събота, 28 февруари 2009 г.

Гювечета с картофи и броколи




Продукти за един брой:

около 250 г картофи
3-4 розички броколи
30 г краве масло
50-70 г. сирене
50 г кашкавал

Картофите се сваряват, обелват се и се оставят да изстинат. Броколите се задушават за кратко в малко масло. Картофите се настъргват на ситно ренде. Смесват се с натрошеното сирене. Стените и дъното на гювечета се намазват с масло. Разпределят се част от картофите. Слагат се парченца масло Поставят се броколите, пак масло и останалите картофи. Слага се последното мосло. Кашкавалът се настъргва и гювечето се поръсва с него. Пече се в незагрята предварително фурна до запичане на кашкавала или се слага в микровълнова за 3 до 5 минути на средна степен.

понеделник, 16 февруари 2009 г.

Кекс с извара


Продукти:

500 г. извара
1 1/2 ч.ч. захар
80 мл. олио
4 яйца
1ч.ч. брашно
1 к.ч. грис
1 ч.л. бакпулвер
1 шепа стафиди
2 ванилии

Яйцата се бият със захарта. Добавя се изварата и ванилията и сместта продължава да се разбива. Слагат се олиото и стафидите. Брашното, гриста и бакпулвера се смесват и разбъркват добре и се добавят. Намаслява се и се поръсва с брашно форма за кекс и сместта се изсипва в нея. Пече се в предварително загрята фурна. Като изстине се изважда от формата и се поръсва с пудра захар.

Пълнени филийки


Продукти за 2 бр.:

две филий хляб
по около 50 грама шпек салам, сирене и кашкавал,2 яйца около половин чаена чаша настъргани или пасирани домати(посолени)чубрица за поръсване1 с.л олио2 с.л. краве масло

В средата на филийте се изрязва дупка. Яйцата се разбиват леко, смесват се със сиренето, кашкавала и салама(нарязани на дребни кубчета). Трябва да се получи гъстичка смес.В тефлонов тиган се загряват олиото и маслото. Филийките се натопяват в доматите за бързо (да не поемат много домати) и се слагат в загрятата мазнина. В дупката се изсипва сместта. Когато се зачервят добре и пълнежът се стегне, се обръщат от другата страна. Изваждат се и се поръсват с чубрица.Бързи, лесни и мнооого вкусни!

сряда, 28 януари 2009 г.

Маринован заек по кубински


Източник: marabu

Продукти:

3 -4 с л олио

2-3 с л соев сос

1/2 ч л смлян черен пипер

2 с л доматено пюре

1 дафинов лист

1 ч л сладък червен пипер

50 -60 мл бяло вино

1 скилидка пресован чесън

1 кг заешко месо


Соевият сос, олиото, чесънът, черният и червеният пипер, доматеното пюре и виното се разбъркват до еднородна смес (става гъста). В тава се подреждат нарязаното заешко и отгоре се залива с марината, поставя се и дафиновия лист. Покрива се и се оставя да се маринова за 12 часа. Заешкото месо се пече заедно с марината в предварително загрята фурна на 250 С за 2 - 2 1/2 часа.

четвъртък, 22 януари 2009 г.

Кексчета с мармалад и орехи


Продукти:

2 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. олио
1 ч.л. сода
2 ч.ч. брашно
5 с.л. мармалад
1 ч.ч. орехи

Яйцата се разбиват със захарта. Прибавят се останалите продукти и всичко се разбърква до хомогенна смес. Формички за мъфини или за крем карамел се намазват с олио. Пълнят се до 2/3 от вместимостта им и се пекат в загрята умерена фурна.

вторник, 20 януари 2009 г.

Ястие на керемида




Продукти за 2 керемиди:
250 г кайма
8 парчета сирене с големина 2/6 см.
5 с.л. кисело мляко
3 с.л. лютеница
8 парчета кашкавал с големина 2/6 см.
2яйца
1 домат
чубрица, черен пипер, сол, ако е нужно
зехтин
Каймата се смесва с киселото мляко и подправките. Сол се слага, ако е необходимо. Керемидите се намазват със зехтин. Каймата се разделя на две части и се разпределя по дъното на керемидата. Отгоре се намазва с лютеницата. Подреждат се парче сирене, парче кашкавал.  Доматът се нарязва на тънко и се подрежда върху сиренето и кашкавала. Поръсва се с чубрица и се полива леко със зехтин. Яйцата се разбиват и ястието се залива с тях. Пече се в студена фурна до готовност.

петък, 16 януари 2009 г.

Дърпана баница




Много пъти съм гледала баба ми да прави такава баница, но това е моя първи опит. Винаги съм мислела, че е доста трудно и не ми е по силите. Днес се изправих пред това предизвикателство и представям резултатът пред вас :)


Продукти:

500 мл хладка вода
1 кг брашно
1 с.л. сол
около 500 г сирене
200 г краве масло
1 яйце

Замесва се меко тесто от водата, брашното и солта. Разделя се на 20 топчета - с големина на яйце. Топчетата се завиват с кърпа и се оставят да "починат" около 30 мин. Сиренето се натрошава. Дъното на тавата, в която ще дърпаме баницата се намазва обилно със студено масло. Останалото масло се разтопява. Взима се първата питка и се раздърпва леко - да стане кръг с диаметър около 20 см, и се поставя на дъното на тавата. След това внимателно теглим тестото към краищата на тавата и залепваме по стените. Ръсим кората със сирене. Следващите питки първо топим в топлото масло. След това дърпаме малко във въздуха - пак да стане кръг около 20 см и поставяме по средата на предната кора. Теглим тестото, докато стигнем до края на тавата. (Поръсваме със сирене.  Така правим с всички останали питки, като през 4 кори ръсим с 3-4 с.л. разтопено масло. Последната кора намазваме с разбитото яйце и поръсваме с парченца масло.
Баницата се пече в умерена фурна до златист загар. Като се извади, докато е гореща се поръсва с вода и се завива с кърпа, за да омекне.

*Трябва да се внимава маслото да е топло. Когато изстине, го стоплете отново, но внимавайте да не пари.
Не се притеснявайте, дори и да се скъса някоя кора. Ще покриете със следващата.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...