Pages
сряда, 23 декември 2020 г.
Карамелени бисквитки
събота, 19 декември 2020 г.
Сладки Снежни топки
В последните години все така се случва, че приготвям нови видове сладки преди Коледа, но все не успявам да запиша рецептите. Тази година обаче успявам да се включа в голямото Коледно сладкоправене и сладкописане, поне с една рецепта за Коледни сладки, а надявам се да успея поне с още една. Преди седмица с Никол направихме тези прекрасни сладки Снежни топки и една доза от неустоимите бисквитки Трюфел. Е, седмица по-късно останаха само 10 снежни топки, които сутринта успях да снимам набързо. И ето ги. Смятам, че рецептата за тези прекрасни сладки Снежни топки задължително трябва да се напише в блога, за да стигне до повече хора, защото на нас много ни харесаха. Рецептата е на Креми и аз много й благодаря!
Преди да продължа с продуктите, само бих искала да спомена, че може да срещнете различни варианти под името Снежни топки, аз ви предлагам вариант с орехи.
Продукти за около 60 бр. сладки:
220 г меко масло (на стайна температура)
70 г. кристална захар
1 ампула ванилов екстракт
220 г смлени орехи
300 г брашно
1 щипка сол
пудра захар за овалване
Маслото се разбива със захарта на пухкав крем с миксер. Към него се прибавят смлените орехи и сместа се разбърква добре. Към тази смес се прибавят брашното и солта и всичко се бълка (омесва) много хубаво. Получава се приятно за работа ронливо тесто. От него се оформят топчета по-малки от орех. Ако случайно тестото ви се пръска при оформяне, намачкайте го още малко и опитайте пак.
Тавата, в която ще печете сладките Снежни топки се застила с хартия за печене. Топчетата се подреждат в нея на разстояние една от друга. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 12-15 минути.
Както и при останалите сладки, внимавайте много да не ги препичате.
2-3 минути след като извадите сладките, ги оваляйте в пудра захар. След като изстинат напълно, сладките се овалват отново в пудра захар. Съхраняват се в кутия с капак. Ако останат.
понеделник, 23 ноември 2020 г.
Голяма немска палачинка (Dutch baby)
Когато става дума за палачинки, аз не съм най-големият им почитател. Мога да правя много палачинки и да ги гледам с безразличие без да хапвам нито една от тях. Обаче скоро Ани Шакарян показа палачинка на фурна, която изглеждаше много апетитно и след това и други хора я последваха. И... стана така, че не издържах на изкушението и си направих и аз. Показвала съм вече една палачинка на фурна в блога, но голяма немска палачинка (Dutch baby) е по-различна. Тук няма да се спирам на приказки за историята й. Просто ще напиша рецептата.
За направата й използвах чугунен тиган, но ако нямате такъв, това да не ви спира изобщо. Може да се приготви в тава с незалепващо покритие, а и в съвсем обикновена тава, с риск да се залепи малко, в което се съмнявам, ако сте си разпределили добре маслото.
Освен сладки, тези палачинки могат да се поднесат и в солен вариант, като вариантите за пълнеж наистина могат да бъдат много разнообразни. Понеже аз съвсем спонтанно реших да я направя снощи и нямах подходящи плодове, с които да я гарнирам, сложих сладко от вишни, течен шоколад, малко заквасена сметана и пудра захар. Получи се прекрасна комбинация! Сладкото много й подхожда.
Изпълнението на пръв поглед може да изглежда леко сложно, но всъщност изобщо не е така и трябва да знаете, че голямата немска палачинка (Dutch baby) се прави много лесно, без излишно висене на котлона. А резултатът е наистина впечатляващ!
Продукти:
3 яйца
3/4 ч.ч. леко топло прясно мляко
3/4 ч.ч. брашно
1 щипка сол
1 с.л. захар
ванилия
50 г краве масло
Фурната се загрява на 200 градуса. В нея се поставя тиганът или тавата за печене да се нагреят добре. През това време се приготвя сместа за палачинката. Може да използвате миксер или ра разбиете продуктите с телена бъркалка. Аз използвах телена бъркалка и първо разбих яйцата със захарта и солта, след това прибавих половината мляко и брашното, разбърках добре и изсипах останалото мляко и ванилията. Всичко се бърка добре до гладка и хомогенна смес.
