Редовните посетители на Щъркелово гнездо знаят за страстта ми към тестените и знаят, че рядко издържам на подобни гледки. Видя ли някое изкушение, което да ми влезе в главата, много спешно трябва да го приготвя. Така се случи и с тези мекици, които Ваня предложи съвсем скоро. По традиция през почивните дни, когато сме вкъщи, задължително се приготвя нещо тестено. И този път нямаше изключения и семейството ми се радва на тези вкусни мекици.
Трябва да ви кажа, че рецептата е прекрасна и това, че тестото трябва да стои около 8 часа всъщност го прави много по-добро. Имам опит с подобен тип тесто, което обаче престоява само около половин час. Разликата е сериозна и ако решите да приготвяте тази рецепта, в никой случай не пропускайте тази стъпка. Можете да замесите вечерта и да ги изпържите за закуска, което всъщност си е голямо улеснение.
Ето и рецептата и начинът, по който ги направих аз :)
Продукти:
около 900 г брашно
1 с.л. сода бикарбонат
1 яйце
11/2 кофичка гъсто кисело мляко
1 1/2 с.л. захар
1 с.л. сол
Брашното се пресява и в него се прави кладенче. Поръсва се содата и се слагат останалите продукти. Замесва се меко тесто, оформя се на топка и се покрива с чиста кърпа. Оставя се за 8 часа в хладилник.
От това тесто аз направих мекици със сирене и такива без сирене. Нарежете тестото на парчета и оформете топчета с големина на малка ябълка. Ако искате да направите със сирене, смесете натрошеното сирене с 1 или 2 яйца - да стане на много гъста каша. Всяко топче разточете, поставете от плънката и прегънете, като притискате краищата с пръсти.
За мекици без сирене - разтеглете тестото до мекица с дебелина около 5 мм.
Мекиците се пържат в силно загрято олио, като е добре да пържите в повече мазнина.
Ха, това са и най-често правените у дома мекици! Обикновено замесвам тестото късно вечер /след филмите/ и на сутринта пържа. Илиянка, много са апетитни! Усмихната нова седмица!
Илианка, Честита Нова година! Желая ти много усмивки, да си здрава и много обичана! Мекичките ти са страхотни, вижда се! А ти си страхотен майстор на тестените изделия!
Илианка, Честита Нова година! Желая ти много усмивки, да си здрава и много обичана! Мекичките ти са страхотни, вижда се! А ти си страхотен майстор на тестените изделия!
Да, Илианка,... наистина, който разбира, тук се спира - страхотни са новите ти рецепти: Вълшебната питка, ароматна супа и пълнена зелка, а сега и тези изкушаващи мекици! Всичко ми харесва, голяма прегръдка за теб!
Нека добавя още нещо към вкусните мекици. Тези със сиренето трябва да се пържат на малко по-слаб огън, тъй като има опасност да не се изпържат яйцата вътре и да останат сурови.
Една приятелка ми се обади да ми каже какви вкусни мекици направила и на въпроса ми откъде е видяла рецептата, отговорът и' беше - от където редовно си гледам рецептите ,,Щъркелово гнездо". Ами и тя като мене редовно надничала в твоя блог, Илианка. Незнам как съм пропуснала тези мекици, но снощи бяха замесени и тази сутрин бяха една чудесна закуска за моето семейство. Благодаря ти за чудесната и лесна рецепта! :) Поздрави!
Здравейте Хриси и Приятелка, много съм щастлива, че се отбивате при мен и още по-щастлива съм, че сте доволни от предложените рецепти. Поздрави и на двете!
От години и аз правя тези мекички , но аз не слагам яйце , и млекото го разреждам с вода -айрян . Стават много меки и пухкави , и най -вече ИКОНОМИЧНИ опитайте.
Иле, чуднички са, меки като душичка... Определено са се получили страхотни!
ОтговорИзтриванеХубава вечер. :)
Ох, нали знаеш, че съм един от любителите на твоите тестени :)
ОтговорИзтриванеА и това, че престоява много ми харесва!
Хубава нова седмица, Ил!
Ха, това са и най-често правените у дома мекици! Обикновено замесвам тестото късно вечер /след филмите/ и на сутринта пържа.
ОтговорИзтриванеИлиянка, много са апетитни!
Усмихната нова седмица!
Илианка,
ОтговорИзтриванеЧестита Нова година! Желая ти много усмивки, да си здрава и много обичана!
Мекичките ти са страхотни, вижда се! А ти си страхотен майстор на тестените изделия!
Илианка,
ОтговорИзтриванеЧестита Нова година! Желая ти много усмивки, да си здрава и много обичана!
Мекичките ти са страхотни, вижда се! А ти си страхотен майстор на тестените изделия!
Съжалявам за двата коментара, но не можах да разбера първия път дали се публикува.:)
ОтговорИзтриванеЧестита Нова Година, Бети :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти :)
Хубава седмица ти желая!
ауууу чудесни!
ОтговорИзтриванепризнавам, че не си припадам по мекици със сода :) но щом са със сирене няма как да ги подмина :) дори на живо.
Който разбира, тука се спира :)
ОтговорИзтриванеСъблазнителка такава!Чудни пухкавелки са,Или!Хубав вторник!
ОтговорИзтриванеДа, Илианка,... наистина,
ОтговорИзтриванекойто разбира, тук се спира -
страхотни са новите ти рецепти: Вълшебната питка, ароматна супа и пълнена зелка, а сега и тези изкушаващи мекици!
Всичко ми харесва, голяма прегръдка за теб!
Нека добавя още нещо към вкусните мекици. Тези със сиренето трябва да се пържат на малко по-слаб огън, тъй като има опасност да не се изпържат яйцата вътре и да останат сурови.
ОтговорИзтриванеIzgeljdat mnogo vkusni i niamam turpenie da gi probvam. Kolko grama sa v 1 1/2 kofichka kiselo mliako? Blagodaria!
ОтговорИзтриванеОбикновено киселото мляко в кофичка е 400 г, така че в тази рецепта количеството е 600 :)
ОтговорИзтриванеЕдна приятелка ми се обади да ми каже какви вкусни мекици направила и на въпроса ми откъде е видяла рецептата, отговорът и' беше - от където редовно си гледам рецептите ,,Щъркелово гнездо". Ами и тя като мене редовно надничала в твоя блог, Илианка. Незнам как съм пропуснала тези мекици, но снощи бяха замесени и тази сутрин бяха една чудесна закуска за моето семейство. Благодаря ти за чудесната и лесна рецепта! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Здравейте Хриси и Приятелка,
ОтговорИзтриванемного съм щастлива, че се отбивате при мен и още по-щастлива съм, че сте доволни от предложените рецепти.
Поздрави и на двете!
От години и аз правя тези мекички , но аз не слагам яйце , и млекото го разреждам с вода -айрян . Стават много меки и пухкави , и най -вече ИКОНОМИЧНИ опитайте.
ОтговорИзтриване