Pages

вторник, 26 август 2014 г.

Лятно мешано

Какво да кажа? Лято е. Има изобилие на плодове и зеленчуци и определено трябва максимално да се възползваме от тях. Ето още един начин да сготвим  нещо постно и много вкусно.


Продукти:

500 г патладжани
1 малка тиквичка
7-8 печени чушки
1 кг домати
1 глава лук
1 морков
1 глава чесън
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. захар
черен пипер
чубрица 
магданоз

Патладжаните се режат на по-дебели ленти по дължина и се слагат да престоят поне един час в посолена вода. Тиквичката се реже на кубчета. Чушките се обелват и се оставят цели. Лукът, морковът и чесънът също се нарязват. Дъното на тавата, в която ще се пече ястието се намаслява и подсушените патладжани и печените чушки се подреждат в нея. Слагат се да се запекат в загрята фурна за 10 минути. През това време лукът и морковите се задушават в малко мазнина. Добавят се тиквичките. Разбърква се и се прибавя червения пипер. Изсипват се обелените и нарязаните  на ситно домати. Оставя се да ври около 10 минути. Добавят се чесънът, захарта и подправките.  Тавата се изважда от фурната и доматите си изсипват отгоре. Пече се около 30 минути или до хубавото извиране на водата от соса на 180*.
Поръсва се с магданоз.

По желание можете да добавите няколко люти чушлета да се пекат заедно с ястието. 

неделя, 24 август 2014 г.

Мини пици от патладжан

Има толкова много рецепти, които искам да направя, но това е като  четенето на книги. Списъкът е безкраен и с всеки изминал ден се увеличава с още няколко, а времето... времето за изпълнение или четене е кът. Все пак е хубаво, че  успявам да отделям поне малко от свободното си време за това, което обичам да правя. Вярно е, че не е достатъчно, но пък от друга страна си крада от времето, предназначено за други неща... Сложна схема. Предполагам, че и при вас е така. Все за нещо не достига пустото време! Време, време, време! Колко пъти повторих тази дума в няколко изречения...Така де, оплаках се малко и да си дойда на думата 

Тези патладжани си чакат реда от 5-6-7 години, не си спомням вече точно колко. В Интернет пространството има разнообразни идеи как да ги приготвите, аз тук ще ви представя моите. За съжаление имам снимка само на тези с моцарела, но и останалите изглеждат по подобен начин.
 За да изпълните това толкова просто, но тооолкоова вкусно предястие (всъщност може да мине и за ястие), са ви нужни:

около 700 г патладжани
3 домата
250 г моцарела - аз използвам Lovilio от Лидл
зехтин
сол
черен пипер
пресен и сушен риган

Патладжанът се измива и се обелва на лентички, т.е. не се махва цялата кора, а се бели така, че да стане като зебра. Нарязва се на кръгчета с дебелина около 1 см. Поставя се в посолена вода, за да се премахне горчилката за около час-два. Изважда се от водата, подсушава се и се подрежда в тава, застлана с хартия за печене и леко намазана със зехтин. От това количество аз направих две тави. Патладжаните се поливат отгоре със струйка зехтин и върху тях се поставят нарязани на кръгчета парчета домати. Хубаво е патладжаните и доматите да са с еднакъв диаметър, но при мен не беше така . Нищо де, пак се получиха хубави . Посоляват се леко и се поръсват със сушения риган и черен пипер. Слагат се да се пекат в загрята на 180* фурна, докато патладжаните омекнат добре. През това време се нарязва моцарелата и две-три стръкчета пресен риган.
Изпечените патладжани се изваждат, върху тях се поставя моцарелата, поръсват се с нарязания риган и се връщат във фурната, като се пекат само отгоре, докато сиренето се разтопи хубаво.

*Моцарелата успешно можете да замените с кашкавал, който се топи добре.
*По желание можете да добавите още пушено сирене, под слоя моцарела или кашкавал. Изпробвано и много вкусно.
*Може да обогатите с пушено филе, шунка или нещо друго месно по желание, като отново ги сложите под моцарелата.

Както и да ги направите, гарантирам, че ще станат много вкусни. Определено си заслужават.
Ако и вие сте им хвърлили око отдавна, не се колебайте съвсем скоро да ги приготвите, още повече, че сега е сезонът на прекрасните зеленчуци.

Да ви е вкусно! 

събота, 23 август 2014 г.

Заешко с домати

Така се случи, че за кратко време публикувам няколко рецепти със заешко. Е, не е случайно, защото пак ще кажа, заешкото ми е любимо месо. Вече споменах за качествата му в предна публикация и смело го препоръчвам и на вас.