Горещият тиган/тава се изважда от фурната и в него се слага маслото. Връща се във фурната, колкото маслото да се стопи (тук трябва да внимавате да не си прегорите маслото, така че го наглеждайте постоянно). След като маслото се е стопило, тиганът се изважда, маслото се разстила равномерно, така че да покрие цялото дъно на тигана или тавата и в него се излива сместа. Връща се във фурната. Аз пекох 10 минути на 200 градуса, след което намалих градусите на 170 и пекох още 10 минути. Палачинката ми се изпече много добре за това време, надигна се доста, като образува вкусна хрупкава коричка по ръбовете. Следете вашата палачинка да се изпече до златисто, след което я изключете. Отворете леко вратата на фурната и я оставете така за още 10 минути, в което време вашето бебче ще поспадне малко. Извадете я и я гарнирайте с продукти по желание и чаша ароматно кафе.
Да ни е вкусно!
Създавайте вкусни спомени на вашите деца и внуци. След години те ще ги топлят. Много вкусни, лесни и достъпни рецепти, придружени от уютни истории можете да намерите в книгата "И замириса на бабини гозби и спомени" на Ивинела Самуилова и Илиана Николова, която може да видите и поръчате тук https://ikhermes.bg/i-zamirisa-na-babini-gozbi-i-spomeni.html#additional
събота, 21 ноември 2020 г.
Шаран с доматен сос
Когато си говорим за шаран за Никулден, обикновено у нас се има предвид пълнен шаран по някоя от тези две рецепти. Едната е за пълнен шаран с лук и орехи, по традиционна рецепта, а другата е пълнен шаран с хайвер и разни други неща. И двете рецепти са чудесни и винаги едната или другата са на нашата трапеза по случай Никулден. Миналия ден купих шаран, който си мислех просто да изпържа, но после реших да го опитам с доматен сос. Трябва да ви кажа, че се получи невероятно вкусно и препоръчвам да опитате, а защо не и да си го приготвите за Никулден.
За изпълнението на тази рецепта за шаран с доматен сос използвах половината шаран, който беше с общо тегло около 1,7 кг. Разрязах го надлъжно през средата и много ми се искаше да остане цяло парче, за да може да излезе по-добре на снимката. Затова не го нарязах на по-малки парчета. Но това малко усложни процеса, тъй като в моята рецепта аз избрах леко да изпържа шарана, преди да го сложа в тавата с доматите. Използвах най-големия си тиган и се справих със задачата, но препоръчвам, ако решите да приготвяте рецептата, да си нарежта шарана на парчета за по-лесно и удобно приготвяне.
Правя уточнението, че пиша рецептата за цял шаран с големина около 1,5 кг.
Продукти:
1 шаран (около 1,5 кг)
около 7-8 с.л. брашно за овалване
2 щипки червен пипер, които се прибавят към брашното горе
сол
За доматения сос:
1 буркан и половина домати (консерва или ако са пресни - да са настъргани)
100 мл бяло вино (може и червено)
1 голяма глава лук
4-5 скилидки чесън
1 морков
1 чушка (ако имате)
1 с.л. захар (или повече, ако доматите са много кисели)
резен целина
1 ч.л. червен пипер
риган
черен пипер
Шаранът се почиства хубаво, измива се, нарязва се и се посолява. Оставя се поне за час.
Брашното за овалване се смесва с червения пипер. Парчетата риба се овалват в тази смес и се пържат в малко мазнина за по минутка от всяка страна.
Лукът, морковите, чушките, чесънът и целината се нарязват на ситно. Слагат се да се пържат в мазнината от шарана. След като омекнат, се прибавя червения пипер и се излива виното. Като поври минутка-две, се изливат и доматите. Оствя се да ври на тих огън около 15 минути. Добавят се риган и черен пипер на вкус. Доматеният сос се изсипва в тавата, в която ще се пече шаранът и отгоре се подреждат парчетата риба. Ястието се пече на 200 градуса докато сосът заври, след това фурната се намалява на 180 и се пече до апетитен загар на рибата.
Рецептата е адаптирана от Никулденския шаран на Креми
Още много хубави рецепти от българската кухня можете да откриете в изпълнената с много уют и вкусни спомени книга "И замириса на бабини гозби и спомени", която може да видите и поръчате тук https://ikhermes.bg/i-zamirisa-na-babini-gozbi-i-spomeni.html
петък, 30 октомври 2020 г.
