Pages

сряда, 23 декември 2020 г.

Карамелени бисквитки

 


Всеизвестно е голямото Коледно сладкоправене. С радост споделям, че тази година успях  и аз да се включа с нови и много вкусни рецепти. Една от тях е Карамелените бисквитки на Йоли. Наистина са много вкусни и карамелени. Истински празник за вкусовите рецептори. Е, разбира се има си лека врътня около приготвянето им, покрай правенето на карамела, но това е часто от нещата, ако искате да се радвате на прекрасен вкус после.
При Йоли пише, че дозата е за 20-25 бисквити, но при мен се получиха 45. Може би тя е правила по-големи топчета, отколкото аз, обаче с този размер са достатъчно големи и в никой случай не са малки. 

Продукти:

150 г захар (за карамела)
75 мл гореща течна сметана
50 г фино смлени орехи (може да замените с 50 г фино смлени овесени ядки или бадеми)
250 г брашно
още 200 г захар (за тестото)
120 г меко масло
1 яйце
ванилия
2 щипки сол
1/2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода бикарбонат

какао и пудра захар за овалване

Захарта (150 г) се карамелизира на бавен огън в подходяща тенджерка. Към нея се прибавя внимателно течната сметана и разбърква добре. Внимавайте, защото сметаната ще кипи доста. Независимо от това, бъркайте старателно, докато се получи хубав и момогенен карамелен сос. Не е нужно да го варите дълго, а само докато се  получи гладък. Оставете да се охлади до леко топло, но не прекалено, защото ще се втвърди. 
Маслото се разбърква с останалата захар (200 г) и към него се добавя яйцето. Бърка се хубаво, докато маслената смес поеме яйцето. Прибавят се всички останали съставки и се излива карамела. Всичко се разбърква много хубаво. Може да се разбърка с ръка, може да се използва и миксер. Важното е да се получи хубава хомогенна смес. Така приготвеното тесто за карамелените бисквитки се поставя в хладилник за два часа.
След това фурната се загрява на 170 градуса. От тестото се оформят топчета, колкото малък орех и се овалват или в пудра захар, или в какао. Поставят се в застлана с хартия за печене тава на разстояние една от друга, тъй като се разливат по време на печенето и се слагат да се пекат. Аз ги пекох точно по десет минути. 
Това е. Да ви е вкусно!

събота, 19 декември 2020 г.

Сладки Снежни топки

 


В последните години все така се случва, че приготвям нови видове сладки преди Коледа, но все не успявам да запиша рецептите. Тази година обаче успявам да се включа в голямото Коледно сладкоправене и сладкописане, поне с една рецепта за Коледни сладки, а надявам се да успея поне с още една. Преди седмица с Никол направихме тези прекрасни сладки Снежни топки и една доза от неустоимите бисквитки Трюфел. Е, седмица по-късно останаха само 10 снежни топки, които сутринта успях да снимам набързо. И ето ги. Смятам, че рецептата за тези прекрасни сладки Снежни топки задължително трябва да се напише в блога, за да стигне до повече хора, защото на нас много ни харесаха. Рецептата е на Креми и аз много й благодаря!

Преди да продължа с продуктите, само бих искала да спомена, че може да срещнете различни варианти под името Снежни топки, аз ви предлагам вариант с орехи.



Продукти за около 60 бр. сладки:

220 г меко масло (на стайна температура)

70 г. кристална захар

1 ампула ванилов екстракт

220 г смлени орехи 

300 г брашно

1 щипка сол

пудра захар за овалване

Маслото се разбива със захарта на пухкав крем с миксер. Към него се прибавят смлените орехи и сместа се разбърква добре. Към тази смес се прибавят брашното и солта и всичко се бълка (омесва) много хубаво. Получава се приятно за работа ронливо тесто. От него се оформят топчета по-малки от орех. Ако случайно тестото ви се пръска при оформяне, намачкайте го още малко и опитайте пак. 

Тавата, в която ще печете сладките Снежни топки се застила с хартия за печене. Топчетата се подреждат в нея на разстояние една от друга. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 12-15 минути.

Както и при останалите сладки, внимавайте много да не ги препичате. 

2-3 минути след като извадите сладките, ги оваляйте в пудра захар. След като изстинат напълно, сладките се овалват отново в пудра захар. Съхраняват се в кутия с капак. Ако останат. 



