Pages

петък, 30 април 2010 г.

Ароматно агнешко в гювеч


Напоследък доста съм се поувлякла в приготвянето на ястия в керамични съдове. И днешното ми предложение не прави изключение. По принцип не съм голям любител на агнешкото, но приготвено по този начин много ми допадна. За тази рецепта аз използвах агнешка плешка, но тя може да се замени и с други части от агнето.


Продукти:


1 агнешка плешка (моята беше 1,750кг)
2 връзки зелен лук
2 стръка пресен чесън
1 връзка девесил
5 клончета пресен джоджен
10 листенца калоферче
1 връзка магданоз
сокът от един лимон
зехтин
червен пипер
черен пипер
сол



Агнешкото се посолява. Намазва се добре със зехтин, червен и черен пипер. Залива се с лимоновия сок. Лукът, чесънът и всички зелени подправки се нарязват. Посоляват се и се заливат с 3 с.л. зехтин. Всичко се разбърква добре. Месото се покрива със зелената смес и се оставя за 8 часа в хладилник. Поставя се в гювеч, налива се един пръст вода и се пече. Отново напомням, че тези съдове се поставят в студена фурна, за да не се спукат. Пече се половин час на 250*, после още около два часа на 150*.

9 коментара:

  1. и после отваряте на половина бутилка бира, поставяте две високи чаши и колкото по-топло е агнешкото в чинията, толкова по-студена да е бирата :))))

    Илианка, падам си по агнешкото, знаеш го. Това твоето изглежда страшно апетитно, както и не съм вечеряла още......

    Хубави и слънчеви почивни дни и целувка!

    ОтговорИзтриване
  2. Илианка, много е апетитно :)
    В гювеч винаги е по- различно :))))

    Да ви е вкусно!

    ОтговорИзтриване
  3. Много апетитно изглежда,Илианка!
    А в гювеч всичко става като мозък, превъзходно!
    Слънчев и спокоен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви! Прегръщам ви :)
    Приятна почивка и на вас!

    ОтговорИзтриване
  5. Много хубава рецепта, продължавай с керамичните съдове!
    А калоферчето има ли друго име?
    Приятен у.

    ОтговорИзтриване
  6. P.S.
    исках да те питам - а покриваш ли го с фолио като печеш или не?
    Чао

    ОтговорИзтриване
  7. Здравей, Райна!
    Не го покривам с фолио, защото гювечът си има капак. Но, ако нямаш такъв съд, можеш да го сложиш в тава и да го покриеш с фолио или да го поставиш в плик за печене :) Успех!

    ОтговорИзтриване
  8. А никаква водичка при печене ли не се добавя? Съкращавам времето на мариноване и май ще се наложи да добавя поне половин чаша, за да не залепне за гювеча.

    ОтговорИзтриване
  9. Здравей, Алби! Дано се включвам навреме. Не добавяй повече от един пръст вода на дъното, защото после течността става много.

    Не пречи, че си съкратила мариноването, но колкото по-дълго, толкова по-ароматно :)

    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване