Pages

вторник, 29 декември 2015 г.

Маслени шприц сладки




Скоро Инчето показа тези шприц бисквитки, които много ми напомниха на едни други, които неотдавна опитах в едно заведение с кафето си. Щом ги видях, веднага реших да ги приготвя при първа възможност. И ето, вече са факт.

Наистина са много вкусни бисквитки, които нежно се разтапят в устата в компанията на шоколад...
Посочената доза ми се стори много малка и затова реших да направя поне доза и половина. Е, малко промених нещата, но ви уверявам, че рецептата за тези маслени бисквитки е чудесна, бърза и лесна.



Продукти:

180 г меко масло
100 г пудра захар
1 цяло яйце + 1 жълтък
280 г брашно
по-голяма щипка сода
3 ванилии

За глазурата:

100 г черен шоколад
30 г краве масло
4 с.л. олио

Кравето масло се разбива с пудрата захар около 3 минути. Добавя се яйцето и жълтъка. Разбива се отново, докато сместа хубаво поеме яйцата. Прибавят се брашното, содата и ванилията. Разбърква се до поемане на цялото брашно.
Тестото се слага в пош със звездовиден накрайник. Шприцоват се бисквитки в тава, застлана с хартия за печене на разстояние една от друга. Тавата се поставя във фризера за 10 минути и после се преместват в загрята на 180 градуса фурна като не се препичат.
Изваждат се и се охлаждат напълно.
Шоколадът се разтопява на водна баня с маслото и олиото.
Сладките се потапят в него и се оставят на хладно докато стегне шоколада.



понеделник, 21 декември 2015 г.

Постна царевична питка



Даже е и содена. Много ми се искаше да опитам как ще се получи содена питка с добавка на царевично брашно. Която и да е постна :) Търсих подобни рецепти, но не открих и въпреки това реших да опитам. Е, рискувах да изкарам нещо каменно от фурната, но истината е, че резултатът е много добър.
Още повече, че идва Бъдни вечер и това е една допънителна идея за постна содена питка с царевичен аромат и вкус. Ако харесвате изделията с царевично брашно и тази питка ще ви допадне.

Водила съм се по тази рецепта за постна содена питка, като замених част от брашното с царевично.

Продукти:

2 ч.ч. царевично брашно
4 ч.ч. пшенично брашно
2 ч.ч. хладка вода
2 ч.л. сода
2 с.л. оцет
10 с.л. олио
1 равна супена лъжица сол

Пшеничното брашно се пресява, смесва се с царевичното и се прави кладенче. В него се слагат погасената в оцета сода, солта и олиото. Добавя се водата и се замества меко тесто. Оставя се да почива 10 - 15 минути. Получава се доста меко тесто. Не е нужно да добавяте допълнително брашно и да месите повече тестото. 
В намазана с олио тавичка с ръце се оформя питка.  Намазва се леко с олио и се пече 30-35 минути на 180 С. Като се извади от фурната, се напръсква с вода и се завива с кърпа, за да омекне.





четвъртък, 10 декември 2015 г.

SO into FOOD



Едно ново начало!
Едно ново предизвикателство!

По идея на Мария и с изключителната подкрепа на Гери!

Новото електорнно списание SO into FOOD се списва от блогъри и е за всички вас, любителите на вкусната храна!

сряда, 9 декември 2015 г.

Постна вита питка



Предлагам вариант за оформяне на питка, която в случая е постна, но разбира се това не означава, че не можете да я направите и с вашето любимо тесто. Видях начинът на оформяне при Дианка и още когато прочетох, знаех, че ще дойде момент да  направя питка по този начин. 

Вариантът, който предлагам е постен, но вие можете да намажете пластовете с разтопено масло вместо с олио, както е в този случай и да използвате по-богато тесто. Моето любимо тесто е това от Питка Слънце.  