понеделник, 23 ноември 2020 г.

Голяма немска палачинка (Dutch baby)

 


Когато става дума за палачинки, аз не съм най-големият им почитател. Мога да правя много палачинки и да ги гледам с безразличие без да хапвам нито една от тях. Обаче скоро Ани Шакарян показа палачинка на фурна, която изглеждаше много апетитно и след това и други хора я последваха. И... стана така, че не издържах на изкушението и си направих и аз.  Показвала съм вече една палачинка на фурна в блога, но голяма немска палачинка (Dutch baby) е по-различна. Тук няма да се спирам на приказки за историята й. Просто ще напиша рецептата. 

За направата й използвах чугунен тиган, но ако нямате такъв, това да не ви спира изобщо. Може да се приготви в тава с незалепващо покритие, а и в съвсем обикновена тава, с риск да се залепи малко, в което се съмнявам, ако сте си разпределили добре маслото. 

Освен сладки, тези палачинки могат да се поднесат и в солен вариант, като вариантите за пълнеж наистина могат да бъдат много разнообразни. Понеже аз съвсем спонтанно реших да я направя снощи и нямах подходящи плодове, с които да я гарнирам, сложих сладко от вишни, течен шоколад, малко заквасена сметана и пудра захар. Получи се прекрасна комбинация! Сладкото много й подхожда. 

Изпълнението на пръв поглед може да изглежда леко сложно, но всъщност изобщо не е така и трябва да знаете, че голямата немска палачинка (Dutch baby) се прави много лесно, без излишно висене на котлона. А резултатът е наистина впечатляващ!


Продукти:

3 яйца

3/4 ч.ч. леко топло прясно мляко

3/4 ч.ч. брашно

1 щипка сол

1 с.л. захар

ванилия

50 г краве масло 

Фурната се загрява на 200 градуса. В нея се поставя тиганът или тавата за печене да се нагреят добре. През това време се приготвя сместа за палачинката. Може да използвате миксер или ра разбиете продуктите с телена бъркалка. Аз използвах телена бъркалка и първо разбих яйцата със захарта и солта, след това прибавих половината мляко и брашното, разбърках добре и изсипах останалото мляко и ванилията. Всичко се бърка добре до гладка и хомогенна смес.

Горещият тиган/тава се изважда от фурната и в него се слага маслото. Връща се във фурната, колкото маслото да се стопи (тук трябва да внимавате да не си прегорите маслото, така че го наглеждайте постоянно). След като маслото се е стопило, тиганът се изважда, маслото се разстила равномерно, така че да покрие цялото дъно на тигана или тавата и в него се излива сместа. Връща се във фурната. Аз пекох 10 минути на 200  градуса, след което намалих градусите на 170 и пекох още 10 минути. Палачинката ми се изпече много добре за това време, надигна се доста, като образува вкусна хрупкава коричка по ръбовете. Следете вашата палачинка да се изпече до златисто, след което я изключете. Отворете леко вратата на фурната и я оставете така за още 10 минути, в което време вашето бебче ще поспадне малко. Извадете я и я гарнирайте с продукти по желание и чаша ароматно кафе.

Да ни е вкусно!


Създавайте вкусни спомени на вашите деца и внуци. След години те ще ги топлят. Много вкусни, лесни и достъпни рецепти, придружени от уютни истории можете да намерите в книгата "И замириса на бабини гозби и спомени" на Ивинела Самуилова и Илиана Николова, която може да видите и поръчате тук https://ikhermes.bg/i-zamirisa-na-babini-gozbi-i-spomeni.html#additional



събота, 21 ноември 2020 г.

Шаран с доматен сос

 


Когато си говорим за шаран за Никулден, обикновено у нас се има предвид пълнен шаран по някоя от тези две рецепти. Едната е за пълнен шаран с лук и орехи, по традиционна рецепта, а другата е пълнен шаран с хайвер и разни други неща. И двете рецепти са чудесни и винаги едната или другата са на нашата трапеза по случай Никулден. Миналия ден купих шаран, който си мислех просто да изпържа, но после реших да го опитам с доматен сос. Трябва да ви кажа, че се получи невероятно вкусно и препоръчвам да опитате, а защо не и да си го приготвите за Никулден.

