Pages

неделя, 28 септември 2008 г.

Типова питка


Продукти:

400 мл. прясно мляко
2 пакетчета суха мая
2 с.л. захар
1 с.л. сол
50 мл. олио
около 900 гр. типово брашно (или колкото поеме)
1 яйце

В топлото мляко се разтваря маята. Прибавя се захарта и 3-4 с.л. от брашното. Разбърква се и се оставя да шупне. В брашното се прави кладенче и там се изсипва олиото, солта и белтъкът от яйцето. Излива се и млякото с маята и се замесва меко тесто, което да не лепне. Оставя се да втаса. След това се разделя на парченца, от които се оформят топчета. Поставят се в намаслена тава и се оставят да втасат отново. Жълтъкът се разбива с 1 с.л. олио и няколко капки вода и втасалата питка се маже с него. По желание се поръсва със сусам или маково семе.

Мъфини с тиква и ябълки


Дойде сезонът на тиквите. И веднага се сетих за тези мъфини с тиква и ябълки, ароматът на които се разнася вкъщи и носи топлина и уют.
Продукти:
2 1/2ч.ч. брашно
1 щипка сол
1 с.л. канела
1 с.л. бакпулвер
1/2ч.л. индийско орехче
1 ч.ч. захар
2 яйца
2/3 ч.ч. прясно мляко
1/4 ч.ч. разтопено масло
1 ч.ч. настъргани ябълки
1 ч.ч. сварена пасирана тиква


Смесват се сухите съставки. Отделно леко се разбиват яйцата, млякото и маслото. Яйчната смес се прибавя към сухата и се разбърква. Добавят се ябълките и тиквата. Сместта се сипва в намаслени форми за мъфини и се пече до златисто. Трябва да престоят 5 мин. преди да се извадят от формата.

петък, 26 септември 2008 г.

Мързелив ябълков щрудел



Продукти:


1 кг. ябълки
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. грис
1 1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. счукани орехи
1 ч.л. канела
1 ванилия
1 бакпулвер
125 гр. краве масло

Ябълките се почистват, обелват и настъргват. Поръсват се с 1/2 ч. захар, канелата и ванилията. Разбъркват се добре. Добавят се орехите. Смесват се брашното, гриста, останалата захар и бакпулвера, като се разбъркват хубаво. В добре намазана тавичка или форма за торта се поставя 1ч. от сухата смес. Върху нея се разстилат половината ябълки, пак една чаша суха смес, пак ябълки и се завършва със сухата смес. Маслото се разтопява щруделът се залива обилно с него. Пече се в предварително загрята фурна, докато хване приятен загар.

четвъртък, 25 септември 2008 г.

Салата от зеле и риба тон



Продукти:

300 гр. зеле
2 моркова
1 кутия риба тон парченца в собствен сос
1 опаковка рулца от раци
лимонов сок, олио или зехтин и сол
2 с.л.заквасена сметана
2 с.л. майонеза
магданоз



Зелето се нарязва на ситно или се настъргва. Морковите се настъргват. Смесват се, поръсват се със сол и се намачкват. Подправят се с лимонов сок и олио на вкус. Рулцата от раци се нарязват на парченца и се добавят към салатата. Изсипва се и рибата и всичко се разбърква добре. Сметаната и майонезата се смесват и се разбъркват добре. Салатата се сервира като се залива с малко от сметановия сос. Украсява се с магданоз.

неделя, 21 септември 2008 г.

Мъфини с праскови


Продукти:


3 бр. средни праскови
2 1/2 ч.ч. брашно
3/4 ч.ч. захар
250 мл. прясно мляко
1 яйце
1 с.л. маргарин
1 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
2-3 с. л. фини овесени ядки

Прасковите се измиват и се потапят в гореща вода за минутка-две. Изваждат се и се обелват. Нарязват се на ситни парченца.
Брашното се смесва със захарта, бакпулвера и ванилията. В отделна купа се рязбива леко яйцето, добавя се млякото и разтопения маргарин. Течните съставки се добавят към сухите и всички се разбърква до хомогенна смес. Прибавят се и прасковите и отново се бърка.
Сместта се изсипва с лъжица във формички за мъфини, които се пълнят до 3/4 от обема си. Поръсват се с овесените ядки и се пекат в загрята умерена фурна.