Продукти:

20 г прясна мая
500 мл хладка вода
10 с.л. олио
1 1/2 с.л. захар (не е много)
1 с.л. сол
около 1 кг брашно
































Маята се разтваря във водата заедно със захарта. Добавя се около 1/2 ч.ч. брашно и се оставя да шупне. 2/3-ти от брашното се изсипва в съда, в който ще се меси тестото и в него се прави кладенче. Слагат се солта и олиото и се изсипва шупналата мая. Меси се тесто, като по малко се добавя от останалото брашно, докато се получи меко и нелепнещо тесто. Оставя се да втаса.
Тестото се разделя на  5  топки. Всяка топка се разточва на кора с диаметър около 20 см. 4 от корите се намазват леко с олио и се поставят една върху друга. Петата кора се слага най-отгоре, като не се намазва. Така приготвената купчинка се разточва леко, докато стане с диаметър около 30 см. Така приготвеното тесто внимателно се премества в тава, застлана с хартия за печене и намаслена леко. Разрязват се  8 триъгълника от средата на тестото към края, като се оставя  борд около 2 см. по края. Триъгълниците се разслояват и се завиват назад пласт по пласт, като се застъпват.  
Питката се намазва леко с олио и се поръсва със сусам.
Поставя се в незагрята фурна, фурната се включва и се пече на 170 градуса до готовност.





понеделник, 7 декември 2015 г.

Веган кейк с моркови или просто постен морковен кейк :)



Този кейк с моркови е много вкусен и това, че е постен по никакъв начин не намаля качествата му. Освен това е икономичен и сравнително евтин сладкиш.

Рецептата видях при Мария още през лятото и оттогава го правя вече няколко пъти.

Продукти:

200 мл олио
220 г захар
1 ч.л. сол
1 ч.л. канела
50 мл коняк или друг ароматен алкохол
400 мл топла вода
500 г брашно
10 г бакпулвер
300 г моркови, настъргани на едро
150 г орехи, нарязани на едро
1 ванилия

В подходяща дълбока купа се смесват водата, коняка, захарта, олиото, солта и канелата. Брашното се смесва с бакпулвера и се прибавя към горната смес. Бърка се хубаво, (с миксер или с тел) докато се получи гладка смес. Прибавят се морковите, орехите и ванилията. Сместа се изсипва в застлана с хартия за печене и намаслена форма или тава. Пече се в загрята фурна на 180*. Проверява се с клечка.
Преди да се разреже, се изчаква да изстине напълно.
Поръсва се с пудра захар.

неделя, 29 ноември 2015 г.

Прясно зеле с картофи на фурна

Зеле с картофи на фурна

Честно да си призная за зеле с картофи не бях чувала до миналия ден, когато на страницата на Щъркелово гнездо във Фейсбук  една дама сподели за подобен вариант на приготвяне на зеле. Много ми хареса идеята, още повече, че е подходяща рецепта за постите и реших, че трябва да я сготвя. Не разбрах каква точно е нейната рецепта, но потърсих в нета и видях, че има такава гозба.
У дома не се е готвило такова нещо или поне аз не помня. Обаче бърза консултация с майка ми установи, че някога, когато са живеели на квартира в Ловеч, тяхната хазяйка е готвела такова ястие. И тя самата го е готвила преди много време, но защо не е продължила... и тя не знае :)


Е, както е видно, приготвих рецептата Прясно зеле с картофи на фурна. И трябва да ви кажа, че много ми хареса.
Ще опитам и с кисело зеле и ориз по-нататък. Видях, че и такъв вариант може да се направи.


Зеле с картофи на фурна


Продукти:

1 кг прясно зеле
700 г картофи
1 глава лук
1 морков
1 ч.ч. настъргани домати или от консерва (200 мл)
3-4 скилидки чесън
1 ч.л. червен пипер
250 мл вода
сол
черен пипер
чубрица

Зелето се нарязва, посолява се малко и се намачква леко. Лукът и морковът се нарязват. 4-5 с.л. олио се загряват и в тях се сипват лука и морковите. Готвят се докато омекнат, като се разбъркват. Добавя се зелето и се разбърква много добре. Слага се червения пипер и се налива водата. Оставя се да поври десетина минути.
През това време се обелват картофите, измиват се и се нарязват на кръгчета с дебелина около половин сантиметър.
Към зелето се добавят доматите и нарязания чесън. Готви се още 5 минути на котлона и се отмества. Добавя се сол, ако е нужно, чубрица и черен пипер. Разбърква се добре.
В тавичка се разстила половината зеле, подреждат се картофите и се покриват с останалото зеле. Излива се всичката течност. Добре е да има течност поне да покрие картофите. Ако не стигне, долейте още малко вода.
Слага се да се пече на 180 градуса до готовност на продуктите и докато зелето хване лек загар отгоре.

Поръсва се с пресен магданоз и рецепта за прясно зеле с картофи на фурна е готова.






сряда, 25 ноември 2015 г.

Постна яхния от гъби с боб




.... и грах, и царевица, и моркови и зелен боб по желание. Въобще, да има. 
Постна ли е яхнията или пък е веган, оставям на вас да прецените кое понятие да използвате Важното е да е вкусно.


Рецептата за постна яхния от гъби с боб съдържа следните продукти:

500 г гъби
1 глава лук
1 голям морков
1 консерва боб в доматен сос ~ 400 г (или 1 1/2 ч.ч. сварен боб + 2 с.л. доматен сос)
1 ч.ч. замразени зеленчуци (грах, царевица и зелен боб) - може да използвате и от консерва
3-4 с.л. олио
2-3 скилидки чесън
100 мл червено вино
3-4 листенца прясна салвия
черен пипер
сол



Лукът, морковите и гъбите се нарязват. Част от гъбите нарязах на филийки, останалите на по-едри парчета. Олиото се загрява и в него се слагат лукът и морковите. Готвят се докато омекнат. Добавят се гъбите и се задушават около 5 минути, като се разбъркват. Изсипва се виното и се оставя 2-3 минути да поври. Налива се вода, колкото да покрие гъбите, дори малко по-малко. Не е нужно да има много сос. Слагат се замразените зеленчуци. Оставя се ври на бавен огън, докато всички съставки омекнат. Изсипва се бобът с доматения сос, нарязания на ситно чесън и се добавя салвията, посолява се и се подправя с черния пипер. Оставя се още 7-8 минути на огъня и е постната яхния от гъби и боб е готова.

При сервиране се поръсва с магданоз по желание.






неделя, 22 ноември 2015 г.

Бяла риба с магданозен сос


След като вчера приготвих тази рецепта, мислех да пиша за приключенията, които преживях, докато изчистих две огромни (по моите разбирания) сулки. Обаче не успях да седна да напиша нищо вчера и меракът ми да пиша за "Моята борба" отмина.

Затова простичко ще се концентрирам върху соса, който направих към пържената риба и който е подходящ и за други видове бяла рибка.

Така. Рибата се почиства и посолява. Добре е преди да се изпържи, да се остави поне за час-два в хладилник. След това се овалва леко в брашно и се изпържва в загрято олио.

Ако приготвяте сулка, знайте, че се сготвя много бързо и не е нужно да я пържите много време. Така съветва Креми тук.

Аз не приготвих точно нейната рецепта, защото са пости и няма как да си сервирам сметановия сос.
Затова пък издирих ето този и реших да опитам подобна технология. Е, хареса ми много.

Така. Рецептата за соса:

Продукти:

1 кафена чаша оцет
1 връзка магданоз
4-5 скилидки чесън (или повече по вкус)
1 с.л. брашно
сол




Рибата се изпържва. Силата на огъня се намалява на половина. В същия тиган с останалата мазнина се изсипва оцетът (внимавайте, защото може да пръска), добавят се чесъна и оцета. Разбърква се. Оставя се минута-две да се задуши и се слага брашното. Разбърква се внимателно, като се внимава да не се образуват бучки. Оставя се още минутка на огъня. Посолява се на вкус. С този сос се залива приготвената риба.
Хубаво е да престои 10 минути преди да се сервира, за да поеме ароматите. Но и да не стои, не е фатално, пак е вкусно.

Това е.
Чаша вино и наздраве!

четвъртък, 19 ноември 2015 г.

