Продукти:
1 малка кисела зелка - с диаметър около 20 см
около 300 г свинско месо
1 малко парче суджук - не много сух
50 г пушено филе или пушен бекон
1 стрък праз
1 суха чушка
2 парчета сушени манатарки (не са задължително, но ако имате, сложете)
70 г сланина
60 мл зелева чорба ако готвите в крок-пот, ако готвите в обикновен гювеч, налейте двойно
щипка-две лют червен пипер (ако обичате по-люто, сложете повече)
чубрица
черен пипер
сол
Това ястие можете да сготвите в уред за бавно готвене или в обикновен гювеч.
Зелката се издълбава откъм горната страна. Издълбаната част се нарязва на ситно. Отделят се едно-две листа, с които да се покрие след като се напълни зелката. Месото се нарязва на хапки (не големи), суджукът на по-дебели парчета, филето на ситни кубчета, празът - на ситно. Загряват се 2-3 с.л. олио и в тях се изпържва месото заедно с филето. Ако пусне вода, изчакайте да се изпари. Добавя се празът и се готви докато омекне. Отмества се от огъня. Сухата чушка се натрошава в сместа, прибавят се подправките, като се слага много малко сол. Слагат се натрошените парченца манатарки, суджука и малка част от нарязаното зеле. Разбърква се хубаво.
Дъното на гювеча се намазва съвсем леко с олио. Отгоре се подрежда сланината, нарязана на много тънки филийки. Издълбаната зелка се поставя върху нея. Завързва се леко с канап отстрани, за да не се разпадне докато се пече и се пълни с месото. Останалото месо се смесва с нарязаното на ситно зеле. Добавят се още малко подправки на вкус, без сол и 4-5 с.л. олио. Разбърква се и сместа се изсипва около зелката.
Върху самата зелка се сипват 5 с.л. от зелевата чорба, а останалата се излива отстрани.
Ако готвите в крок-пот, включете уреда за 4 часа на 2ра степен и накрая преместете във фурна, за да се запече леко, по желание.
Ако печете в обикновена фурна - на 180* около час и половина-два.
Беше ми по-лесно да го сготвя, отколкото да го напиша, признавам си. Изглежда връткаво, но всъщност се сготви лесно и бързо.
*Разбира се, можете да използвате и по-голяма зелка, като увеличите продуктите за пълнежа.
1 малка кисела зелка - с диаметър около 20 см
около 300 г свинско месо
1 малко парче суджук - не много сух
50 г пушено филе или пушен бекон
1 стрък праз
1 суха чушка
2 парчета сушени манатарки (не са задължително, но ако имате, сложете)
70 г сланина
60 мл зелева чорба ако готвите в крок-пот, ако готвите в обикновен гювеч, налейте двойно
щипка-две лют червен пипер (ако обичате по-люто, сложете повече)
чубрица
черен пипер
сол
Това ястие можете да сготвите в уред за бавно готвене или в обикновен гювеч.
Зелката се издълбава откъм горната страна. Издълбаната част се нарязва на ситно. Отделят се едно-две листа, с които да се покрие след като се напълни зелката. Месото се нарязва на хапки (не големи), суджукът на по-дебели парчета, филето на ситни кубчета, празът - на ситно. Загряват се 2-3 с.л. олио и в тях се изпържва месото заедно с филето. Ако пусне вода, изчакайте да се изпари. Добавя се празът и се готви докато омекне. Отмества се от огъня. Сухата чушка се натрошава в сместа, прибавят се подправките, като се слага много малко сол. Слагат се натрошените парченца манатарки, суджука и малка част от нарязаното зеле. Разбърква се хубаво.
Дъното на гювеча се намазва съвсем леко с олио. Отгоре се подрежда сланината, нарязана на много тънки филийки. Издълбаната зелка се поставя върху нея. Завързва се леко с канап отстрани, за да не се разпадне докато се пече и се пълни с месото. Останалото месо се смесва с нарязаното на ситно зеле. Добавят се още малко подправки на вкус, без сол и 4-5 с.л. олио. Разбърква се и сместа се изсипва около зелката.
Върху самата зелка се сипват 5 с.л. от зелевата чорба, а останалата се излива отстрани.
Ако готвите в крок-пот, включете уреда за 4 часа на 2ра степен и накрая преместете във фурна, за да се запече леко, по желание.
Ако печете в обикновена фурна - на 180* около час и половина-два.
Беше ми по-лесно да го сготвя, отколкото да го напиша, признавам си. Изглежда връткаво, но всъщност се сготви лесно и бързо.
*Разбира се, можете да използвате и по-голяма зелка, като увеличите продуктите за пълнежа.
Ох,това е страхотно!Сипвай виното.Боже,Илианка,много съм гладна в момента.Как може пък баш сега да го пуснеш това...
ОтговорИзтриванеПравя нещо подобно и като знам колко е вкусно...!!! Ще си открадна идейката за сухите чушки и манатарките!
ОтговорИзтриванеъъъъ ама месото е малко :)
ОтговорИзтриванеДай да го увеличим :)
Чудесно е, Ил, много апетитно!
На толкова малка зелка е таман месото. Все пак има и суджук и сланина, и пушено месо :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, радвам се, че ви харесва.
Лелеее, уникално е много! Май ще се пробва, тъкмо сега е сезона на киселото зеле :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки, Маги
Така е, Маги :)
ОтговорИзтриванеТочно сега е сезонът на това ястие.
Хубава неделна вечер и успешна нова седмица!
Каква вкусотия!! Как не я видях по-рано! Преди два дена разнасях една зелка из къщи и се чудех как точно да я направя пълнена. Накрая намамих мой си вариант, защото моята зелка не беше кисела. Освен това беше червена (т.е. адски дървена). След връткане и експерименти, се получи вкусна! :) :) Ама твоята така добре си я представям на вкус, че огладнявам застрашително! Страхотна рецепта!
ОтговорИзтриванеТики, прекрасна е. Ако ти попадне кисела, я пробвай. Но може да направиш и с прясно зеле. Ще се получи вкусотийка :)
ОтговорИзтриване