и така ги редувайте.Питката се оставя да втаса и се маже с приготвения жълтък. Пече се в загрята фурна на 170*.
Илианка, страшно добре се е получило :)
ОтговорИзтриванеМайсторка си на тестото!
Хубава неделя и успешна нова седмица!
Страхотна питка :) Поздравления !
ОтговорИзтриванеИлианка, това ли е изненадата, която приготвяше?Много добре ти се е получило. За плънката добра идея, а коричката е толкова апетитна!
ОтговорИзтриванеБраво!
Приятна почивка и да е лека идващата седмица!
Нора
Страхотна питка. Голяма фенка съм и аз на Валентина Цуркан, невероятна майсторка. Получила ти се е много добре питката. Тестото по-твърдо ли го замеси,за да се откроят шарките?
ОтговорИзтриванеИли,страхотна питка си направила и много хубаво си я оформила!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубава вечер:)
Момичета, наистина хубава се получи питката. Доволна съм и аз :)
ОтговорИзтриванеninfil, не беше кой знае колко твърдо тестото. Дори докато го точех, си мислех, че може да не се получи. Но стана добре.
Разкошна питка!
ОтговорИзтриванеИлианче,великолепна питка и оплетка!
ОтговорИзтриванеАдмирации!
Аз я пробвах да оформя така,но не ми се получи,че ми беше меко тестото,но при теб е направо перфектна,браво!
И с плънката и шарената сол е.....убийствена!
Е, много те бива:) Особено в питките! Браво!
ОтговорИзтриванеДа имаше и на мен кой да извърти една:-)))
Невероятно оформление! Чудесна е станала:)
ОтговорИзтриванеСтрахотна питка! Пък и като гледам си е 2 в 1 - и хляба, и вечерята в нея :))
ОтговорИзтриванеМайсторско оформление, Илианка, поздравления!
Ооо, оформлението на Валентина Цуркан става хит...Илианка, чудесно изпълнение, а като си представя какво има вътре в питката, мммм...
ОтговорИзтриванеХучава нова седмица!
Looks very very apetizing:) Great work:)
ОтговорИзтриванеЕее, момичета, изобщо не е трудно. Даже е много лесно и приятно. Сигурна съм, че която от вас се захване, ще се справи поне толкова добре.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви!
Успешна седмца на всички!
Илианка, страхотна питка! Интересно, но и лесно оформление! БРаво!
ОтговорИзтриванеEu ja fiz varias receitas de pão e muitas veces utilizando a minha receita porem torciendo aqui, dando um corte la, es decir mudando o visual do pão
ОтговорИзтриванеИлиянка, това си е майсторски клас! След тази питка няма да смея да кажа, че се опитвам да меся :) Невероятна е станала. Определено ще се опитам да я направя! Прегръдки и хубава вечер!
ОтговорИзтриванепоздравления,питката е разкошна
ОтговорИзтриванеи аз харесвам произведенията на тази дама,много красиво оформени
желая ти лека нощ и успешна и спокойна седмица
поздрави и прегръдки
Мария
Питката е разкошна,тази вечер я направих!
ОтговорИзтриванеИлиана,прекрасна питка. Заповядай при мен да получиш една награда.
ОтговорИзтриванеИлианка,
ОтговорИзтриванепитата изглежда невероятно красива и вкусна. Страхотно изпълнение!
Благодаря за рецептата,
харесах и линка, с идеите за оформление.
Поздрави и усмихнат ден, Диана
Голяма красота, Илиана! Благодаря и за споделената рецепта, и за линка! Поздрави! :)
ОтговорИзтриванеОх, видях я тази питка на едно друго местенце, и тъкмо се чудех как се прави! Уникална е, а и колко вкусна изглежда! Снимките са чудесни!:) Хубава и спокойна вечер!:)
ОтговорИзтриванеЛелее... питката е уникална! Заповядай в моя блог, имам изненада за теб :)
ОтговорИзтриванеИзклежда супер с удоволствие ще пробвам.Благодаря.Жули
ОтговорИзтриванеИлианка, непременно ще я пробвам тази питка! Заплени ме тотално!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Днес я направих и стана страхотна. Илияна, благодаря ти за рецептата! :)
ОтговорИзтриванеА аз благодаря за доверието!
ОтговорИзтриване