И замириса на бабини гозби и спомени
петък, 16 октомври 2020 г.
Кампания "Не изхвърляй, помогни!”
BOSCH
стартира инициатива под надслов "Не изхвърляй, помогни!”. Целта е да се оползотворят хранителни
продукти в излишък в българските домакинства, като се използват за приготвяне
на топъл обяд за хора в нужда. Зад кампанията като
партньори застават фондация „Светът на Мария“, Еконт и БГ Радио.
Според статистиката близо 1,3 милиарда тона храна се изхвърлят годишно в световен мащаб, а само в рамките на ЕС това количество надвишава 85 милиона тона.* “Водени от желанието да допринесем за намаляване изхвърлянето на хранителни продукти и да помогнем на хора в нужда развиваме глобалната инициатива на BOSCH в България, стартирайки уникална за страната ни социалната кампания “Не изхвърляй, помогни”, коментира Диана Стойкова, Маркетинг мениджър, BOSCH.
„С радост и огромно желание се включваме в инициативата "Не изхвърляй, помогни”. Всеки ден ние виждаме колко е важно да помогнеш на човек в затруднение и какво е удовлетворението от това да подадеш ръка на някого, който се нуждае от твоята помощ“, споделят oт фондация “Светът на Мария”.
Инициативата ще се провежда един път на всяко тримесечие в рамките на една година, като нейният старт ще бъде даден на 19 октомври – Националния ден на благотворителността. Хранителни продукти ще бъдат приемани в продължение на три дни (от 19 до 21 октомври) в офисите на Bosch, в дневния център на фондация „Светът на Мария“ (ул. „Рикардо Вакарини“ 8), в офиса на Smarkethink (ул. „Лозенска планина“ 4) и в 68 офиса на Еконт в цялата страна. По-подробна информация за кампанията и адресите за предаване на продукти можете да намерите в страницата на кампанията: https://www.bosch-home.bg/specials/campaigns/zero-food-waste#
вторник, 6 октомври 2020 г.
Зимнина: Пълнени камбички със зеле и моркови
Продукти:
3 кг камби
400 г моркови
1,5 кг зеле
100 г глава целина
листа целина
1 ч.ч. сол
1 ч.ч. захар
3 л вода
600 мл оцет
300 г захар
2 пакетчета Пикант фикс
За тази рецепта е необходимо да се изберат
по-дребни камби, за да могат да се подредят в буркан.
Камбите се измиват и почистват от дръжките и
семките. Солта и захарта се смесват и камбите се посоляват хубаво отвътре с
тази смес. Оставят се да престоят 6 часа. Зелето се накълцва на ситно, а морковите
и целината се настъргват. Поръсват се с две-три щипки сол и се намачкват, като
се разбъркват хубаво. Камбите се отцеждат от течността, която са си пуснали и се
пълнят плътно със сместа от зеле, моркови и целина. Подреждат се в буркан и
между тях се редят листата целина.
Съдържанието на пакетчетата Пикант фикс се
разбърква с водата, оцета и захарта и се слага да заври за 3 до 5 минути. Заливат
се приготвените буркани, разклащат се, ако има въздух да излезе и се долива още
марината, ако е нужно. Затварят се плътно и се обръщат с капачките надолу. Стоят така докато
изстинат. Прибират се на хладно и тъмно място.
неделя, 4 октомври 2020 г.
Зимнина: Кисели динчета
Подобна рецепта за кисели динчета се приготвяше преди години на село, когато се садеше бостан. В края на сезона остават едни дребнички динчета, които разбира се не се изхвърлят, а се приготвят на туршия. Тогава киселите динчета се приготвяха цели в бъчва, но аз адаптирах рецептата за буркани по този начин. На пазара при нас все още могат да се намерят малки динчета, които да се приготвят за зимнина.
Продукти:
около 3 кг динчета
1,75 л вода
300 мл оцет
150 г захар
1 пакетче Пикант фикс на Д-р Йоткер
неделя, 27 септември 2020 г.
