Pages
петък, 30 април 2010 г.
Ароматно агнешко в гювеч
четвъртък, 29 април 2010 г.
Боб в гърне
Продукти:
1 купичка боб (300мл)
1 голяма глава лук
2 моркова
2 домата
4 с.л. олио
1 суха чушка
чубрица
девесил
джоджен
магданоз
сол
Бобът се накисва за 7-8 часа във вода. Измива се, слага се в гърнето и се залива с вода - да го покрие 5 пръста. Слага се да се вари на студен котлон (някои го слагат във фурна, която също трябва да е студена). Нужно е котлонът да се загрява бавно. Като заври, се прибавят ситно нарязаните лук и моркови, сухата чушка, олиото и клонка чубрица. Веднъж като е заврял бобът, го оставете на много ниска температура. (Моят вря около три часа и половина.) Като омекне, се посолява и се добавят доматите. Оставя се да се свари напълно. Накрая се подправя с магданоз, девесил и джоджен. Ако подправките са пресни, още по-добре.
*Бобът може първо да сложите в тенджера. След като заври веднъж, изхвърлете първата вода и чак след това прехвърлете в гърнето. Важно е гърнето да бъде сухо, когато се слага на котлона, за да не се спука.
*Ако гърнето ви е ново, трябва първо да го изварите, като налеете в него около три пръста вода и добавите две лъжици олио. Сложете го на студен котлон и оставете водата да заври леко.
понеделник, 19 април 2010 г.
Коприва с бекон
1 к.ч. ориз
200 г гъби
150 г бекон
1 връзка пресен лук
1 стрък пресен чесън
2 с.л. нарязан пресен джоджен
2 ч.л. червен пипер
1 ч.л. черен пипер
сол на вкус
3 с.л. брашно
7-8 с.л. олио
2 к.ч. вода
Копривата се почиства, измива се с топла вода и се нарязва. Нарязват се лукът, чесънът и гъбите. В загрятата мазнина се слагат лукът и чесънът. Изпържват се добре и към тях се прибавят гъбите и оризът. Пържи се докато оризът стане "стъклен". Накрая се добавя копривата. Трябва да се опари в мазнината. Махва се от котлона и се добавят подправките и разбитото с малко вода брашно. Всичко се разбърква и се изсипва в тава. Залива се с водата и отгоре се подреждат резенчетата бекон. Пече се до готовност на ориза. Ако е нужно, може да се добави още малко вода.
петък, 16 април 2010 г.
Руло Стефани
Руло "Стефани" е класическа рецепта от българската кухня. Приготвя се лесно и сравнително бързо. Руло "Стефани" е рецепта, която можете да приготвите за гостите си дори предния ден, а в деня на събитието само бързо да изпечете.
Продукти:
понеделник, 12 април 2010 г.
Игра - награда
Правилата на играта:
1. Да изброя 10 неща, които ме правят щастлива;
2. Да изброя 5 неща, които не знаете за мене;
3. Да наградя 5 блога;
4. Да публикувам линкове към тези блогове и този, от който съм получила наградата.
10-те неща, които ме правят щастлива... Трудно ми е да изброявам тези неща. Номер едно, две, три... Не мога така. Най-щастлива ме прави дъщеря ми - когато виждам радостта в очите й, когато е горда от някакво постижение, когато се смее, когато играе... Щастлива съм, защото близките ми ме обичат и ме подкрепят. Щастлива съм, когато любимият ми футболен отбор побеждава. Щастлива съм и когато чувам песента на птичките Когато имам възможност да пътувам... много обичам да пътувам. Това е моя страст, която може би е толкова силна, колкото и готвенето, но за съжаление не се случва толкова често, колкото ми се иска. Щастлива съм, че имам толкова приятели, на които мога да разчитам в трудни моменти. Сигурна съм, че някои от вас, които четете това, ще се познаете :) Щастлива съм, когато с моето семейство отделяме време и отиваме на разходка. Стараем се да се случва много често. Ето такива неща ме правят щастлива. На глед обикновени, но аз съм такава. Не искам много. Мога да кажа, че съм една щастлива жена :)
Какво не знаете за мен? Може би, че съм непоправим оптимист. Не се ядосвам за неща, които аз лично не мога да променя по никакъв начин. Тези неща просто ги приемам и продължавам. Може би част от вас не знаят, че обичам футбол. Какво друго... Не съм лигава и слаба. И не обичам такива жени. Предпочитам да се справям с всичко сама, разбира се, когато е по силите ми. Такава съм аз. И не смятам да се променям :)
Аз от своя страна предизвиквам играта да продължат:
Гери
Лили
Нейзи
Габи
Нанита
неделя, 11 април 2010 г.
Сач със свинско и зеленчуци
на него съм приготвяла само пърленки и катми. Нищо друго. А много обичам месо и зеленчуци, сготвени по този начин. Прочетох много рецепти и много съвети как се готви това чудо. Едни казват на котлон, други на фурна... с мазнина, без мазнина... Съвсем се обърках, когато една позната, готвач в ресторант, сподели, че при тях първо приготвят всичко на тиган, после само го прехвърлят в горещия сач и сервират. И се отказах за дълго време от идеята да направя сач вкъщи.
Но ето, че всяко нещо с времето си. Реших изцяло да се абстрахирам от това, което съм прочела и чула и да го сготвя по мой начин. Може на някои от читателите да не се стори правилният, но повярвайте, стана ужасно вкусно.
Продукти:
600 г свинско месо
3 големи глави лук
1 червена чушка
1 зелена чушка
1 голям морков
300 г гъби
любимата ви подправка за месо
8 с.л. соев сос
1 ч.л. мед
10 с.л. олио
сол
Месото се нарязва на по-големи парчета. Хубаво се подправя (аз по принцип не използвам готови подправки, но този път използвах Барбекю). Прибавят се 4 с.л. соев сос, 5 с.л. олио и лъжичката мед. Ако е нужно, добавете и сол. Оставя се в хладилник за няколко часа. Зеленчуците се нарязват - на едро. Към тях също се прибавя от подправката за месото, останалото олио, соев сос и малко сол. И те се прибират в хладилника.
Сачът се поставя върху студен котлон. Нагрява се. Намазва се с малко олио. След като олиото попие, се намазва отново. И така няколко пъти, докато малко олио се задържи на повърхността на сача. Тогава се поставя месото. Готви се до готовност. Придобива много апепитна коричка. Изважда се и върху сачът се слагат зеленчуците. Разбъркват се. Не е нужно много време да се готвят. По-добре е да останат хрупкави. Накрая към готовите зеленчуци се слага и месото. Разбърква се добре. По желание можете да настържете кашкавал и да поднесете, след като леко се разтопи.
Добър апетит!