За изпълнението на тази рецепта за шаран с доматен сос използвах половината шаран, който беше с общо тегло около 1,7 кг. Разрязах го надлъжно през средата и много ми се искаше да остане цяло парче, за да може да излезе по-добре на снимката. Затова не го нарязах на по-малки парчета. Но това малко усложни процеса, тъй като в моята рецепта аз избрах леко да изпържа шарана, преди да го сложа в тавата с доматите. Използвах най-големия си тиган и се справих със задачата, но препоръчвам, ако решите да приготвяте рецептата, да си нарежта шарана на парчета за по-лесно и удобно приготвяне.

Правя уточнението, че пиша рецептата за цял шаран с големина около 1,5 кг.


Продукти:

1 шаран (около 1,5 кг)

около 7-8 с.л. брашно за овалване

2 щипки червен пипер, които се прибавят към брашното горе

сол


За доматения сос:

1 буркан и половина домати (консерва или ако са пресни - да са настъргани)

100 мл бяло вино (може и червено)

1 голяма глава лук

4-5 скилидки чесън

1 морков

1 чушка (ако имате)

1 с.л. захар (или повече, ако доматите са много кисели)

резен целина

1 ч.л. червен пипер

риган

черен пипер


Шаранът се почиства хубаво, измива се, нарязва се и се посолява. Оставя се поне за час.

Брашното за овалване се смесва с червения пипер. Парчетата риба се овалват в тази смес и се пържат в малко мазнина за по минутка от всяка страна. 

Лукът, морковите, чушките, чесънът и целината се нарязват на ситно. Слагат се да се пържат в мазнината от шарана. След като омекнат, се прибавя червения пипер и се излива виното. Като поври минутка-две, се изливат и доматите. Оствя се да ври на тих огън около 15 минути. Добавят се риган и черен пипер на вкус. Доматеният сос се изсипва в тавата, в която ще се пече шаранът и отгоре се подреждат парчетата риба. Ястието се пече на 200 градуса докато сосът заври, след това фурната се намалява на 180 и се пече до апетитен загар на рибата. 


Рецептата е адаптирана от Никулденския шаран на Креми

Още много хубави рецепти от българската кухня можете да откриете в изпълнената с много уют и вкусни спомени книга "И замириса на бабини гозби и спомени", която може да видите и поръчате тук https://ikhermes.bg/i-zamirisa-na-babini-gozbi-i-spomeni.html





петък, 30 октомври 2020 г.

И замириса на бабини гозби и спомени




Едни от най-милите ни детски спомени са тези, свързани с гозбите на баба. Забелязвам, че напоследък не само аз, а и много други хора са се затъжили за ястията от нашето детство, които с такава любов са ни приготвяли нашите баби. Често се случва да се търсят рецептите на бабите ни, които ние не сме запомнили, а в спомените ни е останал само един чудесен вкус. Дали защото сме били деца, дали защото сме живели в други времена, дали защото в един момент човек се чувства много защитен в уюта на детството... Не знам каква е причината, а може би всичко това са причини, които ни карат да искаме да намерим рецептите, които са ни готвили нашите баби. Жалко е, че когато сме имали възможността да черпим знание с пълна сила от извора, не сме си давали сметка, че един ден ще ни бъде важно. Но... явно това е животът.
С тая предистория всъщност искам да кажа друго :)

С голямо вълнение искам да споделя с вас, че преди няколко месеца получих покана от един от много любимите ми български автори Ивинела Самуилова да се включа като кулинарен редактор на един прекрасен сборник с рецепти от нашите баби. Повечето от вас знаят моето отношение към българската кухня, към кулинарното ни наследство и към опазването на нашите традиции. Затова приех поканата с отворено сърце и с голяма любов се включих в това предизвикателство.

В книгата ще откриете автентични готварски рецепти от нашите баби и съкровени истории за тях. Те ще ви пренесат в уюта на бабиния дом в градове, села и махали, а споделените истории ще ви затрогнат. Ще възкресите собствените си спомени за неустоимите вкус и ухание на любимите бабини гозби.
Благодаря на Иви за доверието и на ИК Хермес за прекрасната работа! За мен е чест!
Книгата  е налична за предварителна продажба  на този адрес и в момента може да бъде поръчана с 20% отстъпка. https://ikhermes.bg/i-zamirisa-na-babini-gozbi-i-spomeni.html

Ще се радвам да ви хареса и да ви пренесе в един друг свят, който за мен лично е безценен. Има хубави български рецепти, някои от тях по-познати, други съвсем непознати за мен и прекрасни и затрогващи спомени.

