Pages

понеделник, 23 ноември 2020 г.

Голяма немска палачинка (Dutch baby)

 


Когато става дума за палачинки, аз не съм най-големият им почитател. Мога да правя много палачинки и да ги гледам с безразличие без да хапвам нито една от тях. Обаче скоро Ани Шакарян показа палачинка на фурна, която изглеждаше много апетитно и след това и други хора я последваха. И... стана така, че не издържах на изкушението и си направих и аз.  Показвала съм вече една палачинка на фурна в блога, но голяма немска палачинка (Dutch baby) е по-различна. Тук няма да се спирам на приказки за историята й. Просто ще напиша рецептата. 

За направата й използвах чугунен тиган, но ако нямате такъв, това да не ви спира изобщо. Може да се приготви в тава с незалепващо покритие, а и в съвсем обикновена тава, с риск да се залепи малко, в което се съмнявам, ако сте си разпределили добре маслото. 

Освен сладки, тези палачинки могат да се поднесат и в солен вариант, като вариантите за пълнеж наистина могат да бъдат много разнообразни. Понеже аз съвсем спонтанно реших да я направя снощи и нямах подходящи плодове, с които да я гарнирам, сложих сладко от вишни, течен шоколад, малко заквасена сметана и пудра захар. Получи се прекрасна комбинация! Сладкото много й подхожда. 

Изпълнението на пръв поглед може да изглежда леко сложно, но всъщност изобщо не е така и трябва да знаете, че голямата немска палачинка (Dutch baby) се прави много лесно, без излишно висене на котлона. А резултатът е наистина впечатляващ!


Продукти:

3 яйца

3/4 ч.ч. леко топло прясно мляко

3/4 ч.ч. брашно

1 щипка сол

1 с.л. захар

ванилия

50 г краве масло 

Фурната се загрява на 200 градуса. В нея се поставя тиганът или тавата за печене да се нагреят добре. През това време се приготвя сместа за палачинката. Може да използвате миксер или ра разбиете продуктите с телена бъркалка. Аз използвах телена бъркалка и първо разбих яйцата със захарта и солта, след това прибавих половината мляко и брашното, разбърках добре и изсипах останалото мляко и ванилията. Всичко се бърка добре до гладка и хомогенна смес.

Горещият тиган/тава се изважда от фурната и в него се слага маслото. Връща се във фурната, колкото маслото да се стопи (тук трябва да внимавате да не си прегорите маслото, така че го наглеждайте постоянно). След като маслото се е стопило, тиганът се изважда, маслото се разстила равномерно, така че да покрие цялото дъно на тигана или тавата и в него се излива сместа. Връща се във фурната. Аз пекох 10 минути на 200  градуса, след което намалих градусите на 170 и пекох още 10 минути. Палачинката ми се изпече много добре за това време, надигна се доста, като образува вкусна хрупкава коричка по ръбовете. Следете вашата палачинка да се изпече до златисто, след което я изключете. Отворете леко вратата на фурната и я оставете така за още 10 минути, в което време вашето бебче ще поспадне малко. Извадете я и я гарнирайте с продукти по желание и чаша ароматно кафе.

Да ни е вкусно!


Създавайте вкусни спомени на вашите деца и внуци. След години те ще ги топлят. Много вкусни, лесни и достъпни рецепти, придружени от уютни истории можете да намерите в книгата "И замириса на бабини гозби и спомени" на Ивинела Самуилова и Илиана Николова, която може да видите и поръчате тук https://ikhermes.bg/i-zamirisa-na-babini-gozbi-i-spomeni.html#additional



събота, 21 ноември 2020 г.

Шаран с доматен сос

 


Когато си говорим за шаран за Никулден, обикновено у нас се има предвид пълнен шаран по някоя от тези две рецепти. Едната е за пълнен шаран с лук и орехи, по традиционна рецепта, а другата е пълнен шаран с хайвер и разни други неща. И двете рецепти са чудесни и винаги едната или другата са на нашата трапеза по случай Никулден. Миналия ден купих шаран, който си мислех просто да изпържа, но после реших да го опитам с доматен сос. Трябва да ви кажа, че се получи невероятно вкусно и препоръчвам да опитате, а защо не и да си го приготвите за Никулден.

За изпълнението на тази рецепта за шаран с доматен сос използвах половината шаран, който беше с общо тегло около 1,7 кг. Разрязах го надлъжно през средата и много ми се искаше да остане цяло парче, за да може да излезе по-добре на снимката. Затова не го нарязах на по-малки парчета. Но това малко усложни процеса, тъй като в моята рецепта аз избрах леко да изпържа шарана, преди да го сложа в тавата с доматите. Използвах най-големия си тиган и се справих със задачата, но препоръчвам, ако решите да приготвяте рецептата, да си нарежта шарана на парчета за по-лесно и удобно приготвяне.

Правя уточнението, че пиша рецептата за цял шаран с големина около 1,5 кг.


Продукти:

1 шаран (около 1,5 кг)

около 7-8 с.л. брашно за овалване

2 щипки червен пипер, които се прибавят към брашното горе

сол


За доматения сос:

1 буркан и половина домати (консерва или ако са пресни - да са настъргани)

100 мл бяло вино (може и червено)

1 голяма глава лук

4-5 скилидки чесън

1 морков

1 чушка (ако имате)

1 с.л. захар (или повече, ако доматите са много кисели)

резен целина

1 ч.л. червен пипер

риган

черен пипер


Шаранът се почиства хубаво, измива се, нарязва се и се посолява. Оставя се поне за час.

Брашното за овалване се смесва с червения пипер. Парчетата риба се овалват в тази смес и се пържат в малко мазнина за по минутка от всяка страна. 

Лукът, морковите, чушките, чесънът и целината се нарязват на ситно. Слагат се да се пържат в мазнината от шарана. След като омекнат, се прибавя червения пипер и се излива виното. Като поври минутка-две, се изливат и доматите. Оствя се да ври на тих огън около 15 минути. Добавят се риган и черен пипер на вкус. Доматеният сос се изсипва в тавата, в която ще се пече шаранът и отгоре се подреждат парчетата риба. Ястието се пече на 200 градуса докато сосът заври, след това фурната се намалява на 180 и се пече до апетитен загар на рибата. 


Рецептата е адаптирана от Никулденския шаран на Креми

Още много хубави рецепти от българската кухня можете да откриете в изпълнената с много уют и вкусни спомени книга "И замириса на бабини гозби и спомени", която може да видите и поръчате тук https://ikhermes.bg/i-zamirisa-na-babini-gozbi-i-spomeni.html