Салата от червено цвекло, ряпа и моркови

Безспорни са полезните свойства на червеното цвекло и е добре да се възползваме от него максимално, особено в преходния период между различните сезони.
То съдържа антиоксиданти, богато е на захари, полезни киселини – оксалова, лимонена и ябълкова, на протеини, пектин, каротин и витамините С, В1 и В2, Е, РР и U; минералните соли на калий, магнезий, желязо, мед, цинк, кобалт, молибден, манган , флуор, бор, ванадий, йод, цезиум и рубидий, а също съдържа и много фибри.
Червеното цвекло е изключително полезно, а и много вкусно. То може да се използва както сурово, така и преминало през топлинна обработка – варено, задушено и печено; запазва полезните си действия и в консервирана форма, запазва се дълго в марината.
Червеното цвекло може да се приготви и по различни начини на салата.

Днешното предложение за салата е в комбинация с ряпа и моркови.
Съотношението на продуктите много ми харесва точно по този начин, но вие можете да го промените и по ваш вкус. Количеството не е голямо, тъй като вкъщи за съжаление само аз уважавам червеното цвекло.

До миналата година правех салатата без лимон, но откакто видях при Пепи и лимончето, вече не го пропускам.

Продукти:

1 глава червено цвекло
1/2 голяма глава ряпа
2 големи моркова
1/4 лимон
2-3 с.л. зехтин
сол

Цвеклото, ряпата и морковите се обелват и се настъргват. Аз ги предпочитам на по-дребно ренде, но можете да използвате и по-едро. Обикновено използвам робота за тази цел, защото цвеклото много цапа. Лимонът се нарязва на малки парченца. Всичко се смесва в подходящ съд. Добавя се зехтина и солта. Разбърква се.

По желание може да се поръси с пресен магданоз и пресни листа целина.


Фиде с ориз и зеленчуци


За пърженото фиде с ориз ме подсети миналия ден Креми. Аз се запалих и приготвих веднага рецептата, но добавих и зеленчуци.
Е, спестих си маслото, защото постя, но уверявам ви, и така се получи много вкусно.

Фиде с ориз и зеленчуци е лесна и сравнително бърза рецепта, подходяща и за начинаещи кулинари. Можете да приготвите рецептата и без зеленчуците. Също ще е много вкусна.
Подходяща е за гарнитура, но може да се консумира и самостоятелно и е вкусно разнообразие в постното меню.

Продукти:

1 ч.ч. ориз
1 ч.ч. фиде
1 ч.ч. зеленчуци (аз използвах замразени грах, моркови, царевица и зелен боб, но вие  може да използвате  пресни и от консерва)
2 1/2 ч.ч. топла вода
4 с.л. олио
сол

Олиото се загрява в подходящ съд и в него се изсипва фидето. Пържи се докато леко покафенее. Прибавя се измития и изцеден ориз и се пържи още две-три минути, като се бърка постоянно. Налива се водата и се посолява. Добавят се зеленчуците. Оставя се да заври и се превключва на слаб огън. Вари се докато оризът и зеленчуците омекнат и поемат всичката вода. Отмества се от котлона и се държи под капак още поне 10 минути.

Водата в рецептата може да се замени с бульон.



неделя, 15 ноември 2015 г.

Рецепти за постни ястия


Днес  започват Рождественските пости или така наречените Коледни пости.
Ако сте решили по една или друга причина да спазвате постите, в календара по-долу можете да следите кога с какво е разрешено да се храните. 
Календарът е изготвен от Тошко Поптолев за свободно и некомерсиално разпространение. 





Постните рецепти на Щъркелово гнездо са събрани в този линк: http://www.ilrai.blogspot.bg/search/label/%D0%9F%D0%BE%20%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%20%D0%BD%D0%B0%20%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8





неделя, 1 ноември 2015 г.

Златиборска пита или една много вкусна баница!


Златиборска пита с кори Фамилия

Баница. Уж като се каже баница, на всеки горе-долу е ясно за какво става въпрос. Кори (дали готови или домашно приготвени), сирене, яйца... основните продукти са това. Но има толкова много и разнообразни начини за приготвянето на една уж проста баница, че всеки път, когато реша да правя, започвам да се чудя по коя рецепта да е. И с приготвянето на всяка следваща започвам да се питам коя е най-вкусната... И най-вкусната обикновено се оказва последната приготвена. 



