Pages

сряда, 25 ноември 2015 г.

Постна яхния от гъби с боб




.... и грах, и царевица, и моркови и зелен боб по желание. Въобще, да има. 
Постна ли е яхнията или пък е веган, оставям на вас да прецените кое понятие да използвате Важното е да е вкусно.


Рецептата за постна яхния от гъби с боб съдържа следните продукти:

500 г гъби
1 глава лук
1 голям морков
1 консерва боб в доматен сос ~ 400 г (или 1 1/2 ч.ч. сварен боб + 2 с.л. доматен сос)
1 ч.ч. замразени зеленчуци (грах, царевица и зелен боб) - може да използвате и от консерва
3-4 с.л. олио
2-3 скилидки чесън
100 мл червено вино
3-4 листенца прясна салвия
черен пипер
сол



Лукът, морковите и гъбите се нарязват. Част от гъбите нарязах на филийки, останалите на по-едри парчета. Олиото се загрява и в него се слагат лукът и морковите. Готвят се докато омекнат. Добавят се гъбите и се задушават около 5 минути, като се разбъркват. Изсипва се виното и се оставя 2-3 минути да поври. Налива се вода, колкото да покрие гъбите, дори малко по-малко. Не е нужно да има много сос. Слагат се замразените зеленчуци. Оставя се ври на бавен огън, докато всички съставки омекнат. Изсипва се бобът с доматения сос, нарязания на ситно чесън и се добавя салвията, посолява се и се подправя с черния пипер. Оставя се още 7-8 минути на огъня и е постната яхния от гъби и боб е готова.

При сервиране се поръсва с магданоз по желание.






2 коментара:

  1. Или,
    точно като твоята пъстра яхния не съм приготвяла.Много интересно съчетание от вкусове.Идеална комбинация от гъби, боб и зеленчуци.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Ааа, и тук странна за мен комбинация, ти отгде взе да ги измисляш тези:)
    Поздрави и леки пости, явно търсиш разнообразие.

    ОтговорИзтриване