Pages

неделя, 30 януари 2011 г.

Огретен с картофи


Снимката на картофен огретен е обект на авторско право!

Картофен огретен е едно от любимите ми предложения с картофи. Приготвя се много лесно, а е толкова апетитно и вкусно... Е, вярно, че за някои е гарнитура, но за мен си е в категория вкусни ястия.
Има различни варианти за приготвяне на огретен, аз харесвам най-много този,  като понякога освен кашкавал, добавям и натрошено сирене.

Продукти:


1 кг картофи
бучка краве масло
3-4 щипки галета
150-200 г кашкавал за поръсване

За сос бешамел:

400 мл прясно мляко
30-40 г краве масло
2 с.л. брашно
1/2 ч.л. черен пипер


1/2 ч.л. смляно индийско орехче
1/2 ч.л. сол





Картофите се измиват и сваряват. Обелват се и се нарязват на кръгчета или кубчета. Тавата, в която ще се пече ястието се намазва с маслото и се поръсва с галетата. Слагат се картофите.


За бешамела: маслото се разтопява и в него се сипва брашното. Разбърква се бързо. Отмества се от котлона и постепенно при непрекъснато разбъркване се прибавя млякото. Връща се на огъня и се изчаква да кипне.


Картофите се заливат със соса и се поръсват с кашкавала. Пече се около половин час.


След изпичане се изчаква около 10 минути и се сервира.
Източник с някои промени: тук

четвъртък, 27 януари 2011 г.

Кюфтета с бял сос


Продукти:

500 г кайма
1 шепа ориз
1 глава лук
1 морков
1 парче целина
дръжките от една връзка магданоз
сол
черен пипер
чубрица

3 жълтъка
400 г кисело мляко
3 с.л. масло
5 с.л. брашно

Лукът се почиства и се срязва на две. Запича се на горещ котлон или на силно сгорещен сух тиган. В тенджера се налива 1 л. вода и се слага лукът, морковът, нарязан на едри парчета, целината и дръжките от магданоз. Прибавя се сол и всичко се слага да се вари. Каймата се смесва с измитият ориз, черния пипер и чубрицата. Омесва се добре и от нея се правят 12 кюфтета. Когато зеленчуците омекнат, бульонът се прецежда и се връща на котлона. Изчаква се да заври и в него се слагат кюфтенцата. Сваряват се добре и се изваждат.

Жълтъците се разбиват с киселото мляко. В разтопеното масло се слага брашното и се пържи за бързо. Изсипва се млякото с жълтъците и се бърка на котлона, докато заври. Към него се сипва по малко от бульона на кюфтенцата и се разбърква - докато достигне желаната гъстота (при мен отиде всичкия бульон). Оставя се да заври и кюфтенцата се връщат в соса. По желание, ако ястието не е достатъчно кисело, може да се добави лимонов сок. Поръсва се с черен пипер и магданоз.

понеделник, 24 януари 2011 г.

Пилешки хапки със сусам


Продукти:

700 г пилешко филе
6 с.л. соев сос
4 с.л лимонов сок
3 с.л. олио
1/2 ч.ч. брашно
2 яйца
черен пипер на вкус
сол (ако е нужно)

около сто грама галета и сто грама сусам

Филето се нарязва на хапки и се маринова със соевия сос, лимоновия сок, олиото, малко сол (внимавайте да не пресолите, защото соевият сос е солен) и черния пипер поне за два часа.

По принцип всяка хапка се овалва в брашно и се потапя в яйце, но аз предпочитам да си спестя това и както и преди съм писала, изсипвам брашното впри хапките и разбърквам добре. След това разбивам яйцата и изсипвам и тях при хапките. Разбърквам добре.

Смесват се галетата със сусамът. Овалвам всяка хапка добре в тази смес и подреждам в подходящ съд. След като приготвя всички хапки, ги изпържвам в загрято олио.


Можете да приготвите хапките предварително, ако ви се налага и да ги изпържите на следващия ден.

неделя, 23 януари 2011 г.