Ще се радвам да споделите и вие рецепти на вашите баби, а защо не и хубави спомени.



 

петък, 16 октомври 2020 г.

Кампания "Не изхвърляй, помогни!”

 


 BOSCH стартира инициатива под надслов "Не изхвърляй, помогни!”. Целта е да се оползотворят хранителни продукти в излишък в българските домакинства, като се използват за приготвяне на топъл обяд за хора в нужда. Зад кампанията като партньори застават фондация „Светът на Мария“, Еконт и БГ Радио.

 Според статистиката близо 1,3 милиарда тона храна се изхвърлят годишно в световен мащаб, а само в рамките на ЕС това количество надвишава 85 милиона тона.* “Водени от желанието да допринесем за намаляване изхвърлянето на хранителни продукти и да помогнем на хора в нужда развиваме глобалната инициатива на BOSCH в България, стартирайки уникална за страната ни социалната кампания “Не изхвърляй, помогни”, коментира Диана Стойкова, Маркетинг мениджър, BOSCH.

 Кампанията включва събиране на хранителни продукти в периода от 19 до 21 октомври в специално организирани за целта пунктове. Продуктите, които ще се приемат, трябва да са дълготрайни и в срок на годност, да не са разопаковани и да не е необходимо съхранението им в хладилник. От подарените храни в сертифицираната кухня на фондация "Светът на Мария" ще се приготви топъл обяд, който ще се предостави на хора с увреждания и с финансови затруднения.

„С радост и огромно желание се включваме в инициативата "Не изхвърляй, помогни”. Всеки ден ние виждаме колко е важно да помогнеш на човек в затруднение и какво е удовлетворението от това да подадеш ръка на някого, който се нуждае от твоята помощ“, споделят oт фондация “Светът на Мария”.

Инициативата ще се провежда един път на всяко тримесечие в рамките на една година, като нейният старт ще бъде даден на 19 октомври – Националния ден на благотворителността. Хранителни продукти ще бъдат приемани в продължение на три дни (от 19 до 21 октомври) в офисите на Bosch, в дневния център на фондация „Светът на Мария“ (ул. „Рикардо Вакарини“ 8), в офиса на Smarkethink (ул. „Лозенска планина“ 4) и в 68 офиса на Еконт в цялата страна. По-подробна информация за кампанията и адресите за предаване на продукти можете да намерите в страницата на кампанията: https://www.bosch-home.bg/specials/campaigns/zero-food-waste#

 Щъркелово гнездо подкрепя кампанията на Бош. С радост разпространявам тази информация, за да може да достигне до повече хора. Офисите на Еконт са достъпни за доста градове, така че, ако имате възможност, се включете. 

вторник, 6 октомври 2020 г.

Зимнина: Пълнени камбички със зеле и моркови

 


Продукти:

3 кг камби

400 г  моркови

1,5 кг зеле

100 г глава целина

листа целина

 

1 ч.ч. сол

1 ч.ч. захар

 

3 л вода

600 мл оцет

300 г захар

2 пакетчета Пикант фикс 


За тази рецепта е необходимо да се изберат по-дребни камби, за да могат да се подредят в буркан.

Камбите се измиват и почистват от дръжките и семките. Солта и захарта се смесват и камбите се посоляват хубаво отвътре с тази смес. Оставят се да престоят 6 часа. Зелето се накълцва на ситно, а морковите и целината се настъргват. Поръсват се с две-три щипки сол и се намачкват, като се разбъркват хубаво. Камбите се отцеждат от течността, която са си пуснали и се пълнят плътно със сместа от зеле, моркови и целина. Подреждат се в буркан и между тях се редят листата целина.

Съдържанието на пакетчетата Пикант фикс се разбърква с водата, оцета и захарта и се слага да заври за 3 до 5 минути. Заливат се приготвените буркани, разклащат се, ако има въздух да излезе и се долива още марината, ако е нужно. Затварят се плътно и се обръщат с капачките надолу. Стоят така докато изстинат. Прибират се на хладно и тъмно място.

 


неделя, 4 октомври 2020 г.