събота, 20 септември 2008 г.

Картофена запеканка


Продукти:


1,200 кг. картофи
300 гр. бекон
200 гр. гъби
300 гр. кашкавал
2 домата
50 гр. краве масло
150 мл. течна сметана
200 мл. прясно мляко
5 триъгълничета топено сирене
сол, черен пипер, риган

Картофите се сваряват. Обелват се и се нарязват на кръгчета. Беконът се реже на ситно, гъбите - на филийки, а доматите на тънки кръгчета. Тавата се намазва с мосло. Подрежда се ред картофи, беконът и гъбите и останалите картофи. Посоляват се малко най-отгоре. После се слагат доматите, леко посолени и се поръсват с парченца масло. Ястието се слага да се запече в гореща фурна. През това време сметаната се смесва с млякото и се слага да заври. Топеното сирене се нарязва на дребни парченца и се изсипва в сметаната и се бърка до разтопяването му. Добавят се подправките на вкус. Кашкавалът се настъргва. Когато ястието се запече, се изважда от фурната и се залива с млечната смес. Отгоре се поръсва с кашкавала и се връща да се допече докато хване апетитна коричка.

петък, 19 септември 2008 г.

Пърленки на скара



Много пъти съм правила пърленки в различни варианти, защото вкъщи много ги харесват. Но все не ставаха като тези по ресторантите. Но откакто попаднах на рецептата на Vens от форума на гответе с мен и я изпробвах, не съм правила други. Рецептата е много добра и горещо я препоръчвам на любителите на пърленки!

Могат да се приготвят и на сух тиган!

Продукти:


1 яйце
400 гр. кисело мляко / 1 кофичка /
1 с.л сол
1 ч.л захар
20 гр. /половин кубче/ мая за хляб
100 мл хладка вода
щипка сода бикарбонат
3 с.л олио
около половин кг брашно (възможно е да отиде повече брашно)


От изброените продукти се замесва средно меко, еластично тесто. След като съберете тестото на топка, добавяйте по малко брашно и месете, докато се получи приятно за работа тесто. Оставя се да втаса около половин час.От тестото се правят топки , които след това с намаслени ръце се изтъняват на тънки питки. Пекат на на скара. След като се изпекат се намазват с краве масло и се поръсват с шарена сол  Може също да се намажат с чесново или с някакво друго ароматно масло.
Забележка: Киселото мляко може да се замени наполовина с вода. Изпичането става за около 3 - 4 мин. Бързи и лесни за приготвяне и много, много вкусни. .

Ето и едни, приготвени на тиган.


“Мързеливо“ тесто за козунаци и козуначени кифлички



Това е една много сполучли-ва рецепта на di_ani от форума на Гответе с мен. От тестото можете да приготвите както кифлички, така и руло или козунак.

Продукти:


около 1 кг пресято брашно
3 бр. яйца + 1 белтък
жълтъка за намазване
1 щипка сол
250 гр. захар за козунаци , но 150 гр. за кифлички
2 супени лъжици мас или масло, маргарин
100 гр. олио
½ чаена лъжичка сода бикарбонат
250 гр. кисело мляко
100 мл прясно мляко
42 гр.( едно голямо кубче) прясна хлебна мая
аромати за тестото: ванилия, ром, лимон, стафиди, портокалови кори



Маята втасва с прясното мляко, малко захар и брашно. Загрява се маста с олиото. Замесва се меко тесто от изброените продукти. Мазнината може да се постави в тестото или с нея да се извърши омесването, което не е необходимо да бъде продължително. Тестото се разделя на части около 1 кг. и имате две възможности – да изчакате тестото да втаса на топло или да го поставите в полиетиленови пликове /завързват се/ и да престои в хладилник около 12 -16 часа (напр. от вечерта за сутринта). Втасалото тесто след изваждането се оставя 15 мин. да се отпусне и се оформят малки топки, които се разточват като кръгъл блат за торта (диаметъра зависи от желанието за големина на кифличките) и дебелина около 0,5 см. Разрязват се диагонално на на 1/ 16 (на кръст и после всяко на две и на две) – получават се 16 триъгълника . Слага се в средата на широката част плънка по избор: течен шоколад (не повече от чаена лъжичка, за да не изтече при печенето); твърд мармелад или други познати плънки за козунак, респ. кифли. Може и солени плънки. Завиват се кифличките от широката част към върха и леко се огъват краищата като подкова. Аз слагам първите в студена фурна и пека на 200-220° върху хартия за печене. Намазвам повърхността им леко с олио, когато леко се надуят (втасат) ги вадя, мажа с разбит жълтък с 1 с. л. вода, поръсвам ги с едра захар, мак / сусам / счукани ядки , ако са солени – кашкавал и допичам да зачервяване. Готовите ги вадя, за да не се смачкат изчаквам да се охладят добре на един ред. Докато подредя следващите за печене, вратата на фурната е отворена, за да се охлади и процедирам по същия начин.

петък, 12 септември 2008 г.

Орехови бисквитки




Продукти:


200 гр. краве масло
1 ч.ч. захар
1 яйце
1/2 бакпулвер
2 праха ванилия
2 1/2 ч.ч. смлени орехи
брашно за меко тесто (при мен отидоха около 4 ч.ч.)

От изброените продукти се замесва средно меко тесто, подходящо за разточване. Точи се кора с дебелина около 5 мм. и се изрязват бисквитки. В тава се поставя хартия за печене и бисквитите се нареждат върху нея. Пекат се в предварително нагрята фурна до леко зачервяване. От част от тестото направих розички. Подходящо е и за такъв тип сладки. Част от бисквитките украсих с глазура.

Свински ребра с картофи


Това е една рецепта на свекърва ми, която е нещо средно между яхния и свинско с картофи на фурна. Става много вкусна!


Продукти:


около 1 кг свински ребра
около 1 кг картофи (може и повече)
1 глава лук
1 морков
1 чушка
2 домата
черен пипер на зърна
2-3 листа дафинов лист
2 ч.л. червен пипер
1 с.л. чубрица
сол


Ребрата се слагат да се сварят с малко сол, като се отпенват. Когато бульонът се избистри се прибавят черния пипер и дафиновия лист, както и нарязаните лук морков и чушка. Картофите се обелват, измиват и нарязват. Поставят се в тава. Доматите се настъргват и се слагат при картофите. Когато месото вече е готово, се изсипва при картофите заедно с всичкия бульон. Добавя се червения пипер и чубрицата и се слага в гореща фурна. Пече се до готовност на картофите.

четвъртък, 11 септември 2008 г.

Леща - супа


Супа от леща е традиционно българско ястие, което е много подходящо за постите, за веганите и вегетарианците. Освен това се приготвя бързо и лесно. И сигурно почти няма човек, който да не я обича.

Продукти:

250 гр. леща
1 глава лук
1 морков
1 чушка
3-4 глави чесън
3 домата (средни)
3-4 сл. олио
1/2 ч.л. червен пипер
сол
черен пипер
чубрица
магданоз
дивисил


Лещата се почиства, измива и се слага да се вари. В това време се режат лукът, чушката и морковът. Едната глава чесън се нарязва на ситно, а останалият се почиства и измива както е на глави. Когато лещата заври се слагат нарязаните зеленчуци и целите глави чесън. След като лещата и зеленчуците са вече сварени, се прибавят и настърганите домати, солта, подправките и олиото. Оставя се да поври още 5 минути се добавя ситно нарязания чесън. Отмества се от огъня и се поръсва със ситно нарязания магданоз и девесил.

вторник, 9 септември 2008 г.

Зелен фасул - яхния




Продукти:



около 500 гр. зелен боб
1 глава лук
1 морков
1 чушка
2 домата
2 ч.л. червен пипер
2 с.л. брашно
сол, черен пипер, чубрица
джоджен и пресен магданоз

Зеленият боб се почиства, нарязва и измива с гореща вода. Лукът, морковът и чушката се режат на ситно. В малко мазнина се задушават лукът, морковът и чушката с малко сол. Прибавя се зеленият фасул. Задушава се и се добавя червеният пипер. Налива се с вода, колкото да го покрие. Доматите се настъргват и когато бобът е вече омекнал, се прибавят към ястието заедно с подправките. Оставя се да се свари напълно и се прибавя размитото с малко вода брашно. Връща се на котлона, колкото да заври. Поръсва се с магданоз.




неделя, 7 септември 2008 г.

