Много пъти съм правила пърленки в различни варианти, защото вкъщи много ги харесват. Но все не ставаха като тези по ресторантите. Но откакто попаднах на рецептата на Vens от форума на гответе с мен и я изпробвах, не съм правила други. Рецептата е много добра и горещо я препоръчвам на любителите на пърленки!
Могат да се приготвят и на сух тиган!
Продукти:
1 яйце
400 гр. кисело мляко / 1 кофичка /
1 с.л сол
1 ч.л захар
20 гр. /половин кубче/ мая за хляб
100 мл хладка вода
100 мл хладка вода
щипка сода бикарбонат
3 с.л олио
около половин кг брашно (възможно е да отиде повече брашно)
От изброените продукти се замесва средно меко, еластично тесто. След като съберете тестото на топка, добавяйте по малко брашно и месете, докато се получи приятно за работа тесто. Оставя се да втаса около половин час.От тестото се правят топки , които след това с намаслени ръце се изтъняват на тънки питки. Пекат на на скара. След като се изпекат се намазват с краве масло и се поръсват с шарена сол Може също да се намажат с чесново или с някакво друго ароматно масло.
Забележка: Киселото мляко може да се замени наполовина с вода. Изпичането става за около 3 - 4 мин. Бързи и лесни за приготвяне и много, много вкусни. .
Ето и едни, приготвени на тиган.
Забележка: Киселото мляко може да се замени наполовина с вода. Изпичането става за около 3 - 4 мин. Бързи и лесни за приготвяне и много, много вкусни. .
Ето и едни, приготвени на тиган.
Вчера ги направих и станаха много вкусни, но ги пеках на една скара, която с гладко, тефлоново покритие и станаха много бавно. Нямам такава набраздена скара. Къде другаде мога да ги пека...
ОтговорИзтриванеМожеш да пробваш на сух тиган. Аз така ги правя най-често. Стават много бързо. Може и на грил тиган :)
ОтговорИзтриванеМерси много, пробвах на сух тиган без мазнина, станаха страхотни. Мъжа ми ги обожава и сега ги правя често :)
ОтговорИзтриванеКоментарът ти много ме зарадва. Благодаря за доверието!
ОтговорИзтриваневчера ги направих и наистина станаха страхотни.само че аз ги правех във фурната и станах все едно съм си ги купила от пицарията.благодаря за прекрасната рецепта.
ОтговорИзтриванеот тази доза колко броя пърленки стават
ОтговорИзтриванеSajaliavam za latinicata,no ne mi e kiriliziran kompa!Mojete li da mi kajete dali kam receptata moje da se dobavi ne6to-sirene,maslini i t.n.???
ОтговорИзтриванеБроят на пърленките зависи от това колко големи ще ги направите. 10-12 със сигурност трябва да излезат.
ОтговорИзтриванеАко разточите на по-тънко, можете да сложите някакъв пълнеж вътре. След това сгънете тестото и пак леко разточете. Тогава сложете да се пекат. Или пък можете готовите пърленки да намажете с масло и да поръсите със сирене, кашкавал или каквото предпочитате. Да ви е сладко!
Otdavna tarseh recepta za parlenki kato tezi v restorantite, blagodarq za chudesnata recepta! Iskam da popitam dali moje da se sahrani testoto v hladilnik i za kolko vreme, i sled kato se izvadi ot hladilnika trqbva li da se izchaka da vtasa nanovo?
ОтговорИзтриванеДа, тестото би могло да се съхрани в хладилник за два-три дни. Добре е като се извади да се остави да се отпусне и да втаса хубаво.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Рецептата е супер, аз ги направих като късах малки топки от втасалото тесто, разточвах, после намазвах с малко олио, сгъвах и отново разточвах на тънко, после на тефлоновата скара ги изпекох и като станаха готови намазах с масълце. Облизахме си пръстите буквално :):):) Дори половината тесто го прибрах в хладилника за друг ден, че щяха да излезнат много на брой.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за споделената рецепта! Поради липса на скара ги приготвих на сух тиган. Резултатът - доволно преяло семейство! :)))
ОтговорИзтриванеМомичета !! Може да ми се посмеете, но малко. А после ми кажете как се меси тесто, Щото като чета и гледам тез благинки и ми се прияде. Със здраве....
ОтговорИзтриванеBravo ,Iliana sladurana
ОтговорИзтриванеКостадин Костадинов, аз меся тесто с моята хлебопекарна. И винаги се получава. :-)
ОтговорИзтриванеИлиянка, много хубава рецепта! Аз растлах на тънко в тава и пекох във фурната, а с част от тестото опържих мекичета. Сега замесих втора доза!