Тутманик без втасване


Или тутманик Радка. :) Да. Това е рецептата, която Аелис направи и препоръча горещо на всички. И аз като пристрастена към такива тестени изкушения, нямаше как да пропусна.
Жалко, че толкова закъснях с пробата. Е, сега и аз ще ви го препоръчам. Интересен е. Прави се лесно и не се губи време да втасва.
Пък да обяснявам ли, колко е хрупкава коричката? :)

Продукти:

около 1кг. брашно
1 кубче мая



1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
4 яйца
250 мл топла вода

около 350 гр. сирене
около 200 гр.мазнина / масло, мас, олио / аз използвах масло

Маята се разтваря в топлата вода заедно със захарта. Слагат се 4 с.л. брашно и се оставя да шупне. В брашното се прави кладенче и там се слага солта и трите яйца плюс един белтък. Жълтъкът се оставя за намазване. Меси се меко тесто. Добавяйте брашното постепенно, защото може и да отиде по-малко от килограм. След това тестото се прехвърля на работна повърхност и се разточва на квадрат с дебелина около два сантиметра. Маже се с 1/3 от мазнината и се ръси с 1/3 от сиренето. След това се сгъва като плик и се разточва отново до първоначалните размери. Отново се маже и се ръси със сирене. Сгъва се и се точи пак. За последен път се маже с масло и се поръсва със сирене, и се сгъва. Прехвърля се в намаслена тава, без да се разточва отново, като сгънатата част трябва да е отдолу. Реже се на квадрати и се намазва с разбит жълтък.
Пече се в незагрята предварително фурна. Авторката казва, че го пече първо само отдолу. Аз обаче го пекох по стандартния начин на 170 *.

събота, 22 януари 2011 г.

Сладкиш с ананас


Рецептата за този сладкиш видях в Меню. Тъкмо си бях купила една консерва с ананас, без да имам ясна идея какво точно ще правя с него. Там не изясняват ананасът суров ли е или от компот и аз реших, че смело мога да сложа този. Направих още една промяна. Сложих повече масло и брашно и пропуснах канелата, а прибавих ванилията. Резултатът е много вкусен!


Продукти:

200 г ананас, нарязан на ситно
100 г стопен тъмен шоколад
150 г меко масло
1 ч. ч. пудра захар
3 яйца
2 с. л. ром
1 1/2ч. ч. брашно
1 ч. л. бакпулвер
1 щипка сол
2 ванилии

50г стопен шоколад за гарниране

Маслото се разбива на пяна със захарта. Добавят се едно по едно яйцата. Слага се ромът.
Брашното се смесва с бакпулвера, солта и ванилията. Сипват се в маслената смес, която се разделя се на две. Към едната част се прибавят ананасовите парченца, а към другата – шоколадът.
Правоъгълна форма или тавичка - аз използвах малка тавичка с диаметър 20 см, се покрива с хартия за печене. На дъното се сипва тъмния слой и върху него – ананасовия. Изпича се в загрята фурна на 180° С за 20-30 мин. Когато изстине, се нарязва чета и се поръсва с пудра захар и разтопен шоколад.

събота, 15 януари 2011 г.

Кюфтенца от леща с кашкавал




Продукти:

250г леща
300 г картофи
2 яйца
2 глави чесън
чубрица
1 ч.л. червен пипер
кимион
черен пипер
сол

около 50 г кашкавал

галета


Лещата се почиства и се измива. Чесънът се почиства от външните люспи и от брадата и се слага при лещата, както е на цели глави. Налива се вода - не е нужно да е много и лещата се слага да се вари. Картофите се измиват и се слагат също да се сварят. Вече готовите картофи се охлаждат, обелват се и се настъргват. След като лещата е сварена, чесънът се изважда и тя се прецежда. Чесънът се почиства от люспите и пюрето от него се прибавя към картофите. Отцедената леща се намачква добре и се прибавя към картофите. Слагат се яйцата и подправките на вкус. Сместа се разбърква добре. Кашкавалът се нарязва на кубчета - около половин сантиметър. С намокрени ръце се взима от сместа, разстила се върху ръката като питка и по средата се слага парченце кашкавал. Завива се и се оформя топче. Всяко топче се овалва в галета. Така приготвени, се оставят да престоят около половин час. След това се сплескват леко и им се придава формата на кюфтенце. Пържат се в загрята мазнина и се изцеждат върху салфетка.
Тези кюфтенца са много крехки, докато са топли. Затова трябва да се внимава, когато се изваждат от олиото., за да не се разпаднат. А могат да се направят и на фурна. Слагат се в тава, застлана с хартия за печене и се поливат с мъничко олио.