Пирожки
Имам вече две рецепти в блога за пирожки, но ще напиша и тези, защото тестото е много интересно, а рецептата е сполучлива. Освен със сирене, тези пирожки могат да се приготвят и с кашкавал, или със смесени кашкавал и сирене, с извара или смес от сирене и извара, могат да бъдат с пълнеж от някакво сладко или течен шоколад. И със сигурност ще се получат сполучливи. А аз пробвах една със сладко и сирене и мнооого ми хареса.
Тестото се получава доста сериозно количество и аз след като го замесих, го разделих на две, като приготвих пирожки от половината, а другото прибрах в хладилника и мисля да го пробвам на пица утре.
Рецептата видях тук и една от снимките ме плени. Аз я приготвих с малки промени.
Продукти:
200 мл вряща вода
3 с.л. брашно
3 с.л. олио
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
200 мл топло прясно мляко
3 жълтъка
1 кубче прясна мая
около 700-800 г брашно
В подходяща купа се слагат трите лъжици брашно, олиото, захарта и солта. Заливат се с врялата вода и всичко се бърка до много гладка смес с телена бъркалка. Добавят се жълтъците, маята се натрошава, сипва се и млякото. Отново се разбърква до хомогенност. След това се добавя по малко от брашното, като първо се бърка, а после се замесва мекичко и нелепнещо тесто. Разделя се на две части. Всяка част се разделя на 12 еднакви топчета. Завиват се с кърпа и се оставят да втасат.
Всяко топче се разточва на тънка питка. Поставя се пълнеж и се завива на руло. Не стягайте много рулата, защото по време на пържене плънката се разширява и пробива тестото, и изтича, съответно това създава неприятно пръскане. Прищипете краищата отстрани хубаво и добре прищипете тестото там, където се събира тестото. Така се приготвят всички рулца и се пържат след това. Пържат се в повече мазнина от всички страни на 2/3 от мощността на котлона. Като ги пържите, ги въртете на всеки 20-30 секунди, за да не прегорят отвън и да останат сурови отвътре. Накрая се изваждат върху салфетка, ако е необходимо да се изцеди мазнината от тях.
Този път нямах много време и затова ги приготвих така, но следващ път непременно ще ги овалям в останалите леко разбити белтъци и галета. Смятам, че резултатът ще е още по-добър.
събота, 26 септември 2020 г.
Мус от тиква
Рецептата за тиквен мус е веган и здравословен вариант на обикновената тиква с мляко.
Продукти:
около 800 г изчистена тиква
1/2 консерва хубаво кокосово мляко
сироп от агаве на вкус или няколко фурми
Тиквата се сварява само с вода. Изцежда се и се поставя в блендера. Добавят се кокосовото мляко и подсладителя - сироп от агаве или фурми и всичко се разбива до гладка и хубава смес.
По желание може да се поръси с ядки при сервиране.
сряда, 23 септември 2020 г.
Енергийно смути с есенни плодове
Втората рецепта, която избрах да споделя за теста на Блендер Silent Mixx Pro в компания на здревословните продукти на Био класа и Dragon Superfoods e за нещо доста популярно напоследък - смути. Няма да влизам в подробности какво е смути, откъде дойде и защо е полезно. Но ще ви споделя рецептата, по която го направих аз. За нея използвах круши и дребни праскови, които открих в двора на село, което прави смутито още по-полезно и вкусно.
Продукти:
500 мл бадемово, кокосово или друг вид мляко по ваш избор
2 замразени банана
2 малки круши
1 нормална праскова или 3-4 мънички, както беше в моя случай
2 с.л. Енергиен Микс Dragon Superfoods
1 ч.л. канела
2 с.л. сироп от агаве или на вкус
неделя, 20 септември 2020 г.
Сладкиш с круши и овесени ядки
понеделник, 7 септември 2020 г.
Пиле Качаторе
Днес ви представям една много вкусна рецепта за приготвяне на пиле - Пиле Качаторе. Пиле Качаторе всъщност е италианският събрат на нашето пиле по ловджийски. Тази рецепта е от категорията вкусна домашна храна и може да я срещнете приготвена по различни начини, но задължително в продуктите присъстват пиле, гъби, домати, лук и чесън.