ОтговорИзтриванеПонеже е Бъдни вечер,реших да се пробвам с тези пърленки.Идвам да се похваля с резултата! :) Разделих на 8 топки.Малко повече от 500 гр брашно използвах.Разточих на тънко.Сложих сирене и сгънах на половина.Пекох на скара с дебели реотани.Намазах с масло.РЕЗУЛТАТА Е СТРАХОТЕН!СТУДЕНИ СЪЩО СА ХУБАВИ!БЛАГОДАРЯ!
ОтговорИзтриванеЧудесно е, че сте направили тази рецепта :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря от сърце за доверието!
Аз съм с анонимния коментар от 24.12.Искам да добавя ,че и за Новогодишната трапеза приготвих пърленките.Ще ги нося в приятели да се надяваме,че и те ще ги харесат.Този път разделих на 16 и станаха малки и компактни:)
ОтговорИзтриванеИ аз се надявам, че са се харесали на всички :)
ОтговорИзтриванеЧестита Нова Година!
Анонимния автор от 31.12.Само едно ще кажа-искаха ми рецептата!:)Изводите всеки сам може да си направи.Разтопих маслото този път и мазах пърленките със силиконовата четка.Успех!
ОтговорИзтриване:)
ОтговорИзтриванеЗдравейте анонимен авторе. Благодаря за обратната връзка!
Правите ме много щастлива :)
Тази мая на колко суха отговаря
ОтговорИзтриванеТази мая на колко суха се равнява?
ОтговорИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванетова количество може успешно да се замести със 7 грама суха мая.
Поздрави,
Илиана
Така... Тази рецепта ми направи впечатление и реших да изненадам семейството си, но най-изненадана останах аз самата. Спазих рецептата изключително точно и сложих продуктите в хлебопекарната за месене и втасване. Още по време на месенето ми направи впечатление, че тестото седи рядко и добавих брашно на око. След втасването обаче бях искрено изненадана - получих някяква пихтиеста течна маса, която спокойно може да се използва за лепене на плочки примерно. Излишно е да добавям, че спазването на инструкцията за олио по ръцете (и половината плот) не помогна, затова започнах леко да ръся с брашно. Тази операция прерасна в енергично изсипване на брашно директно от плика и нареждане на мили думи по адрес на половината рода на този, който е постнал рецептата. Накрая приключих с известно количество пърленки със съмнителни качества и току що изчистената си кухня с дебел пласт брашно. Моля като поствате рецептите имайте предвид, че има и хора, които съблюдават мерните единици точно и не използват мерки като "на око " или "една чаша като на баба ми". Искрено се надявам рецептата да бъде коригирана с правилни количества, за да не страдат и други хора като мен.
ОтговорИзтриванеСъжалявам за несполучливия резултат.
ОтговорИзтриванеТази рецепта е многократно тествана от много хора, не само от мен, но не се изпълнява в машина за хляб, а се меси на ръка. Пише около 500 г брашно, но често във видовете брашно има разлика, нормално е да отива различно количество.
Ще коригирам рецептата.
Благодаря за обратната връзка.
разкошни пърленки, децата са много доволни
ОтговорИзтриванеДнес направих пърленките.При мен пое повече брашно,но станаха чудесни и вече присъстват и в моя блог.Благодаря за рецептата Илианка!Весели празници!!!
ОтговорИзтриванеМоже ли да ги разточа с точилката
ОтговорИзтриванеДа, може :)
ОтговорИзтриванеТова са най-страхотните пърленки които съм пробвала.Който ги е опитал остава възхитен!Много от рецептите Ви съм пробвала и винаги резултата винаги е отличен!Благодаря!
ОтговорИзтриванеНаправих пърленките преди около месец - станаха вълшебни и се повториха и потретиха! Утре ще ги правя и за гости. Благодаря за чудесната рецепта, лесни, бързи и вкусни, ама много! В добавка, лично аз съм скептична към точните до грамаж рецепти за тестени изделия, тъй като всичко варира - гъстотата на млякого, големината на яйцата, плътността на брашното... Да не говорим, че, преди години, бях попаднала на неточна мерителна чаша! Сума пъти месих тесто, което се получаваше течно, защото мерителния ми съд беше далеч от точността. Рецептата си е супер! :)
ОтговорИзтриванеЛюбимите ни пърленки :) Първия път ги пекох в гората на жар (тестото бях замесила вкъщи), невероятни станаха. След това и вкъщи на тиган ги правих.... няколко пъти. Благодаря сърдечно за рецептата.
ОтговорИзтриванеМного се радвам, Теди :) Благодаря, че опита и сподели!
ИзтриванеПоздрави!
Страхотно вкусни сее получиха, а тестото е просто уникално със много добра текстура. Поздравления за рецептата.
ОтговорИзтриванеРадвам се, че опитахте и благодаря за коментара!
ИзтриванеПоздрави :)
Оценени са с 12 по десетобалната система от домашните :)
ОтговорИзтриване