Зимнина: Кисели динчета

 


Подобна рецепта за кисели динчета се приготвяше преди години на село, когато се садеше бостан. В края на сезона остават едни дребнички динчета, които разбира се не се изхвърлят, а се приготвят на туршия. Тогава киселите динчета се приготвяха цели в бъчва, но аз адаптирах рецептата за буркани по този начин. На пазара при нас все още могат да се намерят малки динчета, които да се приготвят за зимнина. 

Продукти:

около 3 кг динчета

1,75 л вода

300 мл оцет

150 г захар

1 пакетче Пикант фикс на Д-р Йоткер

 


За рецептата за кисели динчета е нужно да се изберат малки, не съвсем зрели, твърди динчета, които остават в края на сезона. Динчетата се измиват много добре и се подсушават. Нарязват се на малки триъгълничета, които могат да се поберат в буркан. Подреждат се колкото е възможно по-плътно в буркани, като се внимава да не се притискат, защото се мачкат. Съдържанието на пакетчето Пикант фикс се смесва с водата, оцета и захарта. Слага се да се на котлон и се оставя да ври за 3-5 минути, като се разбърква непрекъснато. Подготвените динчета се заливат с горещата марината, бурканите се разклащат и ако е необходимо се долива още от маринатата. Бурканите се затварят веднага и се обръщат с капачките надолу. Стоят така докато изстинат и се прибират на тъмно и хладно място. 
След две седмици вече са готови за консумация.



неделя, 27 септември 2020 г.

Пирожки

 


Имам вече две рецепти в блога за пирожки, но ще напиша и тези, защото тестото е много интересно, а рецептата е сполучлива. Освен със сирене, тези пирожки могат да се приготвят и с кашкавал, или със смесени кашкавал и сирене, с извара или смес от сирене и извара, могат да бъдат с пълнеж от някакво сладко или течен шоколад. И със сигурност ще се получат сполучливи. А аз пробвах една със сладко и сирене и мнооого ми хареса.

Тестото се получава доста сериозно количество и аз след като го замесих, го разделих на две, като приготвих пирожки от половината, а другото прибрах в хладилника и мисля да го пробвам на пица утре. 

Рецептата видях тук и една от снимките ме плени. Аз я приготвих с малки промени.

Продукти:

200 мл вряща вода

3 с.л. брашно

3 с.л. олио

1 с.л. захар

1 ч.л. сол

200 мл топло прясно мляко

3 жълтъка

1 кубче прясна мая

около 700-800 г брашно


В подходяща купа се слагат трите лъжици брашно, олиото, захарта и солта. Заливат се с врялата вода и всичко се бърка до много гладка смес с телена бъркалка. Добавят се жълтъците, маята се натрошава, сипва се и млякото. Отново се разбърква до хомогенност. След това се добавя по малко от брашното, като първо се бърка, а после се замесва мекичко и нелепнещо тесто. Разделя се на две части. Всяка част се разделя на 12 еднакви топчета. Завиват се с кърпа и се оставят да втасат.

Всяко топче се разточва на тънка питка. Поставя се пълнеж и се завива на руло. Не стягайте много рулата, защото по време на пържене плънката се разширява и пробива тестото, и изтича, съответно това създава неприятно пръскане. Прищипете краищата отстрани хубаво и добре прищипете тестото там, където се събира тестото. Така се приготвят всички рулца и се пържат след това. Пържат се в повече мазнина от всички страни на 2/3 от мощността на котлона. Като ги пържите, ги въртете на всеки 20-30 секунди, за да не прегорят отвън и да останат сурови отвътре. Накрая се изваждат върху салфетка, ако е необходимо да се изцеди мазнината от тях.

Този път нямах много време и затова ги приготвих така, но следващ път непременно ще ги овалям в останалите леко разбити белтъци и галета. Смятам, че резултатът ще е още по-добър.



събота, 26 септември 2020 г.

Мус от тиква


 Третата рецепта, която приготвих с Блендера Silent Mixx Pro е този прекрасен есенен мус от тиква. Рецептата е много лесна. На времето баба ми правеше тиква с мляко, която обожавах, но тогава я разбъркваше с джуруляк. Днес имаме съвременна чудесна техника, с която много лесно и бързо се справяме с подобни предизвикателства и джурулякът става все по-непотребен.  

Рецептата за тиквен мус е веган и здравословен вариант на обикновената тиква с мляко. 



