Миналата седмица получих една кошница-комплимент от Лидл. И разбира се предизвикателство да предложа рецепти с продуктите от кошницата. А в нея имаше продукти от фурната на Лидл, сирене камембер, хамон и пакетче краве масло.
Нямах време да направя нищо същата вечер и затова прибрах продуктите в хладилника и покрих хляба с кошницата, с идеята да приготвя нещо на следващия ден. Но... късно вечерта, двете с Никол се срещнахме пред кошницата, разрязахме хляба го и си хапнахме прекрасни филийки, намазани само с масло. И така... плановете ми за приготвяне на каквото и да е с него категорично пропаднаха.
Няма хляб, няма рецепта, няма снимка - няма публикация. Но грешката е поправима. Отидох отново до Лидл и си купих същия хляб. Само че плановете ми да вложа хляба и сиренето в една рецепта отново се провалиха.
Наложи се да приготвям странджанки. Какво пък. Вкусни са, ядат се от всички у нас и все пак употребявам хляба по предназначение.
Филийки хляб (ако ще печете на грил тиган, нарежете хляба на нормални филийки, а ако ще печете на скара, можете да нарежете по дължина)
300 г кайма
100 мл студена вода
чубрица
черен пипер
кимион
краве масло за намазване на филийте
Каймата се смесва със студената вода и подправките и се обърква много хубаво. Добре е, ако имате време да оставите да престои час-два-три. Хлябът се нарязва на филийки, които се оставят леко да поизсъхнат. Скарата или грил тиганът се загряват много добре. Филиите се намазват хубаво с масло и после с подобаващ пласт от каймата, която хубаво се разстила върху хляба.
Това е. После се радвате на вкусно похапване, независимо дали на закуска, на вечеря или пък просто когато сте гладни.
Къде вложих хамона? В ей това пълнено хлебче.
Никол много обича такива хлебчета и често приготвям подобни варианти. Тук е подходящо да се използва кръгло хлебче, но аз имах малка франзела, която също свърши много добра работа.
Как се приготвя:
На хлебчето се изрязва капаче, издълбава се и се намазва с масло вътре. Слага се от хамона или друго подходящо месо плътно по стените. Отгоре се чукват 1-2 яйца и се поръсва с настърган кашкавал.
Завива се много хубаво в алуминиево фолио и се пече в загрята на 200 градуса фурна около 15 минути.
Някои похапнахме и вкусни сандвичи.
А сиренето? Нарязах го на триъгълници, запекох го на сух грил тиган и сервирах полято с мед в компанията на резени хамон.
Много често простичките неща са най-вкусни!
Пожелавам ви много топли и вкусни моменти с вашите близки и приятели!
Благодаря на Лидл България за това вкусно сътрудничество! Бъдете здрави и щастливи!
Илианка, голяма искусителка си значи. Сега ще ги сънувам тез странджанки :((((..
ОтговорИзтриванеЕх... честичко се случва вечер. Чувствам се виновна...
ОтговорИзтриванеНо се правят лесно, ще си направиш, Аля.
Наистина са много вкусни, приготвени вкъщи. Правя ги два пъти в последните два дни.
Мале, Ил, ами аз преди малко хапнах и вече съм гладна. :)
ОтговорИзтриванеДа видим дали няма да ставам по тъмно да ровя в хладилника:)
Всичките предложения са много апетитни. Ама ще си взема от пълнените питки на Никол :) Знае тя какво да избира.
ОтговорИзтриванеКато четох странджанките и се сетих за скорошен коментар в блога на публикацията им при мен. Някой чел по диагонала и пищи (буквално, коментара беше с безброй удивителни) "Не го слушайте тоя глупак на какво ви учи, това да не са кюфтета са слагате яйца.... " ама не чел където трябва, че яйцето е всъщност на принцесите :) не на странджанките. Ама лаф да става.
А сиренето и при нас така замина - печено, на сух тиган :)
Хубав понеделник и нова седмица на теб, Или :)
Иле, ама се пренесох в кухнята ти, толкова да са ми на сърце тези бързи и вкусни идеи. :) Да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеЕх, че изкушаващо Лидълско вдъхновение, Илианка,
ОтговорИзтриваневсичките предложения са страхотни - както и продуктите в подаръка!
Сърдечни поздрави за двете ви и хубава нова седмица!
Чудесни бързи и много, много вкусни идейки. Особено ме плени пълнената франзелка, а сиренцето просто ще е грях да на се комбинира с чаша винце:) Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеДай си бележника! Голяма шестица пиша за странджанките!
ОтговорИзтриване