Въпреки че съм приготвяла много пъти пиле с доматен сос, това тук е доста по-различно и обещавам ви, много вкусно. Може да го сервирате в компанията на паста, която много добре ще попие вкусния сос, а може и с прекрасен хляб, с който да отопите тази вкусотия. 😄
И за да не ставам многословна, директно преминавам към рецептата на Пиле Качаторе.
Продукти:
6 парчета пиле
около 800 г домати или 1 буркан консервирани
2 с.л. доматено пюре
100 г маслини
150 мл бяло вино
1 глава лук
3 чушки (аз имах само червени, но ако имате и зелени, сложете от двата вида)
1 голям морков
250 г гъби
1 ч.л. захар
няколко скилидки чесън (на вкус - аз сложих 5)
1 ч.л. риган
1/2 ч.л. сух босилек
черен пипер
сол
зехтин
брашно за овалване на месото
пресен магданоз за поръсване
Лукът се нарязва на ситно, чесънът на по-едро, морковите на кръгчета, а чушките на малки лентички. Гъбите се режат на филийки. Доматите се настъргват или се обелват и нарязват на ситно.
Пилето се подсушава и се поръсва със сол и черен пипер. Овалва се в брашно, като излишното се изтръсква и се изпържва от двете страни до златисто в 4-5 с.л. загрят зехтин. Месото се изважда и в същата мазнина се изсипват лука и моркова. Готвят се, няколко минути като се разбъркват. Към тях се добавят гъбите и чушките. Продуктите се задушават още 3-4 минути, прибавят се сол, черен пипер и останалите подправки. Налива се виното и се оставя да поври 2-3 минути. Сипват се доматите и доматеното пюре и се прибавя захарта и маслините. Ястието се оставя да ври десет минути на тих огън, след което се прехвърля в по-дълбока тава. Междувременно се загрява фурната на 200 градуса.
След като доматите са вече в тавата, отгоре се подреждат парчетата пиле. Пече се на 200 градуса до готовност.
Поръсва се с пресен магданоз.
Както казах и горе, може да се сервира с паста, но у дома предпочетоха да си хапнат с хляб 😇
понеделник, 31 август 2020 г.
Яхния от телешки опашки
От телешките опашки се получават много вкусни ястия и супи. Ако ви попаднат в магазина, непременно си вземете и си сгответе, не ги пренебрегвайте в никой случай. Преди тази рецепта съм готвила и друга, но тя остана неснимана и ненаписана. Затова сега много държа да включа рецептата за яхния от телешки опашки в блога. Първата рецепта готвих бавно и продължително, но в тази се залага на тенджера под налягане. Тези от вас, които четат редовно тук, знаят, че не съм особен привърженик на тази тенджера и предпочитам бавното готвене, но в този случай си струва да се опита.
Продукти:
1 бр. телешка опашка
2 глави лук
2 моркова
3 чушки - червени и зелени
1 резен целина
1 по-голям домат
2 глави чесън
1-2 люти чушки по желание
около 1 кг картофи
4 с.л. олио
2 дафинови листа
3-4 зърна бахар
1 ч.л. червен пипер
4-5 стръка прясна целина
1-2 листа салвия, ако имате
черен пипер
сол
2-3 с.л. брашно
Опашката се измива, подсушава и се нарязва на шайби по ставите.
Лукът, морковите и чушките се нарязват на не много ситно. Главите чесън се почистват хубаво и се измиват - слагат се цели. Целината се нарязва на по-ситни кубчета, доматът се настъргва, а лютите чушки се сцепват по дължина (ако не искате да става много люто, ги пуснете цели). Картофите се обелват, измиват и нарязват на едри парчета. Всички продукти се слагат в тенджерата под налягане. Прибавят се олиото и подправките като целината и салвията се слагат на цели клончета и листенца. Разбърква се хубаво и се залива с вода - толкова, че да има около три пръста над продуктите. Тенджерата се затваря и се слага да се вари. След като гозбата заври, котлонът се намалява на средна температура и варенето продължава 1 час. След това тенджерата се сваля от котлона и парата се освобождава.
След като парата се освободи напълно, тенджерата се отваря. Брашното се размива с малко вода и се изсипва в ястието. Разбърква се хубаво и се връща на котлона да заври 2-3 минути, като се бърка, за да не залепне.
Поръсва се с пресен магданоз и мъничко джоджен.
Фантастична е така приготвената яхния от телешки опашки. Опитайте!