Продукти:

около 800 г изчистена тиква

1/2 консерва хубаво кокосово мляко

сироп от агаве на вкус или няколко фурми


Тиквата се сварява само с вода. Изцежда се и се поставя в блендера. Добавят се кокосовото мляко и подсладителя - сироп от агаве или фурми и всичко се разбива до гладка и хубава смес.

По желание може да се поръси с ядки при сервиране.



сряда, 23 септември 2020 г.

Енергийно смути с есенни плодове

 


Втората рецепта, която избрах да споделя за теста на  Блендер Silent Mixx Pro в компания на здревословните продукти на Био класа и  Dragon Superfoods e за нещо доста популярно напоследък - смути. Няма да влизам в подробности какво е смути, откъде дойде и защо е полезно. Но ще ви споделя рецептата, по която го направих аз. За нея използвах круши и дребни праскови, които открих в двора на село, което прави смутито още по-полезно и вкусно.



Продукти:

500 мл бадемово, кокосово или друг вид мляко по ваш избор

2 замразени банана

2 малки круши

1 нормална праскова или 3-4 мънички, както беше в моя случай

2 с.л. Енергиен Микс Dragon Superfoods

1 ч.л. канела

2 с.л. сироп от агаве  или на вкус



Със съвършения  Блендер Silent Mixx Pro смутито се получава буквално за секунди. Просто поставете всички съставки в блендера и ги разбийте до хомогенна смес. Обикновено това отнема по-малко от минута. Консумирайте веднага след приготвянето. Ако го приготвяте само за себе си, може да намалите дозата на половина.


Енергиен Микс Dragon Superfoods е една уникална рецепта, обединила свойствата на три суперхрани в комплексен подход за подържане нормалните нива на енергия в тялото. Корен мака на прах – дава усещане за прилив на жизненост и тонус, освобождава енергия в тялото, подпомага издръжливостта и се смята, че повлиява благоприятно нормалните функции на жлезите с вътрешна секреция. Конопеният протеин е в този микс, за да се “погрижи” за силата на мускулите. Изцяло етествен пълноценен растителен протеин, запазил голяма част от хранителните вещества на конопените семенца. И не на последно място любимото какао – интензивно и наситено, ободрява, забързва кръвообръщението, допринася за тонуса, грижи се за   нормалното състояние на костите, мускулите, сърцето, благодарение на естествено съдържащия се магнезий. Този супер Енергиен Микс е подходящ за вашето сутрешно смути и/или за презареждане на силите следобяд, ако сте спортисти или физически активни

неделя, 20 септември 2020 г.

Сладкиш с круши и овесени ядки


 Скоро с мен се свързаха от Bosch Bulgaria с предложение да тествам техния Блендер Silent Mixx Pro. Включвам се с удоволствие в това предизвикателство, защото точно такъв уред не съм изпробвала и бързам да сподея първата рецепта, която приготвих. С уреда се работи изключително лесно и приятно. Определено е доста тих, а в същото време действа изключително бързо. Буквално за секунди се справи например със смилането на овесените ядки в тази рецепта. Почистването му е много лесно, а стъклената кана позволява да се използва както за гореща супа, така и за ледена напитка. 

 


Продукти:

1 ч.ч. = 200 мл

2 ч.ч. овесени ядки Био класа
1 ч.ч. мляко по избор (прясно мляко или негов растителен заместител)
1/4 ч.ч. разтопено кокосово масло
1 ч.л. сода
1/2 кг. круши

Крушите, които аз използвах в рецептата бяха малки и ги нарязах на половинки, но ако вашите круши са големи, може да ги нарежете на филийки по дължината на крушата и да ги подредите така.
Крушите се измиват и почистват от семките. Нарязват се и се подреждат в тава с диаметър 22 см, която е застлана с хартия за печене. Овесените ядки се смилат на брашно в блендера. Към тях се прибавя млякото, кокосовото масло, сиропа от агаве и содата. 


Всичко се блендира до хомогенна смес, което в случая става за секунди с блендера Silent Mixx Pro. Така приготвената смес се изсипва върху подредените круши и сладкишът се пече в загрята фурна на 180 градуса докато придобие лек и приятен кафяв загар. 



понеделник, 7 септември 2020 г.

Пиле Качаторе

 


    Днес ви представям една много вкусна рецепта за приготвяне на пиле - Пиле Качаторе. Пиле Качаторе всъщност е италианският събрат на нашето пиле по ловджийски. Тази рецепта е от категорията вкусна домашна храна и може да я срещнете приготвена по различни начини, но задължително в продуктите присъстват пиле, гъби, домати, лук и чесън. 

