Pages

понеделник, 7 септември 2020 г.

Пиле Качаторе

 


    Днес ви представям една много вкусна рецепта за приготвяне на пиле - Пиле Качаторе. Пиле Качаторе всъщност е италианският събрат на нашето пиле по ловджийски. Тази рецепта е от категорията вкусна домашна храна и може да я срещнете приготвена по различни начини, но задължително в продуктите присъстват пиле, гъби, домати, лук и чесън. 

    Въпреки че съм приготвяла много пъти пиле с доматен сос, това тук е доста по-различно и обещавам ви, много вкусно. Може да го сервирате в компанията на паста, която много добре ще попие вкусния сос, а може и с прекрасен хляб, с който да отопите тази вкусотия. 😄

    И за да не ставам многословна, директно преминавам към рецептата на Пиле Качаторе.


Продукти:

6 парчета пиле

около 800 г домати или 1 буркан консервирани

2 с.л. доматено пюре

100 г маслини

150 мл бяло вино

1 глава лук

3 чушки (аз имах само червени, но ако имате и зелени, сложете от двата вида)

1 голям морков

250 г гъби

1 ч.л. захар

няколко скилидки чесън (на вкус - аз сложих 5)

1 ч.л. риган

1/2 ч.л. сух босилек

черен пипер

сол

зехтин

брашно за овалване на месото

пресен магданоз за поръсване



Лукът се нарязва на ситно, чесънът на по-едро, морковите на кръгчета, а чушките на малки лентички. Гъбите се режат на филийки. Доматите се настъргват или се обелват и нарязват на ситно.

Пилето се подсушава и се поръсва със сол и черен пипер. Овалва се в брашно, като излишното се изтръсква и се изпържва от двете страни до златисто в 4-5 с.л. загрят зехтин. Месото се изважда и в същата мазнина се изсипват лука и моркова. Готвят се, няколко минути като се разбъркват. Към тях се добавят гъбите и чушките. Продуктите се задушават още 3-4 минути, прибавят се сол, черен пипер и останалите подправки. Налива се виното и се оставя да поври 2-3 минути. Сипват се доматите и доматеното пюре и се прибавя захарта и маслините. Ястието се оставя да ври десет минути на тих огън, след което се прехвърля в по-дълбока тава. Междувременно се загрява фурната на 200 градуса. 

След като доматите са вече в тавата, отгоре се подреждат парчетата пиле. Пече се на 200 градуса до готовност. 

Поръсва се с пресен магданоз.

Както казах и горе, може да се сервира с паста, но у дома предпочетоха да си хапнат с хляб 😇






10 коментара:

  1. ама наистина е различно това пиле Качиаторе, не е е просот с доматен сос. Много го обичам :)
    Да се наредя до тавата?

    ОтговорИзтриване
  2. Това ястие го готвеше едно време майка у дома, но винаги слагаше дебърцини.
    Сега трудно се намират истински, но бях взела от "Берьозка" и ни харесаха.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Дани, къде ме върна... дебърцини не съм виждала в интерес на истината от много време.
      Опитай и с пиле, може да ти хареса.

      Изтриване
  3. Ил, рецептата е с пиле "пиле по ловджийски" е в тефтера, но слагаше и дебърцини :)

    ОтговорИзтриване
  4. Без да знам че се казва така съм съм го приготвяла това ястие.

    ОтговорИзтриване
  5. Разкошно е това пиле, Ил! Различно, интересно и изглежда прекрасно! Благодаря за рецептата! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сонче, ще се радвам да се хареса и на вас :)
      Целувки!

      Изтриване