Pages

неделя, 30 октомври 2011 г.

Питка с шунка и кашкавал


Преди време Лабрекс пусна един линк с много интересно оформени тестени изделия. Аз, като вманиачена в приготвянето на такива, веднага се запалих. Някои от нещата не са много ясно дадени, но ще се опитам да направя още неща от този линк. Засега се спрях на варианта, които предлагам днес, но допълних от себе си плънка. Хем стана по-интересно, хем по-вкусно. Много вкусно даже :) Можете да използвате любимото си тесто. Можете да направите питката без пълнеж, а само намазана с разтопено масло. Или пък да я направите с пълнеж по ваш избор. Въпрос на избор и предпочитания. Сега ще предложа моя вариант.



Продукти:

300 мл прясно мляко
1 ч.ч. кисело мляко
1 яйце+1 белтък
5 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
30 г прясна мая
около 800 г брашно

30 г краве масло
около 200 г шунка или пушено филe, нарязани на тънки резени
около 150 - 200 г кашкавал (аз сложих пушен и обикновен 50:50)
шарена сол

1 жълтък за намазване, смесен с чаена лъжичка олио и малко вода



Маята се разтваря в топлото мляко със захарта. Оставя се да шупне. В брашното се прави кладенче и там се сипват леко разбитите яйца, киселото мляко, олиото, солта и шупналата мая. Меси се нелепнещо тесто. За тази питка тестото не трябва да е много меко, за да не се изгубят формите, но пък и не прекалявайте с брашното. Тестото се оставя да втаса. Разделя се на четири части, които се оформят на топки. Първата топка се разточва на кръг с размера на тавата. Тавата, в която ще се пече питката се намазва хубаво с олио по дъното и стените.
Слага се първата кора в тавата. Намазва се с масло. Отгоре се подреждат плътно резените шунка или филе. Точи се втората кора и се поставя върху първата. Маже се с масло и се ръси с кашкавала. Слага се третата кора, която отново се маже с масло и се поръсва с шарена сол. Точи се и последната кора и се поставя най-отгоре.
Сега следва разрязването. Питата се реже като торта - на  16 равни парчета, като разрезът не стига до края. Внимателно се хваща всяко парче и се усуква - аз усуквах три пъти. Усуквайте едното парче наляво, а следващото надясно и така ги редувайте.Питката се оставя да втаса и се маже с приготвения жълтък. Пече се в загрята фурна на 170*.

28 коментара:

  1. Илианка, страшно добре се е получило :)
    Майсторка си на тестото!
    Хубава неделя и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Илианка, това ли е изненадата, която приготвяше?Много добре ти се е получило. За плънката добра идея, а коричката е толкова апетитна!
    Браво!
    Приятна почивка и да е лека идващата седмица!
    Нора

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна питка. Голяма фенка съм и аз на Валентина Цуркан, невероятна майсторка. Получила ти се е много добре питката. Тестото по-твърдо ли го замеси,за да се откроят шарките?

    ОтговорИзтриване
  4. Или,страхотна питка си направила и много хубаво си я оформила!
    Прегръдки и хубава вечер:)

    ОтговорИзтриване
  5. Момичета, наистина хубава се получи питката. Доволна съм и аз :)
    ninfil, не беше кой знае колко твърдо тестото. Дори докато го точех, си мислех, че може да не се получи. Но стана добре.

    ОтговорИзтриване
  6. Илианче,великолепна питка и оплетка!
    Адмирации!
    Аз я пробвах да оформя така,но не ми се получи,че ми беше меко тестото,но при теб е направо перфектна,браво!
    И с плънката и шарената сол е.....убийствена!

    ОтговорИзтриване
  7. Е, много те бива:) Особено в питките! Браво!
    Да имаше и на мен кой да извърти една:-)))

    ОтговорИзтриване
  8. Невероятно оформление! Чудесна е станала:)

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотна питка! Пък и като гледам си е 2 в 1 - и хляба, и вечерята в нея :))
    Майсторско оформление, Илианка, поздравления!

    ОтговорИзтриване
  10. Ооо, оформлението на Валентина Цуркан става хит...Илианка, чудесно изпълнение, а като си представя какво има вътре в питката, мммм...
    Хучава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Looks very very apetizing:) Great work:)

    ОтговорИзтриване
  12. Еее, момичета, изобщо не е трудно. Даже е много лесно и приятно. Сигурна съм, че която от вас се захване, ще се справи поне толкова добре.
    Благодаря ви!
    Успешна седмца на всички!

    ОтговорИзтриване
  13. Илианка, страхотна питка! Интересно, но и лесно оформление! БРаво!

    ОтговорИзтриване
  14. Eu ja fiz varias receitas de pão e muitas veces utilizando a minha receita porem torciendo aqui, dando um corte la, es decir mudando o visual do pão

    ОтговорИзтриване
  15. Илиянка, това си е майсторски клас! След тази питка няма да смея да кажа, че се опитвам да меся :) Невероятна е станала. Определено ще се опитам да я направя! Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  16. поздравления,питката е разкошна
    и аз харесвам произведенията на тази дама,много красиво оформени
    желая ти лека нощ и успешна и спокойна седмица
    поздрави и прегръдки
    Мария

    ОтговорИзтриване
  17. Питката е разкошна,тази вечер я направих!

    ОтговорИзтриване
  18. Илиана,прекрасна питка. Заповядай при мен да получиш една награда.

    ОтговорИзтриване
  19. Илианка,
    питата изглежда невероятно красива и вкусна. Страхотно изпълнение!
    Благодаря за рецептата,
    харесах и линка, с идеите за оформление.
    Поздрави и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  20. Голяма красота, Илиана! Благодаря и за споделената рецепта, и за линка! Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  21. Ох, видях я тази питка на едно друго местенце, и тъкмо се чудех как се прави! Уникална е, а и колко вкусна изглежда! Снимките са чудесни!:) Хубава и спокойна вечер!:)

    ОтговорИзтриване
  22. Лелее... питката е уникална! Заповядай в моя блог, имам изненада за теб :)

    ОтговорИзтриване
  23. Изклежда супер с удоволствие ще пробвам.Благодаря.Жули

    ОтговорИзтриване
  24. Илианка, непременно ще я пробвам тази питка! Заплени ме тотално!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  25. Днес я направих и стана страхотна. Илияна, благодаря ти за рецептата! :)

    ОтговорИзтриване
  26. А аз благодаря за доверието!

    ОтговорИзтриване