    Въпреки че съм приготвяла много пъти пиле с доматен сос, това тук е доста по-различно и обещавам ви, много вкусно. Може да го сервирате в компанията на паста, която много добре ще попие вкусния сос, а може и с прекрасен хляб, с който да отопите тази вкусотия. 😄

    И за да не ставам многословна, директно преминавам към рецептата на Пиле Качаторе.


Продукти:

6 парчета пиле

около 800 г домати или 1 буркан консервирани

2 с.л. доматено пюре

100 г маслини

150 мл бяло вино

1 глава лук

3 чушки (аз имах само червени, но ако имате и зелени, сложете от двата вида)

1 голям морков

250 г гъби

1 ч.л. захар

няколко скилидки чесън (на вкус - аз сложих 5)

1 ч.л. риган

1/2 ч.л. сух босилек

черен пипер

сол

зехтин

брашно за овалване на месото

пресен магданоз за поръсване



Лукът се нарязва на ситно, чесънът на по-едро, морковите на кръгчета, а чушките на малки лентички. Гъбите се режат на филийки. Доматите се настъргват или се обелват и нарязват на ситно.

Пилето се подсушава и се поръсва със сол и черен пипер. Овалва се в брашно, като излишното се изтръсква и се изпържва от двете страни до златисто в 4-5 с.л. загрят зехтин. Месото се изважда и в същата мазнина се изсипват лука и моркова. Готвят се, няколко минути като се разбъркват. Към тях се добавят гъбите и чушките. Продуктите се задушават още 3-4 минути, прибавят се сол, черен пипер и останалите подправки. Налива се виното и се оставя да поври 2-3 минути. Сипват се доматите и доматеното пюре и се прибавя захарта и маслините. Ястието се оставя да ври десет минути на тих огън, след което се прехвърля в по-дълбока тава. Междувременно се загрява фурната на 200 градуса. 

След като доматите са вече в тавата, отгоре се подреждат парчетата пиле. Пече се на 200 градуса до готовност. 

Поръсва се с пресен магданоз.

Както казах и горе, може да се сервира с паста, но у дома предпочетоха да си хапнат с хляб 😇






понеделник, 31 август 2020 г.

Яхния от телешки опашки


От телешките опашки се получават много вкусни ястия и супи. Ако ви попаднат в магазина, непременно си вземете и си сгответе, не ги пренебрегвайте в никой случай. Преди тази рецепта съм готвила и друга, но тя остана неснимана и ненаписана. Затова сега много държа да включа рецептата за яхния от телешки опашки в блога. Първата рецепта готвих бавно и продължително, но в тази се залага на тенджера под налягане. Тези от вас, които четат редовно тук, знаят, че не съм особен привърженик на тази тенджера и предпочитам бавното готвене, но в този случай си струва да се опита.

Продукти:

1 бр. телешка опашка
2 глави лук
2 моркова
3 чушки - червени и зелени
1 резен целина
1 по-голям домат
2 глави чесън
1-2 люти чушки по желание
около 1 кг картофи
4 с.л. олио
2 дафинови листа
3-4 зърна бахар
1 ч.л. червен пипер
4-5 стръка прясна целина
1-2 листа салвия, ако имате
черен пипер
сол

2-3 с.л. брашно



Опашката се измива, подсушава и се нарязва на шайби по ставите.
Лукът, морковите и чушките  се нарязват на не много ситно. Главите чесън се почистват хубаво и се измиват - слагат се цели. Целината се нарязва на по-ситни кубчета, доматът се настъргва, а лютите чушки се сцепват по дължина (ако не искате да става много люто, ги пуснете цели). Картофите се обелват, измиват и нарязват на едри парчета. Всички продукти се слагат в тенджерата под налягане. Прибавят се олиото и подправките като целината и салвията се слагат на цели клончета и листенца. Разбърква се хубаво и се залива с вода - толкова, че да има около три пръста над продуктите. Тенджерата се затваря и се слага да се вари. След като гозбата заври, котлонът се намалява на средна температура и варенето продължава 1 час. След това тенджерата се сваля от котлона и парата се освобождава.
След като парата се освободи напълно, тенджерата се отваря. Брашното се размива с малко вода и се изсипва в ястието. Разбърква се хубаво и се връща на котлона да заври 2-3 минути, като се бърка, за да не залепне.
Поръсва се с пресен магданоз и мъничко джоджен.
Фантастична е така приготвената яхния от телешки опашки. Опитайте!



