Pages
▼
понеделник, 25 юли 2011 г.
Кескул и участие в списание "Домашна кухня"
Предполагам, че повечето от редовните читатели на кулинарни блогове знаят за традицията на списание „Домашна кухня” да канят като гости кулинарни блогъри. Е, в брой 19 на списанието гост съм аз и Щъркелово гнездо. Редакторите предварително бяха избрали четири рецепти, с които да представят блога ми, като ми оставиха възможност да избера сама една любима. Нямам любима рецепта. Тъй като най-обичам да меся, реших да представя нещо тестено. Но какво? Тук на помощ се притече дъщеря ми, която избра питката цвете.
В този брой списанието представи рецепти от турската кухня. Аз имам слабост към турските десерти и реших да изпробвам един от тях – Кескул. Първо спазих точно рецептата, но нещата не се получиха по мой вкус. Стана твърде рядък крем и недостатъчно сладък. Затова сега ще напиша рецептата така, както я направих аз.
Продукти:
1 л прясно мляко+1/2 ч.ч. за разбъркване на нишестето
12 с.л. захар
2 жълтъка
5 с.л. царевично нишесте
4 с.л. кокосови стърготини
1 ванилена захар
Млякото се смесва със захарта и се слага да заври. Жълтъците се смесват с нишестето, 1 с.л. кокосови стърготини и ½ ч мляко. Тази смес бавно се изсипва във врящото мляко. Непрекъснато се разбърква, докато отново заври. Добавя се ванилената захар, разбърква се и се оставя да престои 10 минути, покрито с капак. Кремът се изсипва в купички или чаши, докато е топъл и се поръсва с останалите кокосови стърготини. Поднася се изстуден.
събота, 23 юли 2011 г.
Хлебчета със зехтин и сухо мляко
Продукти:
300 мл топла вода
½ кубче прясна мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
4 с.л. зехтин
3 с.л. с връх сухо мляко
2 яйца
около 600 г брашно
Маята се разтваря във водата. В пресятото брашно се прави кладенче и в него се слагат всички останали продукти, като от едното яйце се отделя жълтъкът и се запазва за намазване. Замесва се меко тесто. Оставя се да втаса. Разделя се на 12 части. Всяка част се разточва на малък правоъгълник с дължина около една педя. Навива се като кофличка и се слага в предварително намазана с мазнина тава или върху хартия за печене. Хлебчетата се намазват с разбит с малко вода жълтък и се поръсват със семена по желание. Аз не ги изчаках да втасат отново, а директно ги сложих да се пекат, но без да загрявам фурната предварително.
Пълнени гъби с пилешко
Продукти:
500 г гъби
150 г пилешко месо от бут или филе
3-4 с.л. ситно нарязан лук
1 с.л. зехтин
2 с.л. краве масло
4-5 клончета магданоз
Сол
Черен пипер
Кашкавал
Парченца масло за печенето
Махват се пънчетата на гъбите и се нарязват ситно. Месото също се реже на много ситно. Зехтина и маслото се загряват и в тях се изпържва лукът. Добавя се месото и се пържи при непрекъснато бъркане, докато стане напълно готово за ядене. Накрая се слагат нарязаните пънчета, готви се още две-три минути, като се разбърква. Подправя се със сол и черен пипер и се поръсва със ситно нарязания магданоз. Гъбите се измиват и се пълнят с приготвената плънка. Подреждат се в тавичка, на дъното на която се сипва малко вода – около половин пръст. Към водата се добавят няколко парченца масло. Пекат се в загрята фурна. След като станат готови, отгоре се поставя по парченце кашкавал и се връщат във фурната да се запекат.
четвъртък, 21 юли 2011 г.
Лятно ястие с тиквички и патладжани
Продукти:
1 голяма глава лук
2 по-малки патладжана
2 тиквички
1 морков
2 домата
5-6 скилидки чесън
Риган
черен пипер
сол
Лукът се нарязва на ситно. Патладжаните, тиквичките и морковите се режат на кубчета. Чесънът се почиства и нарязва на не много ситно. Доматите се настъргват. В 4-5 с.л. загрято олио се изпържват лукът и морковите. Добавят се патладжаните и се пържи още две-три минути, като се разбърква. Сместта се прехвърля в глинен гювеч или в иена. Прибавят се тиквичките, доматите и чесъна. Добавят се подправките. Разбърква се хубаво и се пече до готовност.
Накрая се поръсва с магданоз.
Аз го поднесох с домашно овче кисело мляко и овче сирене. Комбинацията много ми хареса.
