Златиборска пита с кори Фамилия |
Баница. Уж като се каже баница, на всеки горе-долу е ясно за какво става въпрос. Кори (дали готови или домашно приготвени), сирене, яйца... основните продукти са това. Но има толкова много и разнообразни начини за приготвянето на една уж проста баница, че всеки път, когато реша да правя, започвам да се чудя по коя рецепта да е. И с приготвянето на всяка следваща започвам да се питам коя е най-вкусната... И най-вкусната обикновено се оказва последната приготвена.
Така стана и този път. Реших да направя Златиборската пита, която преди време Дани ни показа, като заложих на Одринските кори. Е, наистина стана чудна баницата и ако още не сте изпробвали тази рецепта, ви препоръчвам да не се бавите.
Такааа... влизам да коригирам рецептата, защото получих много по-добър резултат с кори Фамилия. С тях успях да приготвя много хубава вита баница, за което пък ми помогна много Снежи.
Също така коригирам и съставките на плънката, тъй като така приготвена баницата стана по-добре.
Златиборска пита с кори Фамилия |
Продукти:
1 пакет кори за баница Фамилия (15 бр.)
или 1 пакет Одрински кори (вътре бяха 8 броя)
За намазване:
2 белтъка
150 мл олио
150 г кисело мляко
100 г заквасена сметана
1 ч.ч. от 200 мл брашно
10 г бакпулвер
За плънката:
2 жълтъка
500 г сирене
100 г заквасена сметана
Златиборска пита с Одрински кори |
Приготвя се сместа за намазване като белтъците се разбиват с тел и към тях се прибавят останалите продукти. Разбърква се хубаво до получаване на хомогенна смес.
Сиренето се натрошава и към него се добавят жълтъците и сметаната. Разбърква се добре.
Ако използвате Одрински кори следвайте тази рецепта:
Взима се една кора, намазва се хубаво с първата смес за намазване - около 6 с.л. Отгоре се слага втора кора. Въпреки че пише, че върху нея трябва да се сложи от втората смес, аз намазах с малко от първата (около 2 с.л.) и после сложих 1/4 от сиренето. Навива се на руло и се поставя в застлана с хартия за печене или в намаслена тава. Така се процедира и с останалите кори.
Ако искате, можете да сложите по 3 или 4 кори, като само на най-горната слагате сирене, а останалите мажете със сместа за намазване. На нас с две кори ни беше перфектна и точно се уплътни тавата, в която пекох.
Отгоре баницата се намазва много леко с олио и се пече в загрята на 180 градуса фурна.
На финала на печенето я намазах и с парченце краве масло.
След като се извади баницата, се поръсва с вода, за да омекне и се покрива с чиста кърпа. Оставя се около 10 минути преди да се разреже.
Ето още една баница с Одрински кори. Този път е навита. На първата кора от бялата смес, на втората от сиренето. Навива се на руло и се завива. Може да се пукне, но не е проблем. При изпичането няма да се забелязва.
Ако използвате кори Фамилия:
Взима се една кора, намазва се с 3-4 с.л. от първата смес равномерно и хубаво и по краищата.
Отгоре се поставя още една кора. Също се намазва с първата смес. Слага се трета кора, върху която се слага от сиренето.
В моя пакет имаше 15 кори, които ми стигнаха за 5 рула. Преброих ги предварително и си разделих сирената смес на 5 части, за да слагам равно количество навсякъде.
Навива се внимателно на стегнато руло. Твърде е вероятно корите много да се навлажнят и да е трудно да се навият. Затова можете да ги подреждате върху хартията, с която се продават и с нейна помощ да ги завивате.
След това внимателно се преместват в застлана с хартия за печене тава и се оформя вита баница.
Отгоре можете да напръскате с малко олио или пък като мен да сложите малки парченца масло през около 2 см.
Златиборската пита се пече в загрята на 180 градуса фурна до готовност.
Разкошна е, Илианка, много съблазняващо изглежда и съм сигурна, че е и невероятно вкусна!
ОтговорИзтриванеПоздрави и прегръдки!
:*
ОтговорИзтриванеРадваш ме много!
И ми я припомняш, за да я направя с Одрински кори :)
И хлебчето и баницата - страхотни,
ОтговорИзтриванечудесни предложения и много апетитно представяне.
Благодаря, Илианка и хубава нова седмица!
Наистина много вкусни банички, Илианка! Направо си грабвам една! много усмивки от мен!
ОтговорИзтриванеа откъде могат да се намерят одрински кори?
ОтговорИзтриванеОт Одрин
ИзтриванеEха, върхът е, Илианка!
ОтговорИзтриванеИ от къде сега тези Одрински кори, Илианка:)
ОтговорИзтриванеАз принципно харесвам повече по-фините кори, тези ми се виждат дебелички, но пък не мога да не ти вярвам, че е било вкусно:))
Ауу, Или, дано не забравя за тази рецепта, но много искам да я приготвя, абсолютно ме изкуши! При първа възможност ще я врътна! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви :)
ОтговорИзтриванеВеси,
има Одрински кори в малките квартални магазинчета. Или поне при нас е така.
Кате, да ти напомня? :)
Мило Илианче :) както ти писах, направих днес сутринта тази баничка, благодаря на теб и на Дани, тъй като се възползвах от съветите и на двете ви :) Много, много вкусна, както и предполагах! Благодаряяя! Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеМило ми Марианче,
ОтговорИзтриванемного се радвам, че и на теб се хареса тази баничка :)
И съм щастлива, че се отбиваш тук!
Ехааааа, перфектна ти се е получила баничката! Браво:) И аз ще пробвам:)))
ОтговорИзтриванеНямиии,вкусотийка!
ОтговорИзтриванеМного е вкусна!Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеМного хубава баница или пита, кой както му харесва. :) Искам да питам обаче колко голяма трябва да е тавата за да стане оптимално надигната и пухкава. Предварително благодаря !
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви!
ИзтриванеЗа кръглата баница използвам тава с диаметър около 30 см.
А правоъгълната ми тава е 30 на 40 см.
Поздрави,
Илиана
За листи фамилия си е изпитание! Много нерви ми струваше,дано поне е вкусна .Весеки празници!
ОтговорИзтриванеОдрински кори има в кауфлант ,повярвайте че се случва всичко с тях.
ОтговорИзтриване