петък, 30 октомври 2020 г.
И замириса на бабини гозби и спомени
петък, 16 октомври 2020 г.
Кампания "Не изхвърляй, помогни!”
BOSCH
стартира инициатива под надслов "Не изхвърляй, помогни!”. Целта е да се оползотворят хранителни
продукти в излишък в българските домакинства, като се използват за приготвяне
на топъл обяд за хора в нужда. Зад кампанията като
партньори застават фондация „Светът на Мария“, Еконт и БГ Радио.
Според статистиката близо 1,3 милиарда тона храна се изхвърлят годишно в световен мащаб, а само в рамките на ЕС това количество надвишава 85 милиона тона.* “Водени от желанието да допринесем за намаляване изхвърлянето на хранителни продукти и да помогнем на хора в нужда развиваме глобалната инициатива на BOSCH в България, стартирайки уникална за страната ни социалната кампания “Не изхвърляй, помогни”, коментира Диана Стойкова, Маркетинг мениджър, BOSCH.
„С радост и огромно желание се включваме в инициативата "Не изхвърляй, помогни”. Всеки ден ние виждаме колко е важно да помогнеш на човек в затруднение и какво е удовлетворението от това да подадеш ръка на някого, който се нуждае от твоята помощ“, споделят oт фондация “Светът на Мария”.
Инициативата ще се провежда един път на всяко тримесечие в рамките на една година, като нейният старт ще бъде даден на 19 октомври – Националния ден на благотворителността. Хранителни продукти ще бъдат приемани в продължение на три дни (от 19 до 21 октомври) в офисите на Bosch, в дневния център на фондация „Светът на Мария“ (ул. „Рикардо Вакарини“ 8), в офиса на Smarkethink (ул. „Лозенска планина“ 4) и в 68 офиса на Еконт в цялата страна. По-подробна информация за кампанията и адресите за предаване на продукти можете да намерите в страницата на кампанията: https://www.bosch-home.bg/specials/campaigns/zero-food-waste#
вторник, 6 октомври 2020 г.
Зимнина: Пълнени камбички със зеле и моркови
Продукти:
3 кг камби
400 г моркови
1,5 кг зеле
100 г глава целина
листа целина
1 ч.ч. сол
1 ч.ч. захар
3 л вода
600 мл оцет
300 г захар
2 пакетчета Пикант фикс
За тази рецепта е необходимо да се изберат
по-дребни камби, за да могат да се подредят в буркан.
Камбите се измиват и почистват от дръжките и
семките. Солта и захарта се смесват и камбите се посоляват хубаво отвътре с
тази смес. Оставят се да престоят 6 часа. Зелето се накълцва на ситно, а морковите
и целината се настъргват. Поръсват се с две-три щипки сол и се намачкват, като
се разбъркват хубаво. Камбите се отцеждат от течността, която са си пуснали и се
пълнят плътно със сместа от зеле, моркови и целина. Подреждат се в буркан и
между тях се редят листата целина.
Съдържанието на пакетчетата Пикант фикс се
разбърква с водата, оцета и захарта и се слага да заври за 3 до 5 минути. Заливат
се приготвените буркани, разклащат се, ако има въздух да излезе и се долива още
марината, ако е нужно. Затварят се плътно и се обръщат с капачките надолу. Стоят така докато
изстинат. Прибират се на хладно и тъмно място.
неделя, 4 октомври 2020 г.
Зимнина: Кисели динчета
Подобна рецепта за кисели динчета се приготвяше преди години на село, когато се садеше бостан. В края на сезона остават едни дребнички динчета, които разбира се не се изхвърлят, а се приготвят на туршия. Тогава киселите динчета се приготвяха цели в бъчва, но аз адаптирах рецептата за буркани по този начин. На пазара при нас все още могат да се намерят малки динчета, които да се приготвят за зимнина.
Продукти:
около 3 кг динчета
1,75 л вода
300 мл оцет
150 г захар
1 пакетче Пикант фикс на Д-р Йоткер
неделя, 27 септември 2020 г.
Пирожки
Имам вече две рецепти в блога за пирожки, но ще напиша и тези, защото тестото е много интересно, а рецептата е сполучлива. Освен със сирене, тези пирожки могат да се приготвят и с кашкавал, или със смесени кашкавал и сирене, с извара или смес от сирене и извара, могат да бъдат с пълнеж от някакво сладко или течен шоколад. И със сигурност ще се получат сполучливи. А аз пробвах една със сладко и сирене и мнооого ми хареса.
Тестото се получава доста сериозно количество и аз след като го замесих, го разделих на две, като приготвих пирожки от половината, а другото прибрах в хладилника и мисля да го пробвам на пица утре.
Рецептата видях тук и една от снимките ме плени. Аз я приготвих с малки промени.
Продукти:
200 мл вряща вода
3 с.л. брашно
3 с.л. олио
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
200 мл топло прясно мляко
3 жълтъка
1 кубче прясна мая
около 700-800 г брашно
В подходяща купа се слагат трите лъжици брашно, олиото, захарта и солта. Заливат се с врялата вода и всичко се бърка до много гладка смес с телена бъркалка. Добавят се жълтъците, маята се натрошава, сипва се и млякото. Отново се разбърква до хомогенност. След това се добавя по малко от брашното, като първо се бърка, а после се замесва мекичко и нелепнещо тесто. Разделя се на две части. Всяка част се разделя на 12 еднакви топчета. Завиват се с кърпа и се оставят да втасат.
Всяко топче се разточва на тънка питка. Поставя се пълнеж и се завива на руло. Не стягайте много рулата, защото по време на пържене плънката се разширява и пробива тестото, и изтича, съответно това създава неприятно пръскане. Прищипете краищата отстрани хубаво и добре прищипете тестото там, където се събира тестото. Така се приготвят всички рулца и се пържат след това. Пържат се в повече мазнина от всички страни на 2/3 от мощността на котлона. Като ги пържите, ги въртете на всеки 20-30 секунди, за да не прегорят отвън и да останат сурови отвътре. Накрая се изваждат върху салфетка, ако е необходимо да се изцеди мазнината от тях.
Този път нямах много време и затова ги приготвих така, но следващ път непременно ще ги овалям в останалите леко разбити белтъци и галета. Смятам, че резултатът ще е още по-добър.
събота, 26 септември 2020 г.
Мус от тиква
Рецептата за тиквен мус е веган и здравословен вариант на обикновената тиква с мляко.
Продукти:
около 800 г изчистена тиква
1/2 консерва хубаво кокосово мляко
сироп от агаве на вкус или няколко фурми
Тиквата се сварява само с вода. Изцежда се и се поставя в блендера. Добавят се кокосовото мляко и подсладителя - сироп от агаве или фурми и всичко се разбива до гладка и хубава смес.
По желание може да се поръси с ядки при сервиране.
сряда, 23 септември 2020 г.
Енергийно смути с есенни плодове
Втората рецепта, която избрах да споделя за теста на Блендер Silent Mixx Pro в компания на здревословните продукти на Био класа и Dragon Superfoods e за нещо доста популярно напоследък - смути. Няма да влизам в подробности какво е смути, откъде дойде и защо е полезно. Но ще ви споделя рецептата, по която го направих аз. За нея използвах круши и дребни праскови, които открих в двора на село, което прави смутито още по-полезно и вкусно.
Продукти:
500 мл бадемово, кокосово или друг вид мляко по ваш избор
2 замразени банана
2 малки круши
1 нормална праскова или 3-4 мънички, както беше в моя случай
2 с.л. Енергиен Микс Dragon Superfoods
1 ч.л. канела
2 с.л. сироп от агаве или на вкус