сряда, 20 юли 2011 г.
Браунис с тиквички
Отдавна ми беше влязла муха в главата да направя сладкиш с тиквички. Ето, днес имам прекрасен повод да почерпя с такъв сладкиш. Не си мислете, че тиквичките се усещат. Не е вярно. Щом вкъщи не разбраха какво друго освен много шоколад има в сладкиша, значи въобще не личи. Шшшшштттттт! Да не ме издадете :)) Какво да кажа за рецептата... комбинирах няколко рецепти, за да се получи тази. Много съм доволна от резултата.
Продукти:
2 ч.ч. настъргани тиквички
1/2 ч.ч. олио
1 1/2 ч.ч. захар
2 яйца
1/2 капсула ванилия
2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. неподсладено какао
1/2 ч.л. сол
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. канела
1 1/2 ч.ч. шоколадов чипс или нарязан тъмен шоколад
1/2 ч.ч. нарязани орехи
Тиквичките се подсушават върху кухненска хартия. Смесват се захарта, брашното, какаото, солта, бакпулвера и канелата в купа. В друга голяма купа яйцата се разбиват с тел и се смесват с олиото и ванилията. Сухите съставки се прибавят към течните и сместта се разбърква много добре. Получава се доста гъста смес. Изсипват се тиквичките и орехите и отново се разбърква. Правоъгълна тавичка се застила с хартия за печене, така че да покрива и стените. Намазва се с малко олио. Сместта се изсипва в нея и се заглажда. Сладкишът се пече в предварително загрята фурна на 180*. Внимавайте да не го препичате. Вътре трябва да остане леко влажен.
За по-здравословен вариант на този сладкиш можете да замените олиото със зехтин, а захарта с 1/2 ч.ч. мед. Първата рецепта, която прочетох, беше точно с тези съставки, но аз не посмях да ги сложа, тъй като не съм сигурна как би се приел вкъщи вкуса на зехтина в сладкиш :)
понеделник, 18 юли 2011 г.
Сладко от круши с карамелизирана захар
Вчера ми донесоха круши. Много круши, от малките, които в никакъв случай не можехме да изядем. Трябваше бързо да реша какво да ги правя, защото изобщо не бяха трайни. Искаше ми се да направя сладко. Обаче да е нещо по-различно. Предложиха ми рецепта за сладко, в което крушите се почистват и се запазват цели, а вътре се слага орехова ядка. После се варят в сироп. Рецептата ми хареса, но за съжаление се оказа, че моите круши са доста наранени и няма да станат. После потърсих и други рецепти и се сетих за тази на Tandoori. С карамелизирана захар. Само че промених малко съотношението захар:плодове.
Сладкото се получи повече от прекрасно. Пиша точно както го направих аз.
Продукти:
3,5 кг почистени от семките и нарязани на четвъртинки небелени круши (от тези дребните, не знам какъв сорт са)
1,2 кг захар
1ч.ч. вода за карамела
и още един литър гореща вода
1 щипка лимонтозу
Захарта и чашата вода се изсипват в голяма тенджера или тава, в която ще се вари сладкото. Слагат се на умерена температура на котлона. Сместта се разбърква непрекъснато, докато стане хубав кехлибарен карамел. Трябва да знаете, че наистина пада сериозно бъркане. Особено накрая. Става много горещо и трудно. След като карамелът е готов, върху него се излива останалата вода - 1л. Разбърква се хубаво до пълното стопяване на карамела. Когато сместта заври, вътре се пускат крушите. Вари се, до желаната гъстота на сиропа и пет минути преди да се отстрани от котлона, се добавя лимонтозуто. Сипва се горещо в напълно сухи бурканчета.
неделя, 17 юли 2011 г.
Мусака
Днес правих мусака и се замислих, че всъщност нямам пусната рецепта в блога си. Мусаката си е едно традиционно ястие за нас, така че реших да поправя този пропуск. Вярно, че си е доста врътня да нарежеш на ситни кубчета толкова много картофи, но пък резултатът си заслужава. Ще излъжа, ако кажа, че обичам да правя точно такава мусака Толкова дълго време отива в подготовката... Както и да е. Преди да напиша рецептата, ще кажа, че това е моят вариант – без пържене. Просто слагам всички продукти сурови и разбърквам.