Така стана и този път. Реших да направя Златиборската пита, която преди време Дани ни показа, като заложих на Одринските кори. Е, наистина стана чудна баницата и ако още не сте изпробвали тази рецепта, ви препоръчвам да не се бавите.

Такааа... влизам да коригирам рецептата, защото получих много по-добър резултат с кори Фамилия. С тях успях да приготвя много хубава вита баница, за което пък ми помогна много Снежи.
Също така коригирам и съставките на плънката, тъй като така приготвена баницата стана по-добре.

Златиборска пита с кори Фамилия


Продукти: 

1 пакет кори за баница Фамилия (15 бр.)
или 1 пакет Одрински кори (вътре бяха 8 броя)

За намазване:

2 белтъка
150 мл олио
150 г кисело мляко
100 г заквасена сметана
1 ч.ч. от 200 мл брашно
10 г бакпулвер

За плънката:

2 жълтъка
500 г сирене
100 г заквасена сметана


Златиборска пита с Одрински кори 

Приготвя се сместа за намазване като белтъците се разбиват с тел и към тях се прибавят останалите продукти. Разбърква се хубаво до получаване на хомогенна смес.
Сиренето се натрошава и към него се добавят жълтъците и сметаната. Разбърква се добре.

Ако използвате Одрински кори следвайте тази рецепта:

Взима се една кора, намазва се хубаво с първата смес за намазване - около 6 с.л. Отгоре се слага втора кора. Въпреки че пише, че върху нея трябва да се сложи от втората смес, аз намазах с малко от първата (около 2 с.л.) и после сложих  1/4 от сиренето. Навива се на руло и се поставя в застлана с хартия за печене или в намаслена тава. Така се процедира и с останалите кори.
Ако искате, можете да сложите по 3 или 4 кори, като само на най-горната слагате сирене, а останалите мажете със сместа за намазване. На нас с две кори ни беше перфектна и точно се уплътни тавата, в която пекох.
Отгоре баницата се намазва много леко с олио и се пече в загрята на 180 градуса фурна.
На финала на печенето я намазах и с парченце краве масло.

След като се извади баницата, се поръсва с вода, за да омекне и се покрива с чиста кърпа. Оставя се около 10 минути преди да се разреже.

Ето още една баница с Одрински кори. Този път е навита. На първата кора от бялата смес, на втората от сиренето. Навива се на руло и се завива. Може да се пукне, но не е проблем. При изпичането няма да се забелязва.



Ако използвате кори Фамилия:

Взима се една кора, намазва се с 3-4 с.л. от първата смес равномерно и хубаво и по краищата.
Отгоре се поставя още една кора. Също се намазва с първата смес. Слага се трета кора, върху която се слага от сиренето.
В моя пакет имаше 15 кори, които ми стигнаха за 5 рула. Преброих ги предварително и си разделих сирената смес на 5 части, за да слагам равно количество навсякъде.
Навива се внимателно на стегнато руло. Твърде е вероятно корите много да се навлажнят и да е трудно да се навият. Затова можете да ги подреждате върху хартията, с която се продават и с нейна помощ да ги завивате.
След това внимателно се преместват в застлана с хартия за печене тава и се оформя вита баница.
Отгоре можете да напръскате с малко олио или пък като мен да сложите малки парченца масло през около 2 см.
Златиборската пита се пече в загрята на 180 градуса фурна до готовност.

събота, 31 октомври 2015 г.

Домашен пълнозърнест хляб с овесени ядки и семена




"Хлябът е дар, хлябът е молба, хлябът е жертва, хлябът е магия, хлябът е живот."
Има ли нещо по-хубаво от аромата на току-що изпечен хляб?
За мен няма! Вкусна хрупкава коричка и мека вътрешност! Блаженство!
Няма да ви убеждавам колко хубаво е да си приготвяте хляб вкъщи. Мисля, че почти всички са достигнали до този извод.

