Pages
неделя, 29 юни 2008 г.
Шоколадови мъфини с Тоблерон
събота, 28 юни 2008 г.
Заек с червено вино и сметана
Заешкото е едно от любимите ми меса. Обичам го приготвено по различни начини. Навява ми спомени от детството и винаги когато го приготвям се връщам назад в годините. Ето как го направих последния път:
Продукти:
сряда, 25 юни 2008 г.
Крем Ванилия
Източник Пеполина от Гответе с мен!
Продукти:
1 литър прясно мляко
4 бр. яйца
1 ч.ч. захар
малко по-малко от 1 ч.ч. брашно
2 пакетчета ванилия
В купа се разбиват с миксер яйцата със захарта. Към тях сe прибавят по малко от брашното и от студеното прясно мляко, докато се поеме всичкото брашно и сместа стане рядка, колкото боза. Останалото мляко се слага да заври и към него се прибавя вече разбитата смес и се бърка, докато се сгъсти. Снема се от котлона и се прибавят ванилиите, разбърква се хубаво. Ползва се както за пряка консумация, така и за торти.
събота, 21 юни 2008 г.
Ароматно чесново хлебче с масло и зелени подправки
Нормански ябълков сладкиш
Продукти:
300 г. масло
1 1/2 ч.ч. захар
4 яйца
1 1/2 ч.ч. брашно
80 г. натурално нишесте
2 ч.л. бакпулвер
2 с.л. ябълкова ракия
ябълките от един компот
1 ч.л. канела
1 с.л. пудра захар
Ябълките се изваждат от компота и се оставят да се отцедят. Белтъците се разделят от жълтъците.Маслото се разбива на пяна. Прибавя се захарта и се разбива, докато се разтвори. Прибавят се жълтиците и се разбърква добре. Брашното се смесва с бакпулвера и се слага при маслената смес. Разбърква се и се прибавя нишестето. Белтъците се разбиват на гъст сняг и се прибавят по малко, като се разбърква до получаването на хомогенна смес. Накрая се добавя и ракията. Тестото се сипва в намазана с масло и посипана с брашно тавичка и се заглажда отгоре. Ябълките се разпределят отгоре и се пече в загрята фурна на средно положение на скарата. Когато изстине, сладкишът се поръсва със смесените канела и захар.
Източник: Избрани рецепти - Десерти
Гювече с месо
четвъртък, 19 юни 2008 г.
Топла салата с патладжани
Това е една много приятна салата с патладжани, подходяща за лятото. Гарнирана с малко кисело мляко има много приятен вкус.
Продукти:
3 по-малки патладжана
2 домата
3 - 4 печени чушки
6 с.л. зехтин
сок от 1 лимон
1 щипка захар
сол
магданоз
Сините домати се нарязват на филии и се пекат във фурна 15 минути.Червените домати се обелват и нарязват на кубчета. Запържват се в зехтина и към тях се добавят опечените и нарязани патладжани и нарязаните чушки. Смесват се лимоновият сок със солта и захарта и се полива вече готовата салата. Поръсва се със ситно нарязан магданоз.
сряда, 18 юни 2008 г.
Пикантни топчета от сирена
Днес ще препоръчам тези невероятно вкусни и лесни за приготвяне топчета на Йоли от gotvetesmen.com Предложих ги на гостите си и те останаха очаровани. Горещо ги препоръчвам! А в същата паста панирах и ролца от раци и стана много сполучливо.
Продукти
200 гр.краве сирене
50 гр.кашкавал
50 гр.синьо сирене
50 гр.пушено сирене
За панировката
1 яйце
1 ч.ч.брашно
2 с.л.нишесте
1/2 ч.л.куркума
1 ч.л.микс от мащерка,риган и майоранщипка лют пипер
бира
мазнина за пържене
Сирената се настъргват на ренде и се смесват.С ръце се оформят топчета с големината на орех. В купа се смесват брашното,нишестето,подправките и жълтъка.Прибавя се толкова бира,че да се получи гъсто кексово тесто.Всичко се разбърква до получаването на хомогенна смес.Отделно се разбива белтъка на сняг.Прибавя се внимателно към тестото. Топчетата сирене се потапят в панировката и се пържат в маслена баня. * Грамажът и видовете сирене са примерни.Подберете сирена по ваш вкус.
понеделник, 16 юни 2008 г.
