Това е една много любима моя рецепта, която си приготвям по време на постите. Тя дойде като идея от тази рецепта за кисело зеле със свинско, която много, много обичам.
Обаче... няма свинско през постите, затова го спестих и си направих безмесен вариант.
Публикувам я отделно, за да я сложа в раздела с постните рецепти и да бъде полезна и на други любители на тази комбинация.
Продукти:
1 средна кисела зелка
1 1/2 к.ч. ориз
1-2 ч.ч. зелев сок1 глава лук
3-4 с.л. олио
суха целина, джоджен, чубрица, червен пипер, черен пипер и по желание и вкус лют червен пипер, малко сол
Зелката се нарязва и се поставя в тенджера да ври с 1 чаша от зелевия сок.. Като поври около 20 минути, в зелето се прави кладенче и там се изсипва измитият ориз. Оризът не трябва да докосва дъното на тенджерата, а под него трябва да има тънък слой зеле. Отгоре се покрива с още от зелето и се оставя да ври на тих огън. Ако сметнете, че сокът е малко, долейте още. Нарязаният на ситно лук се запържва отделно за кратко в загрятото олио. Когато оризът набъбне, (не трябва да остава хрускав, а да е почти сварен) и водата се е изпарила, се прибавят лукът и подправките, и всичко се разбърква много добре. Изсипва се в тава и се пече до зачервяване, като не се бърка. Може, като започне да се запича, само малко да се поразмести с решетъчна лъжица.
:) и вие ли сте на зеленце:). Много го харесвам със свинско, ама:) Твоето е чудно и обогатено. Вкусно изглежда. Поздрави, Или!
ОтговорИзтриванеОх, ще я опитам непременно!
ОтговорИзтриванеЗапечено и с люта чушка :)
Илианка, а на домашните добави ли по мръвка:)
ОтговорИзтриванеIliana, I love sour cabbage with rice..we call that podvarak.My mom never made it with rice, but to me is much more tasty with rice...It is on the menu tomorrow for lunch with some smoked sausages.
ОтговорИзтриванеЕто я моята гозба за вечеря, тъкмо умувах какво да е :) Много вкусно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за идеята, Илианче!
Аз не постя, но винаги предпочитам постното. И това също;)
ОтговорИзтриванеКатенчце, пробвай след постите онази рецептичка със свинско. Много е добра :)
ОтговорИзтриванеДани, най е хубаво добре подлютено. И леко хрупкаво :)
ОтговорИзтриванеВеси, не се полагат мръвки на това хубаво зеле :Р
ОтговорИзтриванеZori, I usualy make it without rice but this recipe is very special for me :)
ОтговорИзтриванеТаня, Мъхче, благодаря ви! Ще се радвам да се хареса и на вас :)
ОтговорИзтриванеТова е чудна манджа. И знаеш ли, харесва ми, а не го готвя, защото все си мисля, че не зная как.
ОтговорИзтриванеСега като ти си написала рецептата, кой ще ме спре да си приготвя това ястие.
Поздрави и целувки.
На ястията със кисело зеле, подправката е рогата мерудия /сминдух/. Всяко ястие си има подправка. Пробвайте.
ОтговорИзтриванеЕли Петрова, едва те разпознах :D
ОтговорИзтриванеИ ти сериозно ли го написа това??? И аз много те целувам и много ще се радвам да ви се хареса това простичко зеленце :)
Галина, в нашия край използваме сминдух, когато слагаме зелето да втасва. А в ястията като цяло нямаме практика да го слагаме.
ОтговорИзтриванеНо пък това е добра идея и аз бих опитала с удоволствие.
Илианче, срам не срам, признавам си никога не съм готвила зеле с ориз.Е, днес го направих по твоята рецепта, според мен стана чудничко. Мъжката част може и да се мръщи, щото те на постното му викат гарнитура и питат къде е яденето, ама.........кой както иска.:))) Но не се знае, може и да се хареса манджичката! А къпаната баница беше разкошна, страшно ми хареса. Баклавата на Ердинч също, добре, че надничам в блога ти, иначе все ги бях пропуснала. Благодаря ти за вкусните рецепти! Labrex
ОтговорИзтриванеАаа, кой ми ми е на гостииии!!!!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, Лабрекс, миличка!
Благодаря ти от сърце!!!
Да ти е сладко!