Продукти:около 1, 2 кг картофи
500 г кайма
1 глава лук
1 голям морков
1 ч.ч. настъргани домати или от консерва
½ к.ч. олио
1 с.л. чубрица
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
няколко стръка магданоз
сол
За заливката:
1 кофичка кисело мляко
4 яйца
6 равни с.л. брашно
щипка-две сол
Картофите се обелват, измиват се и се нарязват на ситни кубчета. Лукът се нарязва на възможно най-ситно. Морковът се настъргва на по-едро ренде или се реже на ситни кубчета. Каймата се смесва с около 1 ч.ч. вода и се разбърква добре, за да стане на нещо като трохи. Така каймата ще може по-равномерно да се смеси с останалите продукти.
Всички продукти се слагат в тавата, в която ще се пече ястието. Сипват се олиото и доматите. Слагат се подправките и хубаво се разбърква. Залива се с топла вода. Трябва хубаво да се покрият картофчетата с вода. Аз слагам около 800-900мл. Разбърква се. Опитва се за сол, ако е нужно, тук е моментът да добавите още малко. Слага се да се пече в силно загрята фурна. Пече се, докато изври водата и продуктите са напълно готови. Ако още има сурови продукти, а водата е извряла, налейте още малко, но не прекалявайте. Колкото да не се пече съвсем на сухо.
Заливката се приготвя, като брашното хубаво се разбърка с яйцата и солта и към тази смес се прибавя киселото мляко.
Когато вече водата е извряла, зеливката се изсипва отгоре и внимателно се разстила. Ястието се връща във фурната и се пече, докато хване апетитна коричка.
Продукти:около 1, 2 кг картофи
500 г кайма
1 глава лук
1 голям морков
1 ч.ч. настъргани домати или от консерва
½ к.ч. олио
1 с.л. чубрица
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
няколко стръка магданоз
сол
За заливката:
1 кофичка кисело мляко
4 яйца
6 равни с.л. брашно
щипка-две сол
Картофите се обелват, измиват се и се нарязват на ситни кубчета. Лукът се нарязва на възможно най-ситно. Морковът се настъргва на по-едро ренде или се реже на ситни кубчета. Каймата се смесва с около 1 ч.ч. вода и се разбърква добре, за да стане на нещо като трохи. Така каймата ще може по-равномерно да се смеси с останалите продукти.
Всички продукти се слагат в тавата, в която ще се пече ястието. Сипват се олиото и доматите. Слагат се подправките и хубаво се разбърква. Залива се с топла вода. Трябва хубаво да се покрият картофчетата с вода. Аз слагам около 800-900мл. Разбърква се. Опитва се за сол, ако е нужно, тук е моментът да добавите още малко. Слага се да се пече в силно загрята фурна. Пече се, докато изври водата и продуктите са напълно готови. Ако още има сурови продукти, а водата е извряла, налейте още малко, но не прекалявайте. Колкото да не се пече съвсем на сухо.
Заливката се приготвя, като брашното хубаво се разбърка с яйцата и солта и към тази смес се прибавя киселото мляко.
Когато вече водата е извряла, зеливката се изсипва отгоре и внимателно се разстила. Ястието се връща във фурната и се пече, докато хване апетитна коричка.
събота, 16 юли 2011 г.
Пилешко с чушки и яйца
Днешното предложение е за бърз обяд или вечеря. Количеството на продуктите е ориентировъчно за две порции. Разбира се, винаги можете да ги увеличите. Аз използвах пресни чушки, които можете да замените с печени, ако ги предпочитате. Също така за тази рецепта можете да използвате месо от останало печено или сварено пиле, или пък да сложите сурово.
Продукти:
1 бр. пилешко филе или пържола от бут
6-7 чушки1 домат
4 яйца
3-4 сл.л олио
сол
магданоз
соев сос (по желание)
Ако използвате предварително сварено или печено месо, то първо изпържете чушките и тогава добавете месото и останалите продукти.
Да ви е сладко!
петък, 15 юли 2011 г.
Пълнени пилешки филенца с кашкавал
Няма точна рецепта. Само подхвърлям идеята. Взимате пилешко филенце, правите в него разрез като джоб. Посолявате леко и го мариновате със соев сос, зехтин и лимонов сок - по 1 с.л. от всичко за едно филе. Оставяте за около два часа или повече в хладилник. След това отвора пълните с кашкавал. Защипвате с клечки за зъби. Поставяте всяко филе върху лист фолио, поливате с още малко зехтин, завивате хубаво във фолиото, поставяте в тава и слагате в загрята фурна. Печете около 30 минути, след което отваряте леко фолиото и оставяте филенцата да се запекат още малко. Това е. Вътре може да сложите и други пълнежи - по желание и вкус. На нас ни харесват така - по-семпли.