Пълнени печени чушки с яйца и сирене и доматен сос


Продукти:
20 броя печени чушки (средни)
2 кг. домати
500 гр. сирене
5 яйца
сол
чубрица

Сиренето се слага във вода да се изкисне около 2 часа. Доматите се настъргват или смилат. Яйцата се разбиват леко и към тях се прибавя намачканото сирене. Тавата се намазва с олио. На чушките се прави лек разрез и се пълнят с яйцата и сиренето. Подреждат се в тавата. Слагат се да се в нагрята фурна, колкото да се стегне леко пълнежът. Към доматите се слага солта и чубрицата и се изсипват върху чушките. Пече се до извиране на доматите.

Шишчета от свинско месо със зеленчуци





Продукти:

около 700гр. свинско месо от шол

1 глава воден лук

2 домата

2 зелени чушки

150 гр. пресни гъби

подправка за месо

4 с.л. олио
2-3 с.л. соев сос


Месото се нарязва на по-големи  парчета. Лукът се почиства и разрязва на четири. Всяка четвъртинка се разделя на парчета. Чушките се режат на парчета с големината на месото. Ако доматите са от по-сух сорт се режат на парчета заедно със семената, но ако са по-воднисти, семенната част се отстранява. Гъбите се режат на по-едри парчета. Смесват се в голяма купа и се поръсват с подправката за месо - на вкус. Поливат се с олиото  и соевия сос и се разбъркват. Поставят се в затворена купа в хладилник за около два часа. Нижат се шишчета, като се редуват месото и зеленчуците. Пекат се на загрята скара или барбекю, като се внимава да не прегорят.

събота, 6 септември 2008 г.

Шоколадов ганаш кейк




Това е една много шоколадова рецепта на Кеми от Гответе с мен!


Продукти:

225 гр. брашно
225 гр. захар
100гр. какао
3 яйца
1с.л.бакпулвер
1 ч.л сода бикарбонат
1 ч.л. сол
1 капсула ванилия
10 с.л. олио
300мл. мляко
300мл. силно кафе



Продукти за ганаша:



300гр. натурален шоколад
180 мл. пълномаслена сметана
130 гр. масло



За белият ганаш:


50 мл. плномаслена сметана
100гр. бял шоколад
30 гр. масло
1 капсулка ванилия



В купа се пресяват заедно брашното, какаото, содата, бакпулверът, солта, добавя се захарта и серазбърква да се смесят. В друга купа се смесват яйцата, олиото, ванилията и се разбърква добре, докато се смесят. Добавя се млякото и охладеното кафе. Смесват се течната и сухата смес и се бърка до поемане на брашното и придобиване на гладка смес. Разделя се сместа на две части, излива се в тавички/с дм. 24см./ с незалепващо покритие или с пекарска хартия на дъното. Пече се в предварително загрята фурна на 180*С 30-40 мин. Изважда се и се обръща върху метална решетка. По този начин се процедира и с вторият блат.


Приготвяне на ганашът: В тенджера с дебело дъно се налива сметаната и се довежда до кипене. Добавя се шоколадът нарязан на много дребно и се бърка на среден огън до сгъстяване. Накрая се добавя и маслото и се бърка още малко. Съдът се покрива с капак и се оставя да се поохлади. Оформяне на тортата: Върху форма за торта се слага единият блат и обилно се намазва с ганаш. Върху него се слага вторият блат и се залива и намазва от всякъде тортата с шоколадовият крем. Залива се отгоре с тънка струйка бял ганаш ,приготвен по горе описаният начин за тъмен ганаш, но с бял шоколад
При мен единия блат се изпече много неравномерно- изду се по средата и се наложи да го изрежа, като трохите смесих с конфитюр от праскови и тази смес намазах върху блата. Отгоре сложих ганаша и другия блат. Нататък процедирах по рецептата.
Когато първоначално срязах тортата, бяха минали около 5 часа и се оказа, че още е доста суха. Но на следващата сутрин вече беше много добре поела и доста по-сочна.

петък, 5 септември 2008 г.

Супа от сьомга


От много време исках да направя такава супа и ето, че най-после дойде това време. За основа използвах рецептата на Червено
Винце от форума на Бг-Мамма
, като внесох някои промени.


