Тази сутрин гледах предаването на Иван Звездев. Да си призная, не съм го следила от много време. Обаче ми направи впечатление, че е в Трявна и ще представи рецепти от там и реших да гледам. Знаете за моята слабост към тестените изделия и може би няма да бъде изненада за никой, че това, което привлече вниманието ми беше една питка. Всъщност питки съм правила много. С мая, със сода, подредени, обикновени, с украси и как ли не. Обаче тази ми стана много интересна, защото досега содена питка по този начин не бях правила, нито пък опитвала. Познати ми бяха содената питка, която прави баба и с която съм отраснала като дете и постната содена питка, която аз приготвям за Бъдни вечер. Рецептата на днешната питка се отличава от тези двете и затова реших веднага да я направя.
Разрових се в нета да потърся дали няма рецепта от някой друг, но не попаднах на такава. Или поне не намерих публикувана под това име. Единствената информация, която открих беше, че се предлага в заведения. Видях и няколко снимки с препоръка да се опита в заведение. Не знам дали в Трявна хората си правят традиционно такава питка или това е рецепта на заведенията. Това обаче едва ли има значение, защото питката е много хубава и лесна,и си заслужава да опитате.
Получи се много пухкава, въздушна, мека и вкусна питка, която горещо препоръчвам. Подходяща е и за закуска и за хапване с нещо друго.
Продукти:
300 г брашно
200 г сирене
300 г кисело мляко
1 яйце
1 ч.л. сода
1 ч.л. сол
яйце за намазване
Киселото мляко се изсипва в купа и се смесва със содата и солта. Разбърква се добре и се оставя 1-2 минути да шупне. Единственото нещо, което си позволих лекичко да променя е, че разбих едното яйце, разделих го на две части и едната изсипах в млякото, а другата оставих за намазване. Прибавя се и цялото яйце и хубаво се разбърква до хомогенна смес. Постепенно се сипва брашното. Бърка се до получаване на гъста каша. Сиренето се натрошава и се изсипва в тестото. Отново се бърка и се изсипва в намаслена тавичка с диаметър 18 - 20 см. Отгоре се намазва с разбитото яйце. Аз се постарах да я загладя добре, но от снимките в нета се вижда и "рошава". Така че, ако решите да я правите, не се старайте да я заглаждате като мен :) Пече се в загрята фурна първо на 120* около 10 минути, а после на 180 до готовност.
Питката може да се изпече и в дълбок сач, който предварително се загрява във фурната. Слага се мазнина и отгоре в загрятия сач се изсипва тестото. Намазва се с яйцето и се пече.
Оригиналната питка беше поръсена с кашкавал върху яйцето и тогава изпечена. Аз пропуснах кашкавала, но вие можете да добавите 150 г, ако имате желание.
Разрових се в нета да потърся дали няма рецепта от някой друг, но не попаднах на такава. Или поне не намерих публикувана под това име. Единствената информация, която открих беше, че се предлага в заведения. Видях и няколко снимки с препоръка да се опита в заведение. Не знам дали в Трявна хората си правят традиционно такава питка или това е рецепта на заведенията. Това обаче едва ли има значение, защото питката е много хубава и лесна,и си заслужава да опитате.
Получи се много пухкава, въздушна, мека и вкусна питка, която горещо препоръчвам. Подходяща е и за закуска и за хапване с нещо друго.
Продукти:
300 г брашно
200 г сирене
300 г кисело мляко
1 яйце
1 ч.л. сода
1 ч.л. сол
яйце за намазване
Киселото мляко се изсипва в купа и се смесва със содата и солта. Разбърква се добре и се оставя 1-2 минути да шупне. Единственото нещо, което си позволих лекичко да променя е, че разбих едното яйце, разделих го на две части и едната изсипах в млякото, а другата оставих за намазване. Прибавя се и цялото яйце и хубаво се разбърква до хомогенна смес. Постепенно се сипва брашното. Бърка се до получаване на гъста каша. Сиренето се натрошава и се изсипва в тестото. Отново се бърка и се изсипва в намаслена тавичка с диаметър 18 - 20 см. Отгоре се намазва с разбитото яйце. Аз се постарах да я загладя добре, но от снимките в нета се вижда и "рошава". Така че, ако решите да я правите, не се старайте да я заглаждате като мен :) Пече се в загрята фурна първо на 120* около 10 минути, а после на 180 до готовност.
Питката може да се изпече и в дълбок сач, който предварително се загрява във фурната. Слага се мазнина и отгоре в загрятия сач се изсипва тестото. Намазва се с яйцето и се пече.
Оригиналната питка беше поръсена с кашкавал върху яйцето и тогава изпечена. Аз пропуснах кашкавала, но вие можете да добавите 150 г, ако имате желание.
И сега кажи, че не си виновна :)
ОтговорИзтриванеОтново вкусна питка.
