Когато си говорим за шаран за Никулден, обикновено у нас се има предвид пълнен шаран по някоя от тези две рецепти. Едната е за пълнен шаран с лук и орехи, по традиционна рецепта, а другата е пълнен шаран с хайвер и разни други неща. И двете рецепти са чудесни и винаги едната или другата са на нашата трапеза по случай Никулден. Миналия ден купих шаран, който си мислех просто да изпържа, но после реших да го опитам с доматен сос. Трябва да ви кажа, че се получи невероятно вкусно и препоръчвам да опитате, а защо не и да си го приготвите за Никулден.
За изпълнението на тази рецепта за шаран с доматен сос използвах половината шаран, който беше с общо тегло около 1,7 кг. Разрязах го надлъжно през средата и много ми се искаше да остане цяло парче, за да може да излезе по-добре на снимката. Затова не го нарязах на по-малки парчета. Но това малко усложни процеса, тъй като в моята рецепта аз избрах леко да изпържа шарана, преди да го сложа в тавата с доматите. Използвах най-големия си тиган и се справих със задачата, но препоръчвам, ако решите да приготвяте рецептата, да си нарежта шарана на парчета за по-лесно и удобно приготвяне.
Правя уточнението, че пиша рецептата за цял шаран с големина около 1,5 кг.
Продукти:
1 шаран (около 1,5 кг)
около 7-8 с.л. брашно за овалване
2 щипки червен пипер, които се прибавят към брашното горе
сол
За доматения сос:
1 буркан и половина домати (консерва или ако са пресни - да са настъргани)
100 мл бяло вино (може и червено)
1 голяма глава лук
4-5 скилидки чесън
1 морков
1 чушка (ако имате)
1 с.л. захар (или повече, ако доматите са много кисели)
резен целина
1 ч.л. червен пипер
риган
черен пипер
Шаранът се почиства хубаво, измива се, нарязва се и се посолява. Оставя се поне за час.
Брашното за овалване се смесва с червения пипер. Парчетата риба се овалват в тази смес и се пържат в малко мазнина за по минутка от всяка страна.
Лукът, морковите, чушките, чесънът и целината се нарязват на ситно. Слагат се да се пържат в мазнината от шарана. След като омекнат, се прибавя червения пипер и се излива виното. Като поври минутка-две, се изливат и доматите. Оствя се да ври на тих огън около 15 минути. Добавят се риган и черен пипер на вкус. Доматеният сос се изсипва в тавата, в която ще се пече шаранът и отгоре се подреждат парчетата риба. Ястието се пече на 200 градуса докато сосът заври, след това фурната се намалява на 180 и се пече до апетитен загар на рибата.
Рецептата е адаптирана от Никулденския шаран на Креми
Още много хубави рецепти от българската кухня можете да откриете в изпълнената с много уют и вкусни спомени книга "И замириса на бабини гозби и спомени", която може да видите и поръчате тук https://ikhermes.bg/i-zamirisa-na-babini-gozbi-i-spomeni.html
Къъъде му е опошката...?
ОтговорИзтриванеМило Илианче :) Толкова прелестно изглежда твоята рибка, че за миг не се усъмних какво ще приготвя за днешния празник! :) Разделихме си я с моята сестричка, тъй като само ние двете хапваме шаран :) Благодарим ти за прекрасната рецепта! Много ни беше вкусно!
ОтговорИзтриванеСтрахотен е шаранът Или.В последно време взимам котлети от шаран и ги пека на скара.Доста мазна рибка е.С доматен сос е прекрасна.
ОтговорИзтриванеПоздрави !