Вкусен домашен хляб можете да си приготвите по различни рецепти и с различни съставки.
Днешното ми предложение е за пълнозърнест хляб със семена и овесени ядки.

Препоръчвам ви да го опитате!

Продукти:

250 г пълнозърнесто брашно
250 г бяло брашно или типово
1/2 ч.ч. овесени ядки
1 равна  с.л. сол
1 1/2 с.л. петмез*
100 мл гореща вода
300 мл топла вода
20 г прясна мая
2 с.л. зехтин
50 г семена смес - сусам, ленено, маково и белени слънчогледови семки (може да добавите и нещо друго)

Овесените ядки се заливат с горещата вода и се оставят настрана да поемат водата.
Двата вида брашно се смесват.
Маята се разтваря в топлата вода и се добавя петмеза и 5-6 с.л. брашно. Оставя се да шупне.

В брашното се прави кладенче и в него се слагат солта и зехтина. Изсипват се овесените ядки и шупналата мая. Меси се меко тесто. Ако много лепне, добавете още малко брашно. Изсипват се и семената и тестото се доомесва с тях.
Покрива се с чиста кърпа и се оставя да втаса.
Втасалото тесто се оформя на хляб, поставя се в тава или форма за печене, много леко се намазва с вода и се поръсва със семена.
Поставя се в студена фурна, фурната се включва и се пече на 170 градуса. Ако е необходимо, за да не прегори отгоре, по средата на печенето може да се покрие с хартия.

*Ако нямате петмез, може да използвате мед или захар

И една изява в медиите - тази седмица във вестник Всичко за семейството.





неделя, 18 октомври 2015 г.

Странджанки, сандвичи, пълнени хлебчета, за едно сирене и... среднощна филийка с масло




Миналата седмица получих една кошница-комплимент  от Лидл. И разбира се предизвикателство да предложа рецепти с продуктите от кошницата. А в нея имаше продукти от фурната на Лидл, сирене камембер, хамон и пакетче краве масло. 




Веднага в главата ми прозвуча "Изпечи сиренето, изпечи сиренето с хляба!". Обаче... какво се случи след като се прибрах вкъщи...
Нямах време да направя нищо същата вечер и затова прибрах продуктите в хладилника и покрих хляба  с кошницата, с идеята да приготвя нещо на следващия ден. Но... късно вечерта, двете с Никол се срещнахме пред кошницата, разрязахме хляба го и си хапнахме прекрасни филийки, намазани само с масло. И така... плановете ми за приготвяне на каквото и да е с него категорично пропаднаха.
Няма хляб, няма рецепта, няма снимка - няма публикация. Но грешката е поправима. Отидох отново до Лидл и си купих същия хляб. Само че плановете ми да вложа хляба и сиренето в една рецепта отново се провалиха.
Наложи се да приготвям странджанки. Какво пък. Вкусни са, ядат се от всички у нас и все пак употребявам хляба по предназначение.

Продукти:

Филийки хляб (ако ще печете на грил тиган, нарежете хляба на нормални филийки, а ако ще печете на скара, можете да нарежете по дължина)
300 г кайма
100 мл студена вода
чубрица
черен пипер
кимион

краве масло за намазване на филийте

Каймата се смесва със студената вода и подправките и се обърква много хубаво. Добре е, ако имате време да оставите да престои час-два-три. Хлябът се нарязва на филийки, които се оставят леко да поизсъхнат. Скарата или грил тиганът се загряват много добре. Филиите се намазват хубаво с масло и после с подобаващ пласт от каймата, която хубаво се разстила върху хляба.



























Слагат се да се пекат с каймата надолу. През това време от другата страна се намазват с масло. Пекат се до готовност на каймата и се обръщат да се запекат и от другата страна.


























Това е. После се радвате на вкусно похапване, независимо дали на закуска, на вечеря или пък просто когато сте гладни.

Къде вложих хамона? В ей това пълнено хлебче.
Никол много обича такива хлебчета и често приготвям подобни варианти. Тук е подходящо да се използва кръгло хлебче, но аз имах малка франзела, която също свърши много добра работа.