Продукти:

около 800 г зашко, нарязано на парчета
1 глава лук
1 морков
3-4 печени чушки
1 кг домати
4-5 скилидки чесън
100 мл бяло вино
1 ч.л. червен пипер
4-5 дафинови листа
черен пипер
риган
сол
щипка захар

Месото се задушава в 6 с.л. загрято олио, смесено с 2 с.л. вода за около 5 минути. Прибавят се нарязаните лук, морков и печени чушки. Чушките се режат на много ситно, за да станат част от соса. Задушава се, докато лукът омекне и се добавя червения пипер. Разбърква се и се налива виното. Добавя се дафиновия лист. Оставя се няколко минути да изври алкохола и се налива вода, да покрие малко повече от половината на месото. Оставя се да ври на слаб огън 15 минути. Ако през това време водата изври, налейте още съвсем малко. През това време доматите се обелват и нарязват на ситно. Изсипват се при месото, посолява се леко и се оставя да ври на слаб котлон. Когато доматите започнат да извират, се прибавят ригана и черния пипер на вкус. Ястието продължава да се готви, докато се получи достатъчно гъст доматен сос. Добавя се щипка захар, ако доматите са много кисели. Слага се нарязаният на филийки чесън. Оставя се още за минутка-две на котлона и е готово. Поръсва се с пресен магданоз.

четвъртък, 21 август 2014 г.

Бухти със сирене

Бухтите, които познавам по принцип са тези, които се правят със сода в тестото, разточват се и се изрязват на ромбоиди или други формички.  Или пък тези, които се обръщат сами, докато се пържат. Обаче последния път, ровейки за бухти със сирене в тестото, попаднах на рецептата на Мария, която ми разкри по-лесен начин за правене. По-точно, без да се разточва тестото. Привърженик съм на лесното и без колебание реших да пробвам. Към моята традиционна рецепта за бухти добавих сирене и приложих нейната техника. Е, моите - за разлика от нейните се получиха продълговати, но пък са много, много вкусни.

Продукти:

3 яйца
1 кофичка кисело мляко
1 ч.л. сол
1 1/2 ч.л. сода
около 1 кг брашно
350 г сирене

Брашното се пресява и в него се прави кладенче. Содата се кипва в киселото мляко и се изсипва в кладенчето, където се слагат и яйцата, натрошеното сирене и солта. Меси се нелепнещо тесто. Оставя се поне 20 минути да почине. Разделя се на две части. Всяка част се оформя на фитил с диаметър около 10 см, който се нарязва на кръгчета с дебелина около един сантиметър. Всяко кръгче се дърпа с ръце докато се оформи желаната по дебелина и форма бухтичка. Ако тестото лепне, се потапя в малко брашно преди да се оформи. Загрява се повече олио и бухтичките се изпържват от двете страни до златисто. Хубаво е да си оформите предварително десетина и тогава да започнете да ги пържите. 

неделя, 17 август 2014 г.

Готвим вкусно с Лидл... Паеля със заешко и пилешко месо

В началото на тази седмица Лидл България ме изненадаха много приятно с ето този прекрасен подарък. Тиган за паеля, чудесно  бяло вино, ароматен зехтин, 3 вида испански сирена и бяла испанска нуга с бадеми  мед.

Нямах търпение и първото нещо, което изпитах беше... тиганът. Направих Паеля със заешко и с пилешко месо. Хубавото на паелята е, че има много разнообразни начини на приготвяне. Аз избрах да я приготвя само с пилешко и заешко месо, без да добавям морски дарове, защото този вариант се предпочита вкъщи.

Продукти:

300 г пилешко месо (филе или на по-дребни парчета)
300 г заешко на парчета
5 с.л. зехтин
1 глава лук
5-6 скилидки чесън
200 г зелен боб (аз използвах от консерва, може да е пресен или замразен)
200 г грах
1 голям морков
1 голяма чушка
3 домата
1 1/2 ч.ч. ориз
4 1/2 ч.ч. пилешки бульон или вода
щипка шафран (може да се замени с куркума)
сол
черен пипер

Тъй като тиганът е доста голям, а котлоните ми са малки, реших да готвя на два котлона 
Лукът се реже на ситно, а морковът и чушката на дълги ивици.  Зехтинът се загрява хубаво и в него се слага месото да се запържи от всички страни. Изважда се и в същата мазнина се изсипва лукът и морковът. Като омекнат, към тях се добавя чуката, зеления боб, грахът и доматите - обелени и ситно нарязани. Разбърква се добре, готви се около 5 минути и се изсипват оризът и чесънът. Разбърква се, докато оризът си промени цвета, слага се шафрана или куркумата,  месото се връща в тигана и се залива с бульона. Подправя се със сол и черен пипер. След като заври, се готви на слаб огън.
Хубаво е да не се бърка, за да може да хване коричка отдолу, а оризът като цяло трябва да не е преварен.
Накрая се поръсва с магданоз.

