неделя, 31 август 2008 г.

Кошнички с пикантни пилешки хапки и зеленчуци



Ако търсите рецепта, лесна за изпълнение и много ефектна, сте попаднали на точното място! С приготвянето на тези вкусни кошнички по рецепта на Пепчо от Гответе с мен! можете да впечатлите и своите гости или любими хора.


Продукти:

700-800 гр пилешко филе
60-70 мл водка/ ракия
50 мл. соев сос
сока на 1 лимон
1 ч л захар
1 к л сол
150 гр грах
3 средни картофа - сварени
2-3 едри моркова
150 гр обезкостени маслини
1 чушка
250 гр. гъби
300 мл кетчуп
2 с л чили-сос
50 мл олио/зехтин

За кошничките:

1/3 кубче мая (около 15гр)
300 мл прясно мляко
1 ч л сол
1 ч л захар
около 550 гр брашно (еластично тесто)


Месото се нарязва на хапки и маринова в затворена купа в хладилник за поне 2-3 часа. От продуктите за кошничките се омесва тесто и оставя да удвои обема си на топло. Точи се на кора, дебела около 3-4 мм. Изрязват се сравнително големи кръгове - около 15 см (всъщност така порцията излезе доста голяма ) Вземат се купи/панички и се намазват хубаво от външната страна с олио. Готовите кръгове се поставят върху дъната им, като съвсем леко се извиват навън до отвора на купата. Обръщат се върху тава за печене и оставят на топло да втасат още 1/2 ч. Пекат се по нормалния начин. Отделят се с помощта на нож, ако трябва. Месото се изцежда от маринатата (но не чак до сухо). Поставя се в тиган с олиото, граха, нарязаните на едро гъби и нарязаните моркови. Покрива се с капак и се оставя да покъкри 10-15 мин. Маха се капака и прибавят нарязаните маслини, нарязаните на кубчета картофи и чушката. Така се запържва до готовност. Залива се с кетчупа и чили соса и оставя да задуши още 3-4 мин. Сервира се в купичките от тесто, като се оставят да поемат 5-6 мин., за да може и те да се напоят със соса.

Рулца от тиквички


Продукти:


3 бр. тиквички
6 печени чушки (за предпочитане червени, но аз нямах)
1 пакетче крема сирене (125гр.)
250 гр. бяло саламурено сирене
1 пак. краве масло (125гр.)
5 с.л. кисело мляко
1/2 връзка копър
черен пипер
2 ск. чесън (или щипка-две на прах)
брашно за овалване
сол

Тиквичките се нарязват по дължина на тънички парчета и се овалват в брашното. Изпържват се в сгорещена мазнина. Приготвя се пълнежът от крема сиренето, сиренето, маслото, нарязания копър, млякото и чесъна и черния пипер, като всичко се разбърква до хомогенна смес. Взима се парче тиквичка, върху което се слага парче печена чушка по цялата дължина на тиквичката. В единия край се слага с лъжичка от пълнежа и се завива на рулца. Забожда се с клечка за зъби.


Това предложение е чудесно за предястие и много се нрави на моите гости.

четвъртък, 28 август 2008 г.

Баница от стар хляб




Понякога вкъщи се случва да остане хляб от предни дни. Освен пържени филийки или принцеси от него приготвям тази баница.
Ето как я правя:
Продукти:


половин стар добре изсъхнал хляб
6 яйца
1 кофичка кисело мляко
350 гр. сирене
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. вода
1 ч.л. сода

Хлябът се нарязва на малки кубчета. Яйцата се разбиват леко ( с вилица). Натрошава се сиренето и се прибавя към яйцата. Содата се разбърква с киселото мляко и то се изсипва при яйцата. Добавят се олиото и водата и се разбърква добре. Тава се намазва с малко олио и хлебните късчета се разстилат в нея. Заливат се със сместа и се пече в предварително загрята фурна.


Пилешки рулца


Продукти:


4 бр. пилешка пържола от бут
200 гр. гъби
2 триъгълни -чета топено сирене
200 мл. бяло вино
сол, черен пипер

Пържолите се начукват и подправят със солта и пипера. Гъбите се нарязват на ситно и се задушават в малко масло за кратко. Разпределят се върху пържолите и върху тях се слага по половин триъгълниче топено сирене. Завива се на стегнато руло и се забожда с клечки за зъби. Поставя се в тава и се залива с виното. Тавата се покрива с фолио и се пече в загрята фурна. Накрая фолиото се отстранява, за да се получи запечена коричка. При сервиране се залива с получения сос. Гарнира се с картофено пюре.

Топеното сирене може да се замени с кашкавал.

понеделник, 25 август 2008 г.

Гювечета с колбас


Продукти за едно гювече:

100 гр. сирене
50 гр. шпек салам
1 домат
3 с.л. олио
1 ч.л. чубрица
1/4 прясна чушка
1 яйце

Чушката се нарязва на ситно и се слага в гювечето. Половината домат се нарязва и се слага при чушката. Сиренето се натрошава отгоре. Полива се с олиото и се прибавя чубрицата. Саламът се нарязва на кръгчета и се слага вътре. Всичко се разбърква и отгоре се слагат парчетата от другата половина на домата. Чуква се едно яйце, което се пробива леко с нож. Полива се с останалото олио. Слага се в микровълнова на средна степен за пет минути. Сервира се с люта чушка.

неделя, 24 август 2008 г.

Боб със свинско


1 кг. свински кокали
1 купичка боб
1 гл. лук
1 чушка
2 домата
сол, джоджен, чубрица, магданоз и девисил

Бобът се почиства и се слага да кисне от предната вечер. Кокалите се измиват и се слагат да врят. Като се запенят се махват от котлона и се измиват. Бобът се слага да се вари, като му се изхвърля първата вода. Месото и бобът се събират заедно и се слагат да се варят заедно с нарязаните лук и чушка. Когато бобът е почти готов, се слагат солта, доматите и чубрицата. Месото се обезкостява и се връща при боба. Наръсва със ситно нарязаните свежи подправки.

Пилешка супа



Продукти:
1 пиле
1 глава лук
1 голям морков
1 парче целина
2-3 картофа
1/2 ч.ч. фиде
2 домата
1 яйце
1 к.ч. кисело мляко
2 с.л. брашно
сол, черен пипер, чубрица, магданоз


Пилето се слага да се свари цяло или нарязано на порции със солта, като периодично се отпенва. Когато се отпени напълно се прибавят нарязаните лук, целина и моркови. След като месото е сварено, се изважда. Част от него се нарязва на ситно. Картофите се обелват и се нарязват на ситни кубчета. Месото и картофите се връщат във врящия бульон и се прибавят подправките. Когато картофите са сварени, се слагат и настърганите домати и фидето. Като изврят доматите супата се застройва.

Застройката се прави като се разбие яйцето с киселото мляко и брашното и се сложи на котлона като се бърка непрекъснато докато заври. Добавя се по един чирпак от булъона като се разбърква хубаво. После се връща на тънка струйка в супата. Накрая се поръсва със ситно нарязания магданоз.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...