вторник, 25 август 2020 г.

Обърнат сладкиш със сини сливи и нектарини



Август е много богат на плодове и зеленчуци. Има толкова голямо разнообразие, че човек се чуди откъде да ги подхване :) И понеже само пресни плодове малко ми омръзнаха, реших да направи този прекрасен и ароматен обърнат сладкиш със сливи и нектарини. Сладкишът може да се приготви и само с праскови, сливи, нектарини, кайсии или други плодове, с каквито разполагате в момента. Приготвих го и споделих снимки в нашата група във Фейсбук и рецептата веднага предизвика интерес. И беше приготвен дори с ананас :)
Рецептата за обърнат сладкиш със сливи и нектарини е лесна. Трябва ви само малко време и  нужните продукти. Ето бързо и нея.

Продукти:

100 г краве масло
100 г захар
Около 500 г сливи
1 нектарина или праскова (може да се използват само сливи или само нектарини или пък други плодове)

2 яйца
200 г захар
100 мл олио
200 г заквасена сметана
3 с.л. кисело мляко
250 г брашно
1 бакпулвер
2 ванилии
30 г кокосови стърготини
1 ч.л. бадемова есенция



Плодовете се измиват и се нарязват на резенчета.
Маслото се стопява на дъното на тавата, в която ще се пече сладкишът със сливи и нектарини. Прибавят се 100 г захар и се оставя захарта да се карамелизира. Подреждат се плътно плодовете. Въпреки, че подредих доста плътно моите, на едно място тестото е пробило и така плодовете останаха вътре, но това не се отразява на вкуса J
Яйцата се разбиват с останалите 200 г захар много добре на гъст и пухкав крем. Прибавят се олиото, заквасената сметана и киселото мляко. Разбърква се много добре. Брашното се пресява и се смесва с бакпулвера и ванилията. Прибавя се към горната смес и се разбърква до хомогенна гледка смес. Слагат се кокосовите стърготини и бадемовата есенция и финално се бърка отново. Така приготвената смес се изсипва върху подредените в тавата плодове.
Сладкишът се пече в загрята на 180 градуса фурна до готовност, като се проверява с клечка за зъби или дървен шиш.

четвъртък, 20 август 2020 г.

Кулинарен конкурс „Есенна ловешка трапеза“ и Есенен панаир в Ловеч


От 11 до 13 септември 2020 г.  в двора на бившата Казарма в Ловеч ще се състои Есенен панаир – Ловеч 2020. Община Ловеч подготвя интересна културно-музикална програма, в която намира място и Кулинарният конкурс „Есенна ловешка трапеза“. Конкурсът ще се проведе на 12 септември 2020 г. в двора на Казармата. Записването е в срок до 4 септември 2020 г., а заявки за участие могат да се изтеглят от сайта на Общината (https://www.lovech.bg/bg/sabitiya/kulinaren-konkurs-esenna-loveshka-trapeza) и се подават на имейл адрес: i.nikolova@lovech.bg, в стая № 310, ет. 3  на Община Ловеч, или по пощата.
Участниците е необходимо да представят поне едно кулинарно произведение в една от изброените категории: най-вкусно или най-дълго ловешко кебапче, сладки баници, солени баници, сладкиши с есенни плодове и печива и напитки с мед, като няма ограничение за вида и броя на изделията, които един участник представя.
В конкурса могат да се включат както индивидуални участници, така и организирани групи от училища, читалища, пенсионерски клубове, самодейни състави и други, като един отбор може да включва максимум 5 човека. Кулинарните експонати трябва да бъдат придружени от табелка, на която да са изписани имената на участника и името на изделието.
Регламентът на конкурса и Заявката за участие са публикувани на сайта на Община Ловеч https://www.lovech.bg/bg/sabitiya/kulinaren-konkurs-esenna-loveshka-trapeza.
Конкурс „Есенна ловешка трапеза“ се организира от Община Ловеч с подкрепата на Д-р Йоткер България.
Телефон за повече информация: 068688299.

Заповядайте в Ловеч на Есенен панаир!