Продукти:


2 глави от сьомга
2 бр. рагу
1 глава лук
1 морков
2 с.л. с връх масло
200гр прясно мляко
300гр течна готварска сметана
пресен копър
магданоз
1 жълтък
50 гр нишесте
сок от половин лимон

Главата и рагуто сьомга се измиват и се слагат да се варят във вода, колкото да ги покрие и с малко сол. Лукът и мороковът се нарязват на ситно и се задушават в маслото заедно със ситно нарязаните копър и магданоз. След като заври сьомгата, се изважда и се обезкостява. Към врящия бульон се прибавят задушените зеленчуци, които се оставят да се сварят до готовност. Когато са готови, връщаме месото от сьомгата и прибавяме прясното мляко. Ври около 5 минути, след което се добавя сметаната. Ври още две минути и застройваме с разбитото с малко вода и жълтъкът нишесте. Добавяме лимоновия сок и варим още минутка. Подправя се със сол и много черен пипер.


сряда, 3 септември 2008 г.

Свинско със зеле


Продукти:
700-800 гр. свинско месо
1 средна зелка
1 глава лук
1 морков
2 домата
3 ч.л. червен пипер
сол
черен пипер
чубрица

Месото се нарязва на парчета. Зелето се нарязва на ситно и се претрива със сол, като се внимава да не се пресоли. Лукът и морковът се режат на ситно. Месото се изпържва в загрята мазнина. Към него се прибавят лукът и морковът. Като се задушат, се слага червения пипер, разбърква се и се изсипва зелето. Налива се около 1 ч.ч. вода и се оставя на слаб огън, като от време на време се разбърква леко, като се внимава да не се разкашка зелето. Доматите се настъргват и се прибавят към ястието, когато вече и зелето, и месото са готови. Добавят се и подправките. Оставя се да ври, докато остане на мазнина. Поръсва се с магданоз.

Можете да го приготвите и в гювеч като изсипете изпърженото месо в гювеча. В същата мазнина сложете лука и морковите да се задушат, след което сложете зелето. Оставете около 5 минути на котлона при непрекъснато бъркане. Добавете червения пипер, а след него и доматите. Разбъркайте, сложете подправките и изсипете при месото в гювеча. Сложете да се пече в студена фурна.

вторник, 2 септември 2008 г.

Празнична пита


Една питка подходяща за семейни празници по рецепта на Lebeduna от форума на BG-mamma.


Продукти:


2 ч.ч. прясно мляко
4 яйца (единия жълтък се оставя за намазване)
1 ч. л. сол
1 с. л. захар
2 - 3 с. л. олио
20 гр. жива мая (половин пакетче)
Брашно - около 700 гр.

Маята се разтваря в топлото мляко със захарта и се оставя да шупне. Прибавя се към останалите продуктите и се замесва тесто, което се оставя да втаса. Разделя се на 3 топки, всяка от които се разточва на кръг. Най - долната кора се намазва с мазнина (олио, може масло или свинска мас) и върху нея се слагат и другите кори, които също се намазват. Нарязват се на 12 триъгълника, завиват се на руло и се нареждат в тава, като 2 от рулата се слагат по средата. След като втаса на топличко се намазва с жълтък, поръсва се със сусам и се пече в незагрята фурна.

понеделник, 1 септември 2008 г.

Пиле с грах и картофи


Продукти:


1 пиле
1 глава лук
1 морков
1 буркан грах(или пакет замразен)
1/2 кг. картофи
2 -3 домата
2 ч.л. червен пипер
черен пипер
чубрица
3-4 с.л. брашно
магданоз
сол

Пилето се нарязва на порции. Лукът и морковите се нарязват на ситно. Картофите се обелват и нарязват на парчета или кръгчета. Пилето се изпържва с малко сол в нагорещено олио и се добавят лукът и морковите. След като се изпържат зеленчуците, се слага червения пипер. Залива се с вода и се прибавя грахът. Оставя се да ври на по-бавен огън. Когато пилето е почти готово се слагат и картофите и подправките. Доматите се настъргват и се прибавят след като картофите са омекнали. Вари се до готовност. Брашото се прави на рядка кашичка с малко вода и се изсипва. Разбърква се, оставя се да заври и яденето се отмества. Поръсва се със ситно нарязан магданоз.