петък, 14 януари 2011 г.

Свинско с ориз на фурна


Обичам месо с ориз на фурна. По принцип приготвям пилешко, но днес имах едни свински ребърца, които трябваше да сготвя някак. Харесва ми, когато месото е добре изпечено и има хрупкава коричка, а оризът е дебел и пухкав :)


Продукти:

около 700 г свинско месо (при мен бяха ребра)
1 1/2 ч.ч. ориз
1 голяма глава лук
1 по-голям морков
5 зърна черен пипер
3-4 зърна бахар
чубрица
смлян черен пипер
сол

Месото се измива и се нарязва. Слага се да се вари в топла вода. Отпенва се и се прибавя 1/4 глава от лука, парче от моркова - около 1/3, черния пипер на зърна, бахар и малко сол. Оставя се да се свари.
Останалата част от лука се нарязва на ситно. Нарязва се и морковът. Слагат се да се изпържат в 3 с.л. олио. След това се добавя почистеният и измит ориз и се пържи, докато оризът си промени цвета. Сипват се 3 ч.ч. от бульона, слага се чубрица и черен пипер на вкус и се посолява, ако е нужно. Премества се в тава и отгоре се нарежда свареното месо. Пече се в загрята фурна.

Козуначено руло



Продукти за два броя:





250 мл прясно мляко
2 яйца и 1 белтък
1/2 ч.ч. захар
2 ванилии
50 г разтопено масло
1 пакетче суха мая (7г)
около 600 г брашно

мармалад

жълтък за намазване

сусам и мак за поръсване



Маята се разтваря в прясното мляко, добавя се 1 ч.л. захар и 4 с.л. брашно. Оставя се да шупне. В брашното се прави кладенче и там се слагат всички продукти. Изсипва се и маята. Меси се меко тесто. Оставя се да втаса. Разделя се на две. Всяка част се разточва на правоъгълник, маже се с мармалад по желание и се завива на руло. Слага се във форма, застлана с намаслена хартия за печене. Оставя се да втаса отново. Намазва се с разбит с малко мляко жълтък, поръсва се с мак и сусам и се пече в загрята фурна.

вторник, 11 януари 2011 г.

Кюфтета по чирпански


Има различни рецепти за кюфтета по чирпански. Някои казват, че се правят с ориз, други - без. Някои пържат кюфтетата, правят яхнията с картофи и добавят готовите кюфтета, а други (като мен :) ) ги прибавят във врящия сос.
Аз ги харесвам по начинът, по който ги предлагам днес. Кюфтета по чирпански в тази рецепта не се пържат, което е предимство. Поне според мен.
Кюфтетата по чирпански са от тези ястия, които сравнително често присъстват на масата у дома.


Продукти:

500 г кайма
1 с.л. чубрица
1 ч.л. черен пипер
1 шепа ориз
1 голяма глава лук
1 морков
1 чушка
4 средни картофа
1 ч.ч. домати от консерва
чубрица
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
2 дафинови листа
сол
4 с.л. брашно

магданоз за поръсване



Смесват се каймата и оризът с подправките. Обърква се добре. Оформят се 12 топчета с мокри ръце. Картофите се почистват и се нарязват на едри парчета. Лукът, морковът и чушката се нарязват и се изпържват в малко мазнина. Слага се червения пипер и се разбърква. Заливат се с 1,5л. вода. След като ястието заври, се пускат готовите топчета и дафиновите листа. Оставя се да ври на слаб огън. Когато оризът в кюфтетата стане готов, се слагат картофите. Ястието се готви до готовност на картофите. Тогава се прибавят доматите и подправките на вкус. Ври още пет минути. Брашното се размива на каша с малко вода и се прибавя. Оставя се на котлона, колкото да заври и се отмества. Поръсва се със ситно нарязан магданоз и кюфтетата по чирпански са готови.


неделя, 9 януари 2011 г.