Бисквитено руло
четвъртък, 12 юни 2008 г.
Кейк с орехова плънка
Яйчни ролца с чапати
Чапати
сряда, 11 юни 2008 г.
Десерт с праскови и извара
Вдъхновена от желираните десерти на Венс от форума на http://www.gotvetesmen.com/, днес и аз направих подобен десерт. Оказа се много добро попадение. А комбинацията му със смлени орехи го прави просто неустоим!
Продукти:
300 гр. извара
250 мл. течна сладка сметана
5 с.л. кисело мляко
8 пълни супени лъжици пудра захар
2 праскови
3 бисквити закуска
2-3 с.л. конфитюр от ягоди
2 пакетчета желатин
Изварата се разбива с пудрата захар и се добавя киселото мляко. Сметаната също се разбива и се прибавя към изварата. Прасковите се обелват и се нарязват на малки парченца. Бисквитите са натрошават. Слага се конфитюрът и всичко се обърква хубаво. Желатинът се разтваря в малко студена вода и се оставя да набъбне. После се разтопява на водна баня, до стопяване на гранулите (не трябва да завира) и се прибавя към сместта. Разбърква се много добре.
Продълговата форма се застила с фолио и сместта се изсипва в нея. Оставя се за 3-4 часа в хладилник. Изважда се с помощта на фолито и се разрязва в желаната от вас форма.
При сервирането аз поръсих със ситно смлени орехи и се получи един страхотен вкус!
Това е чудесен десерт за горещите летни дни!
Пастички
Супа топчета
Супа топчета е една от любимите супи у дома. Знам, че почти няма домакиня, която да не знае как се прави тази супа, но има различни варианти за приготвянето и. Сега аз ще предложа този, който е любим на семейството ми.
1 картоф
понеделник, 9 юни 2008 г.
Пълнени тиквички с шунка
Продукти:
4 тиквички
200гр. шунка
4-5 стръка магданоз
2 белтъка
2 филии сух хляб
1 к.ч. прясно мляко
2-3 щипки индийско орехче
200 гр. кашкавал
3-4 домата
сол, черен пипер на вкус
Тиквичките се режат надлъжно наполовина, издълбават се като лодки и се посоляват. Оставят се да се отцедят. Издълбаната част се реже на ситно. Шунката се нарязва на тънки ивички. Хлябът се накисва в млякото, изцежда се и се натрошава. Кашкавалът се реже на тънки филийки или се настъргва. Доматите се нарязват на кръгчета.Нагорещява се малко олио и в него се слага шунката да се изпържи. Добавят се тиквичките и се пържи докато остане на мазнина. Махва се от огъня и към тази смес се добавят хлябът, белтъците и подправките. Посолява се, ако е необходимо. Тиквичките се пълнят с тази смес. Отгоре се нареждат кръгчетата домати и филиите кашкавал. Поставят се в намаслена тава. Налива се малко вода и се пекат в загрята фурна до запичане на кашкавала.Да ви е сладко Така приготвени тиквичките остават леко хрупкави. На мен точно това ми харесва в тях Но, ако има някой, който няма да ги хареса, сложете малко повече водичка и печете по-дълго.
неделя, 8 юни 2008 г.
Кекс
събота, 7 юни 2008 г.
Френски хляб
Продукти:
25 гр. мая
250 мл. хладка вода
около 500 гр. брашно
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
2-3 с.л. сухо мляко
50 гр. меко масло или маргарин
Маята се разтваря във водата. В по-голяма купа се смесват брашното, солта, захарта и сухото мляко. Излива се маята и се разбърква добре. Прибавя се маслото и се меси 10 минути до еднородно мекичко тесто. Оставя се да почине 10 минути. Разделя се на 4 части. Покрива се и се оставя покрито още 20 минути. Всяка част се прави на фитил и две по две се плетат на две хлебчета. Хлебчетата могат да се поставят в правоъгълни форми или пък може да използвате въображението си и да им придадете друга форма Оставят се да втасат 1 час или докато удвоят обема си. Мажат се с прясно мляко и се поръсват по желание. Аз сложих ленено и сусамово семе. Може да се сложат слънчогледови или тиквени семки и мак.Слага се да се пече в студена фурна около 40 минути или до готовност на хляба.Много вкусно хлебче, което се запазва така дори и на следващия ден.