Всъщност ястието се приготвя съвсем лесно и е много вкусно.



Освен паелята, се оказа, че тиганът може да служи много успешно и като нормален тиган, когато трябва да готвим за повече хора.
Реших да опитам зехтина с подправки в една друга наша любима рецепта за свински хапки със зеленчуци, но направени в тигана за паеля. Получи се фантастично! Много, много вкусно!


Благодаря на Лидл България за милия жест, за прекрасните продукти и за незабравимите емоции, с които ме дари!

събота, 16 август 2014 г.

Богата погача

За оформлението на тази погача използвах идеята на Ева, но тестото е малко по-различно от нейното. Това разбира се не попречи да се радваме на тази красавица и да  си хапнем много вкусно 

Продукти:

1 кубче прясна мая
300 мл прясно мляко
6 с.л. кисело мляко
6 с.л. олио
2 яйца
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
около 700-800 г брашно
около 60 г  разтопено краве масло и малка бучка за намазване след изпичане

Маята се разтваря в топлото прясно мляко, добавя се захарта и две шепи брашно. Разбърква се и се оставя да шупне хубаво. Почти винаги втасвам предварително маята, независимо дали е прясна или суха. Съветвам и вас да го правите, защото това е най-лесния начин да разберете дали маята е добра. Случвало ми се е няколко пъти да попадам на лоша, която не може да се активира. Тогава, вместо да се ядосвам, че съм съсипала цялото тесто, просто слагам ново мляко/вода с нова мая и започвам отначало.
По-голямата част от брашното се изсипва в съда, в който ще се меси, прави се кладенче и в него се слагат леко разбитите яйца, киселото мляко, олиото и солта. Прибавя се вече втасалата мая с прясното мляко и се замесва нелепнещо меко тесто.  Не слагайте всичкото брашно в началото, защото така по-лесно ще прецените колко още трябва да добавите и дали изобщо има нужда от повече брашно. Има различни видове брашна и е много трудно да се определи точното количество, което ще поеме тестото. Затова в началото сложете около 2/3 от брашното и замесете. После добавяйте по малко, докато тестото стане меко, но нелепнещо.
Така приготвеното тесто се оставя да втаса, докато удвои обема си, покрито с чиста кърпа. След това се разделя на 11 равни части, които се оформят на топчета. 10 от топчетата се разточват на квадрат със страна около 20 см. Мажат се с разтопеното масло. Тестото се прегъва по диагонал и краищата се изравняват. Двата остри върха се прегъват към правия ъгъл и получената фигура се прегъва на две.


Много по-трудно е да се напише, отколкото да се направи 

Всички триъгълници се подреждат с върха навътре в предварително приготвена тава, дъното и стените на която са намаслени добре. (Най-добре е на дъното да се сложи хартия за печене).
Последното топче се разточва на дълъг правоъгълник с размер около 30 на 8 см, намазва се с масло, прегъва се на две и се завива на руло. Поставя се в средата на погачата.
Питката се намазва с разтопено масло и се оставя да втаса. Намазва се още веднъж с масло и се пече в загрята фурна на 180*.
Като се извади, още гореща се намазва с бучката масло и се покрива с кърпа. Оставя се да почине 10-15 минути.

 Обяснението изглежда малко сложно, но всъщност е много лесно. Наистина ми отне по-малко време да оформя питката, отколкото да напиша рецептата. Така че, действайте смело, заслужава си. Ако мислите, че ще се объркате, изрежете един квадрат от хартия и опитайте да сгънете по описания начин. Да ви е сладко!
 По желание можете да сложите сирене, след като сте намазали квадрата с масло, преди да започнете прегъването.


понеделник, 11 август 2014 г.

Заек по градинарски в гювеч


Заешкото месо е едно от любимите ми. Откакто се помня на село се гледат зайци и имам много вкусни спомени с тях. Знам, че са много мили и много сладки животинки, но това не им пречи и да са много вкусни. Доскоро гледах на зайците само като храна... (дано дъщеря ми не прочете това... тя не опитва заешко и винаги е много сърдита, когато се готви  у нас). Кой да ти предположи, че ще гледам заек като домашен любимец??? Не съм си и помисляла, но ето - факт. Моли дойде вкъщи като подарък за последния рожден ден на дъщеря ми и стана част от семейството ни.

