Обичам ягоди. Но още повече обичам ягодово сладко. Една дебела филия хубав хляб, намазана с дебел слой краве масло и отгоре ммммм.... вкусно ягодово сладко. Какво повече ви трябва? Може би чаша чай и се потапяте във вкусни детски спомени.
До скоро си правех сладката по традиционния начин, с дългото варене и бъркане. Сега обаче реших да го направя с помощта на гелфикс на Д-р Йоткер. И съм много доволна. Като цяло следвах инструкциите на опаковката.
Продукти:
2 кг почистени, измити и подсушени ягоди
2 кг захар
2 пакета Гелфикс Класик
4 с.л. захар допълнително
Ягодите се нарязват на ситно. Тук без бой ще си призная, че сложих ягодите в робота и той много бързо си изпълни задачата. Двете пакетчета фикс се смесват с четирите лъжици захар и се прибавят към ягодите, като се разбъркват добре. Цялата смес се слага да ври на средна температура при непрекъснато бъркане. След като заври, се отмества от котлона и се добавя захарта. Бърка се и се връща на огъня. Изчаква се да заври и се отброява една минута варене при непрекъснато бъркане. Отстранява се от котлона и се махва пяната, която се е образувала отгоре. Готовото сладко се изсипва в сухи и чисти бурканчета. Затварят се и се обръщат с капачките надолу поне за един час.
До скоро си правех сладката по традиционния начин, с дългото варене и бъркане. Сега обаче реших да го направя с помощта на гелфикс на Д-р Йоткер. И съм много доволна. Като цяло следвах инструкциите на опаковката.
Продукти:
2 кг почистени, измити и подсушени ягоди
2 кг захар
2 пакета Гелфикс Класик
4 с.л. захар допълнително
Ягодите се нарязват на ситно. Тук без бой ще си призная, че сложих ягодите в робота и той много бързо си изпълни задачата. Двете пакетчета фикс се смесват с четирите лъжици захар и се прибавят към ягодите, като се разбъркват добре. Цялата смес се слага да ври на средна температура при непрекъснато бъркане. След като заври, се отмества от котлона и се добавя захарта. Бърка се и се връща на огъня. Изчаква се да заври и се отброява една минута варене при непрекъснато бъркане. Отстранява се от котлона и се махва пяната, която се е образувала отгоре. Готовото сладко се изсипва в сухи и чисти бурканчета. Затварят се и се обръщат с капачките надолу поне за един час.
Ох, как апетитно се е разтекло :)
ОтговорИзтриванеЧудесно ти е :) какъв цвят само!
ОтговорИзтриванеАз от години се доверявам на Доктора за сладката, но ползвам 2/1 - на кило плод, половин захар. Така после не търся виновник за пре-подслаждането ;)
Страхотен, апетитен цвят!
ОтговорИзтриванеИ аз като Пепи предпочитам 2:1. Хубавото на тези фиксове, е че плодовете запазват форма и цвят.
Обожавам ягодово сладко, конфитюр и желе....
Точно в дестки спомен се потапям- край нямаха тези филии! От сутрин до вечер;) Хубав уикенд , Илианка! С дъх на лято! И ягоди!
ОтговорИзтриванеНевероятен и незабравим аромат има това сладко. Каня му се и аз тази година.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
И кексът, и сладкото са неустоимо апетитни, колоритни и изкушаващи - чудесни рецепти, изпълнение и снимки!
ОтговорИзтриванеА днес специално:
Честит, светъл и вдъхновен 24 - май, Илианка!
Благодаря на всички!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави от гнездото :)
Utre ste se pravi.Tazi vecher sam porasila yagodkite sas zaharta i ste prenostuvat taka.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, от вчера съм започнала и все още не съм свършила, да правя сладко от ягоди. Стана водно, а се придържах точно към инструкциите на фикса. Измих 5кг. ягоди прибавих всичко и накрая стана водно
ОтговорИзтриванеЗдравейте, не мога да кажа каква е причината за този проблем.
ОтговорИзтриванеАз не съм имала подобен, дори напротив, едни череши станаха прекалено гъсти.
Опитахте ли да добавите още едно пакетче фикс?