И то със сода, с която аз никога не мога да направя
хубава питка за Бъдни вечер!
Изглежда много апетитна, а и става бързо!
Гуш!
Ми... не знам... виновна ли съм??? Може би мъъъъъъничко :D
ОтговорИзтриванеНаистина е много бърза. Има-няма 40 минути. :)
Иле, изглежда много апетитна и изкушаваща...Така си я зачервила, че да не може да откъсне очи човек.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден! :)
Харесвам содените питки. Не зная защо, но винаги ми припомнят за дом,за уют, за огнище!
ОтговорИзтриванеЧудесно предложение и си го записвам за направа!
Илианче, поздрави и приятна съботна вечер!
Майка правеше такава - има си и друго име, но не си спомням, срещала съм я и из нета. Много е вкусна и бърза.
ОтговорИзтриванеЛеле, Или, виновна си в подстрекателство и изкушаване! Такава вкусотия от дете не съм опитвала! Мама правеше нещо такова и го наричаше бърз тутманик, не знам дали е точно така рецептата, стоеше малко като кекс, но ми припомни за него. Много вкусно, и тази снимка, с този близък план... Прекрасна и вкусна нова седмица, Или!
ОтговорИзтриванеОлеле, олеле каква красота и вкусотия си сътворила Илианче!! Това още веднъж потвърждава максимата, че простичките неща са най-хубави!! Поздравления и прекрасно начало на новата седмица!! Прегръдки!!
ОтговорИзтриванеИ медени пастички, и содени питки - страхотни изкушения, Илианка!
ОтговорИзтриванеДопадат ми двете предложения, изглеждат много ароматни, вкусни и леки.
Благодаря за споделените рецепти, поздрави, хубаво и усмихнато лято, Диана
Iliana, tghis looks so good
ОтговорИзтриванеАз съм тревненка и искам да ви информирам, че това е питката от моето детство. Всички тревненки я правят. За нас е известна като *питаката от Хижата* по името на ресторанта,които я правеше още преди 45 - 50 години. Да ви е сладко :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванеблагодаря за интересната информация. Питката е много вкусна и си заслужава да се опита от повече хора.
Поздрави :)
Рецептата е много хубава, знам я като "Млин". Аз добавям и 4-5 лъжици олио и слагам във форми за мъфини, пека в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност. Стават страхотни. :)
ОтговорИзтриванеАз прибавям олио и я знам като мързелива баница.
ОтговорИзтриванеИли много благодаря за тази невероятна рецепта. Много, много вкусна и лесна питка. Правя я за втори път. Първия път бяхме на преход в планината и всички си облизаха пръстите и питаха за още .... Бъди жива и здрава да ни радваш с такива вълшебни рецепти!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Катина :)
ОтговорИзтриванеЩастлива съм, че ви е било вкусно :) и че се доверявате на моите рецепти :)
аз сим на 12 и готвя питка заштото не купих ляб :D и ся се пече малко прилича на палачинка амъ май аз сум направила нешто неточно е щъ видим како шъ стане :D
ОтговорИзтриване#грамотност
Преди много години ядох тутманик, направен със сода, усукан и беше много вкусен. Записах си рецептата, но преди да я направя , я изгубих. А жената, която го беше направила почина. бих се радвала, ако някой сподели такава рецепта.
ОтговорИзтриванеЗдравейте,
ИзтриванеДосега не съм попадала на подобна рецепта, но ще поразпитам.
Здравейте отново :)
ИзтриванеОткрихме рецепта, благодарение на Елеонора Каманарова.
Надявам се да е това, което търсите. Ето я:
" 1 кофичка кисело мляко, 2 яйца, 3 супени лъжици оцет, 4 супени лъжици олио, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, ½ ч.л. сода, брашно –около 350 гр-.,сирене – 200 гр. В брашното се прави кладенче и се слага киселото мляко, 1 яйце и белтъка на второто (жълтъка е за намазване), оцета, олиото, солта и захарта. Това се поомесва и се добавя още брашно. И в него се поръсва още ½ ч.л. сода и натрошеното сирене.. Меси се докато стане средно меко тесто. Почива около 20-30 мин. Разточва се на лист не много дебел и се поръсва по желание с още сирене. Навива се на руло и се усуква , после на охлюв и в тавичка - В СТУДЕНА ФУРНА включва се на 160 градуса. След около 5 – 10 минути трябва вече да е леко бухнал се намазва с жълтъка, после се увеличава на 180* за още около 15- 20 минути."
Първо ме грабна снимката и после ме впечатли безупречната Ви граматика по родния ни език.
ОтговорИзтриванеМного благодаря за вкусната питка и за подробно написаната рецепта.
Благодаря и аз :)
ИзтриванеСтарая се, но и аз допускам грешки понякога.
Радвам се, че питката Ви харесва и че оставихте този коментар.
Поздрави,
Илиана