Как се приготвя:
На хлебчето се изрязва капаче, издълбава се  и се намазва с масло вътре. Слага се от хамона  или друго подходящо месо плътно по стените. Отгоре се чукват 1-2 яйца и се поръсва с настърган кашкавал.

Завива се много хубаво в алуминиево фолио и се пече в загрята на 200 градуса фурна около 15 минути.

Някои похапнахме и вкусни сандвичи.


































А сиренето? Нарязах го на триъгълници, запекох го на сух грил тиган и сервирах полято с мед в компанията на резени хамон.































Много често простичките неща са най-вкусни!

Пожелавам ви много топли и вкусни моменти с вашите близки и приятели!

Благодаря на Лидл България за това вкусно сътрудничество! Бъдете здрави и щастливи!






сряда, 14 октомври 2015 г.

Нудълс със зеленчуци и черна леща



Дойде ред и за тази публикация.
Помните ли ябълковата пита, която приготвих  скоро? Освен ябълките, на церемонията за Годишните кулинарни награди, получихме и по един комплект бейби зеленчуци и предизвикателство от МЕТРО, шеф Юри Велев и Блоговодител да ги приготвим. Романеско броколи, патладжан, тиквички, моркови, червено зеле и царевица.

Чудих се как да ги приготвя и накрая реших да е по този начин.
Преди време си донесох от Берлин черна леща и реших да направя тази комбинация.

Когато се сготви, черната леща не се разкашква, а зрънцата й запазват формата си. Това я прави много подходяща за използване в салати и супи. По време на варенето променя цвета си и става по-скоро кафява, а зрънцата й са толкова лъскави, че приличат на черен хайвер от моруна.

Преди да я приготвите, е необходимо да я измиете добре и да я накиснете за 4-5 часа във вода. След това се слага да се вари, като се залива с вода в съотношение 1:2. Ако е нужно, по време на варенето може да се добави още малко вода, но не бива да се слага голямо количество, тъй като хранителните вещества ще излязат от лещата. Вари се доста бързо - за 20-25 минути може да е готова.

Продукти:

100 г бобени нудъли
Бейби зеленчуците:
1 бр. романеско броколи
1 бр. патладжан
2 бр. тиквички
3 бр моркови
1 бр. червено зеле
2 бр. царевица

2 скилидки чесън - нарязани

1/2 ч.ч. черна леща

1 с.л. балсамов оцет
2 с.л. соев сос
сол
пресен магданоз по желание


Първо се приготвя лещата по описания по-горе начин. Нудълите се приготвят според указанията на опаковката. Изцеждат се и се охлаждат под студена течаща вода. Зеленчуците се нарязват на лентички. 3  с.л. олио се загряват в тиган и в него се изсипва нарязания чесън. Добавят се зеленчуците. Готвят се при непрекъснато бъркане на силен огън около 5 минути, като се внимава да останат хрупкави. Отместват се от огъня. Добавят се соевия сос, балсамовият оцет и малко сол, ако е нужно. Разбъркват се. Изсипва се сварената леща и се прибавят нудълите. Разбърква се много добре.
По желание се поръсва с пресен магданоз или зелени подправки по ваш вкус.

Може да се сервират с пържено яйце.



неделя, 11 октомври 2015 г.

Бързи сиренки, Добруджанки или Мързеливки



..... бързи банички, или пък содени питки. Както и да ги наречете, все ще бъдат вкусни, лесни и бързи. Рецептата отнема много малко време и е подходяща и за начинаещи домакини. И почти съм сигурна, всички имат налични продуктите в кухнята си почти постоянно. Просто е нужно  да ги извадите, да отделите малко време (около 40 минути с печенето) и да похапнете вкусно.
Освен това, рецептата търпи изменения. Освен сирене, можете да сложите кашкавал и колбас. Защо пък не? Но както и да приготвите тези добруджанки, все ще са вкусни.

А дали ще сервирате вашата бърза закуска с  с айрян, прясно мляко, чай, а защо пък не и бозичка, зависи само от вас.

