Когато някой ми спомене Славянски гювеч, веднага се сещам за тази снимка на Ели. Снимката е от преди 5 години, но явно е оставила дълбока следа в съзнанието ми. Досега не бях готвила такова ястие и когато миналата вечер реших, че ще го приготвя във вариант със свинско, много се изненадах от различните начини на приготвяне, на които попаднах. Всъщност повечето от тях приличаха по-скоро на яхния, а аз си търсех по-суха рецепта. И в крайна сметка се случи така, че го направих по мой си начин, комбинирайки няколко рецепти.
Продукти:
1 глава лук
2 моркова
700 г свинско месо - при мен бут
1 ч.ч. ориз
2 печени чушки
малко маслини, на око и вкус
1 к.ч. домати от консерва или настъргани
1 ч.л. червен пипер
чубрица
черен пипер
сол
Месото се реже на по-едри парчета. Изпържва се в малко силно загрята мазнина и се добавят нарязаните лук и морков. Изпържват се и се към тях се прибавя измитият ориз. Пържи се докато оризът си промени цвета и към ястието се доливат 3 ч.ч. вода. Прибавят се подправките и всичко се премества в тава. Пече се около 20 минути, изважда се от фурната и към него се прибавят нарязаните печени чушки, доматите и маслините. Разбърква се и продължава да се пече докато остане на мазнина. За по-силен вкус аз сложих и 3 сухи чушки.
Трайна диря бих казала, е оставила в съзнанието ти.
ОтговорИзтриванеАма много е хубав този, дето го предлагаш.
Не че ме питаш, но малко по-сочен за мен :)) да оставиш. Когато дойда. Ама аз за тогава и питка ще си поръчам. И пастички.
Хайде, слънчев и хубав ден да ти е, Ил!
Ил, твоята снимка е много апетитна :)
ОтговорИзтриванеА Пепи, ох, Пепи, колко работи си поиска :)
Хубав ден!
Илиана, чудесен апетитен гювеч в предложения вариант!
ОтговорИзтриванеПриятни почивни дни!
Харесва ми, Илианче! Печените чушки и маслините със сигурност ще ми допаднат много в съчетание с другото. Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеПепи, питка и пастички... кога ли ще е това? Вече забравих кога се виждахме за последно.
ОтговорИзтриванеДани, знае тя добре какво да иска :)
Тилия, Елти, благодаря, момичета!