Пърленки с грис на фурна



Скоро ходихме в едно заведение и си поръчахме пърленки. Много се изненадах, когато ни ги поднесоха в подобен вид. След това имах удоволствието да наблюдавам как ги приготвят и ето, и аз направих пърленки с грис на фурна.

Продукти:

300 мл вода
20 г прясна мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
около 500 г брашно

около 100 г грис

За плънката по желание: сирене, кашкавал и масло

Още масло за намазване

Замесва се съвсем обикновено тесто. Маята се разтваря със захарта в топлата вода. В брашното се прави кладенче и там се слага солта и се сипва разтворената мая. Меси се меко тесто. Разделя се на шест части, от които се оформят топчета. Оставят се да втасат. След това работната повърхност се поръсва обилно с грис. Всяка питка се поставя върху гриса и се притиска леко с ръце, като се стараем да оформим кръг. И сега по желание пърленката може да се направи само с масло, с масло и сирене, с масло и кашкавал, със сирене и кашкавал, а защо не и с някакво филе или шунка :) Аз сложих натрошено сирене, настърган кашкавал и парченце масло. Плънката се слага на едната половина. Другата половина се захлупва отгоре и краищата се притискат с пръсти. Аз поставих в тава, застлана с хартия за печене и пекох в загрята на 220* фурна, до зачервяване.
Но, ако имате плоча за печене, печете директно върху нея. Стават съвсем различни и още по-вкусни.
Като се извадят, пърленките се мажат обилно с масло, докато са горещи и се поръсват с шарена сол.

Добър апетит!

четвъртък, 6 януари 2011 г.

Царевичен хляб



Продукти:
2,5 ч.ч. пшенично брашно
1 ч.ч. царевично брашно
1 ч. л. захар
1 с. л. сол
1 пакетче суха мая (7г.)
2 яйца
4 с. л. разтопено масло
3/4 ч. чаша прясно мляко

Маята се разтваря в топлото мляко. Прибавят се захарта и 4 с.л. от брашното. Оставя се да "хване шапка". Брашната се смесват. Прави се кладенче и се слагат яйцата, маслото и солта. Изсипва се втасалата мая. Меси се тесто, докато поеме добре брашното. Оставя се да втаса. След това се измесва отново и се оформя топка, която се притиска леко с ръце. Поставя се в тава, застлана с хартия за печене. Оставя се да втаса и се поръсва с малко царевично брашно. Пече се в загрята фурна. Изважда се и се увива в кърпа. Оставя се за около половин час да си "почине".

сряда, 5 януари 2011 г.

Друсан кебап с гъби



Продукти:

1 кг свинско месо (най-добре от врат)
500 г гъби
4 големи глави лук
50 мл олио или свинска мас
1 суха чушка
черен пипер
сол

Свинското месо се нарязва на малки парченца. Мазнината се сгорещява и месото се изпържва в нея. Прибавят се нарязаните гъби и ястието се готви, докато се изпари водата, която са пуснали гъбите. Слага се нарязаната на ситно суха чушка и се изсипва нарязаният на полумесеци лук. Посолява се и се поръсва с черен пипер. Захлупва се с капак и се задушава докато омекне лукът, като през това време не се бърка, а съдът се друса няколко пъти с две ръце. Поръсва се със ситно нарязан магданоз.

Кекс "Лили"


Продукти:


100 г краве масло на стайна температура
200 мл прясно мляко
4 яйца
250 г захар
2 1/2 ч. ч. брашно
1 бакпулвер
ванилия и корички от лимон

Маслото се разбива със захарта . Добавят се яйцата едно по едно, като след всяко се разбива добре. Сипва се млякото и се разбърква. Добавя се брашното с бакпулвера, ванилията и лимоновата кора. Разбърква се добре и се изсипва в намаслена и набрашнена форма за кекс. Пече се в загрята на 180* фурна.

По желание може да се добави една чаша счукани орехи. А точно по рецепта, кексът се прави с мас, а не с масло. Много ми е любопитно какъв вкус ще се получи по този начин, но в момента аз нямах мас и го приготвих с масло.
По време на печенето кексът се разпуква. Това не бива да ви притеснява - напротив. Означава, че се е получил добре.