Pages

неделя, 17 август 2014 г.

Готвим вкусно с Лидл... Паеля със заешко и пилешко месо

В началото на тази седмица Лидл България ме изненадаха много приятно с ето този прекрасен подарък. Тиган за паеля, чудесно  бяло вино, ароматен зехтин, 3 вида испански сирена и бяла испанска нуга с бадеми  мед.

Нямах търпение и първото нещо, което изпитах беше... тиганът. Направих Паеля със заешко и с пилешко месо. Хубавото на паелята е, че има много разнообразни начини на приготвяне. Аз избрах да я приготвя само с пилешко и заешко месо, без да добавям морски дарове, защото този вариант се предпочита вкъщи.

Продукти:

300 г пилешко месо (филе или на по-дребни парчета)
300 г заешко на парчета
5 с.л. зехтин
1 глава лук
5-6 скилидки чесън
200 г зелен боб (аз използвах от консерва, може да е пресен или замразен)
200 г грах
1 голям морков
1 голяма чушка
3 домата
1 1/2 ч.ч. ориз
4 1/2 ч.ч. пилешки бульон или вода
щипка шафран (може да се замени с куркума)
сол
черен пипер

Тъй като тиганът е доста голям, а котлоните ми са малки, реших да готвя на два котлона 
Лукът се реже на ситно, а морковът и чушката на дълги ивици.  Зехтинът се загрява хубаво и в него се слага месото да се запържи от всички страни. Изважда се и в същата мазнина се изсипва лукът и морковът. Като омекнат, към тях се добавя чуката, зеления боб, грахът и доматите - обелени и ситно нарязани. Разбърква се добре, готви се около 5 минути и се изсипват оризът и чесънът. Разбърква се, докато оризът си промени цвета, слага се шафрана или куркумата,  месото се връща в тигана и се залива с бульона. Подправя се със сол и черен пипер. След като заври, се готви на слаб огън.
Хубаво е да не се бърка, за да може да хване коричка отдолу, а оризът като цяло трябва да не е преварен.
Накрая се поръсва с магданоз.

Всъщност ястието се приготвя съвсем лесно и е много вкусно.



Освен паелята, се оказа, че тиганът може да служи много успешно и като нормален тиган, когато трябва да готвим за повече хора.
Реших да опитам зехтина с подправки в една друга наша любима рецепта за свински хапки със зеленчуци, но направени в тигана за паеля. Получи се фантастично! Много, много вкусно!


Благодаря на Лидл България за милия жест, за прекрасните продукти и за незабравимите емоции, с които ме дари!

10 коментара:

  1. Илаинка, да са ти честити подаръците! Много вкусно ястие, не се съмнявам. От няколко години не ям заешко, защото си имахме декоративно зайче, но знам колко е вкусно месото.
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  2. Браво на Лидл за жеста.Със здраве да си ползваш придобивките, Илианка! Виждам, че усърдно си се заела, чудесно е всичко, само от заешкото ще се въздържа, по причини - подобни на Гери-ните:))

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна ти е паелята, но с удоволствие се нареждам на мръвчиците, Ил :)

    ОтговорИзтриване
  4. Още веднъж да са ти честити,Ил,страхотно вкусно си сготвила,много богато ястие,комплименти!

    ОтговорИзтриване
  5. Поздравления, Илианка! Прекрасна изненада са ти спретнали от Лидл! Подаръкът е чудесен, а паелята обещаващо вкусна! Изглежда страхотно!

    ОтговорИзтриване
  6. Благадоря ви, благодаря!
    И аз си гледам зайче вкъщи, но него не го ям :) :)

    ОтговорИзтриване
  7. Изглежда вкусно,но в автентичната валенсиянска паеля не се слага морков,лик,чесън нито пък грах.Това е просто ориз със зеленчуци и месо,но не и паеля.

    ОтговорИзтриване
  8. Изглежда вкусно,но това не е автентичната валенсиянска паеля.В нея няма лук, чесън,морков нито пък грах.Това е просто ориз със зеленчуци и месо

    ОтговорИзтриване
  9. Изглежда вкусно,но в автентичната валенсиянска паеля не се слага морков,лик,чесън нито пък грах.Това е просто ориз със зеленчуци и месо,но не и паеля.

    ОтговорИзтриване
  10. Здравей Вили,
    тази рецепта ми е дадена точно от испанка и е традиционна за тяхното семейство от много години.
    Освен това, доколкото съм чела, паелята задължително се прави с чесън.
    Но както и при нас, така и при тях, всеки дом си има собствена рецепта за традиционните ястия.
    И тази е една такава.
    Поздрави,
    Илиана

    ОтговорИзтриване