А иначе заешкото се смята за най-диетично и полезно месо и много лекари и диетолози  препоръчват пилешкото и свинското да се заменят с него. Препоръчва се за консумация за здравословен начин на живот, спазване на диета и при хората, страдащи от високо кръвно налягане, заболявания на храносмилателната система, черния дроб и сърдечно-съдовата система, при малокръвие и атеросклероза.
Заешкото е особено полезно за хора, които упражняват екстремни професии – летци, водолази, спортисти, работещи при вредни условия и жители на замърсени райони. инфо от тук

А как се готви заек по градинарски? 
Лесно. Ще ви кажа как го сготвих аз. Отидох в градината на баба и си набрах от почти всичко, което намерих там. Вие можете да сложите това, с което разполагате в момента, а можете и да ме допълните. Много съжалих, че патладжаните още не бяха станали готови. Иначе и патладжан щях да добавя. А, да. И грах нямах. И гъби. Ако имате, добавете. 
И да знаете, ако откъснете (изровите) всичко в момента преди да готвите, ще се получи още по-вкусно. 

Продукти:

1 заек, нарязан на парчета
1 голяма глава лук
1 стрък праз
5 с.л. олио
2 моркова
1 тиквичка
250 г зелен боб
3 домата
400 г картофи
4 печени чушки
100 мл червено вино
3-4 глави чесън
4-5 дафинови листа
2 с.л. брашно
1 с.л. червен пипер
чубрица
черен пипер
сол
магданоз

Всички зеленчуци се почистват и нарязват. Само чесънът остава на глави.
Нарежете ги така, както ще ви се харесат. Аз оставих тиквичката на по-едри парчета, за да не се разври. Зеленият боб се залива с вряла вода и се оставя да постои около 5 минути. Изважда се и се изсипва в гювеча. Там се слагат останалите зеленчуци без лука и праза. 

Олиото се загрява и в него се слага месото, колкото да се запечата. изважда се и се слага в гювеча. В същата мазнина се изсипват лукът и празът. Задушават се за пет минути. Добавят се червения пипер и брашното, разбърква се добре и се налива виното. Прибавят се подправките и се готви още 3-4 минути. Всичко се изсипва в гювеча и се разбърква. Налива се вода, да покрие минимум 2/3 от продуктите. Слага се във фурната. Както е известно, когато печем в гювеч, го поставяме в студена фурна. Включва се на 200 *. Когато течността в гювеча заври, температурата се намалява на 170. Пече се около два часа или до готовност на всички продукти. 

Това е. Да ви е вкусно!

вторник, 5 август 2014 г.

Пълнена пъстърва с миди


Преди време четох една книга, в която на плажа готвиха риба и я напълниха с миди. Този момент се запечата трайно в съзнанието ми и днешната рецепта е плод точно на тази идея.
Първоначално бях решила да пълня лаврак, но после ми хрумна, че може би ще се получи добре да вдъхна на сладководна риба морски аромат.
Така и стана. Мидите приготвих  по тази фантастична рецепта.

После почистих и измих пъстървата - около 1 килограм. Подсуших на кухненска салфетка и подправих със сол, черен пипер и сока от 1 лимон. Оставих да поеме подправките за час в хладилник и през това време си приготвих мидите. Напълних пъстървите, сложих ги в тава, застлана с хартия за печене, нарязах един домат и един лимон отгоре, поръсих с малко зехтин, нарязан чесън и пресен риган и сложих да се изпекат в загрята фурна на 170*.

Толкова просто, а тооолкова вкусно.

Налейте си чаша изстудено бяло вино и се насладете на прекрасния вкус!

събота, 2 август 2014 г.

Миди с бекон

Скоро получих малко миди ядки от брат ми, който живее във Варна и се чудих как да ги приготвя. Питах приятели във Фейсбук, които ми предложиха много рецепти, но аз се спрях на предложението на Ванката. Всъщност, той ми препоръча тази рецепта на Гответе с мен.

Като я видях, всички останали предложения отидоха на заден план. И трябва да ви кажа, че се получи уникално вкусна комбинация. Ако гледате скептично на това съчетание на продукти, уверявам ви, недейте. Просто трябва да опитате. Наистина е пиршество за сетива. Много, много вкусно!!!

Мидите приготвени така са уникални. Друг е въпросът, че аз реших да пробвам още нещо с тях и ако се е получило, ще споделя съвсем скоро.


Но сега да се съсредоточим върху тази рецепта. Моите миди бяха малко повече от тези в основната рецепта. Затова ще напиша как ги направих аз.

Продукти:

300 г замразени миди - ядки
130 г пушен бекон
2 скилидки чесън
1 с.л. зехтин
1 с.л. краве масло
сол
черен пипер

Мидите се размразяват и се подсушават. Беконът се нарязва на лентички - моите са по-тънки, защото обичам да е добре препечен. Маслото и зехтинът се загряват в тиган и към тях се прибавя беконът. Пържи се 4-5 минути и се добавят мидите и чесънът. Разбърква се и се готви още десетина минути. Подправя се със сол и черен пипер.
Това е. Много бързо и невероятно вкусно!

Остава само да си налеете чаша хубаво бяло вино и да хапнете с наслада.
И не забравяйте, храната е по-вкусна, когато е споделена с близки или приятели :)