В моя стар тефтер има две рецепти за тях. Едната се казва Бързи банички, а другата Сиренки. Така съм ги записала още докато съм била ученичка. Или по времето на динозаврите, ако питате Никол... Основно се различават в броя на яйцата и наличието на олио.

Избрах да ви предложа по-богатата от двете.

Продукти:

2 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. надробено сирене
щипка сол
2 с.л. олио
1 ч.л. с връх сода за хляб
около 3 ч.ч. брашно

краве масло

2 1/2 ч.ч. от брашното се изсипват с купата, в която ще се смесват продуктите. Содата се разтваря в киселото мляко и заедно с всички останали продукти се изсипва при брашното. Разбърква се хубаво. Не е нужно да се меси твърдо като за питка тесто. Трябва да остане доста лепкаво, но все пак да може да се оформя на топки, които да стоят в тавата без да се разливат. Ако прецените, че е нужно, добавете и останалата половин чаша брашно.
Всичко трябва да се разбърка много хубаво. Тавата за печене се намаслява или се застила с хартия за печене, която също леко се намазва с олио. Понеже тестото е лепкаво, аз си бях намаслила ръцете, за да не се полепва, докато оформям топките. Оформят се топчета. Големината им зависи от това колко искате да са големи. Моите бяха с диаметър около 5 см.

Поставят се в тавата, леко се прави дупчица с пръст в средата, в която се слага парченце краве масло.

Пекат се в загрята на 180 градуса фурна, докато порозовеят хубаво и се изпекат добре отвътре. Ако е нужно, след като хванат коричка отгоре, ги покрийте с хартия, за да не изгорят.


събота, 10 октомври 2015 г.

Зимнина: Царска туршия с мед


Такааа... Настъпи ли есента, в много български домакинства започва подготовка на зимнина.
И ние спазваме тази традиция. Вече направихме доста неща, част от които споделих с вас в категорията Зимнина. Остана една рецепта обаче, която искам да приготвя от две години и все не се добирам до рецептата. Царска туршия с мед. Преди време в една колежка опитах туршия с мед и много, ама много ми хареса. А аз не харесвам всякаква туршия. 
 Така и не разбрах нейната рецепта, но тази година реших, че ще потърся в нета. И разбира се, открих. Реших да се доверя на Руми и не сбърках. Не само че приготвих туршията, но и днес я опитахме и реших, че е време да споделя рецептата и с вас, защото все още можете да се възползвате от нея. 


Продукти:

камби - зелени и червени (може и с по-дебели чушки)
моркови
карфиол

зеле
зелени домати

краставички
глава и листа целина
зърна черен пипер

по желание скилидки чесън


Количествата на зеленчуците зависят от това колко буркана искате да подготвите.


за саламурата:
5 ч.ч. оцет 6%
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. мед
1 ч.ч. сол
1 ч.ч. олио
7 ч.ч. вода
По 2 аспирина на компотен буркан







Аз в случая нямах карфиол и направих само със зеле. Дори и да нямате един от продуктите, не е фатално, пак ще се радвате на вкусна туршия. 
Зеленчуците се измиват и нарязват. Подреждат се в буркани, като се слага и аспирина, и черен пипер.  Аз използвах различни буркани - и компотени, и трилитрови, и литър и половина. Такива имах в момента. 
Руми е писала, че тази  саламура стига за 6-7 еднолитрови буркана. Аз приготвих доза и половина и моите буркани бяха повечко . Лакомия. К`во да пра`иш. 

Всички съставки за саламурата се смесват в тенджера и се слагат да се затоплят до пълното разтопяване на захарта, солта и меда и се оставя да ври на котлона 4-5 минути. При мен се появи пяна от меда, която след като махнах от огъня, отстраних с решетъчна лъжица.
С горещата течност се заливат бурканите, затварят се и се обръщат с капачката надолу. Завиват се с подходящи кърпи или нещо друго, което използвате за такива цели, за да може топлината да се запази максимално дълго и капачките да се вакумират. След като се охладят напълно бурканите, се прибират.
Аз я правих преди около три седмици и днес е напълно готова за хапване.


Мила Руми, благодаря ти за вкусната рецепта!