Е, наистина е най-вкусният печен заек. Обичам заешко и имам възможност да приготвям сравнително често. Обикновено е на яхния с нещо си или пък пълнен. Факт е, че заешкото е сухо месо и от печенето често се изсушава повече. Тази рецепта обаче е прекрасна. Така месото остава не така сухо, а вкусът просто няма да коментирам. Предполагам, че добре би се получило и с пилешко и смятам съвсем скоро да се пробвам. А за това, че рецептата е много сполучлива, говори и само фактът, че е предложена от Пепи. Както и преди съм казвала, тя е един от малкото кулинари, на чиито рецепти се доверявам безусловно. За пореден път - благодарности!
Останалите рецепти за приготвяне за заешко на Щъркелово гнездо можете да намерите в този линк (клик).
Ето рецептата, такава, каквато Пепи ни я предлага.
Продукти:
Останалите рецепти за приготвяне за заешко на Щъркелово гнездо можете да намерите в този линк (клик).
Ето рецептата, такава, каквато Пепи ни я предлага.
Продукти:
1 заек - около 1,5 кг и повече
за „замазката”:
50-60 мл соев сос
30-40 мл зехтин/олио
2-3 фино пасирани скилидки чесън
3 с.л. червен пипер
2 с.л. брашно
1 ч.л. черен пипер
1 с.л. горчица
1 ч.л. сол или на вкус
2 х 100 мл. мл бяло вино
60 гр. масло
7-8 тънки ленти сланина, или суров бекон
5-6 стръка салвия
Заека се нарязва на парчета. Измива се и се подсушава. Парчетата се намазват тънко с маслото. Всички продукти за замаската се смесват и разбъркват, така че да се получи гъста каша. Месото се намазва с кашата. Всяко парче се поставя в плrк за печене, а върху него се слага лента сланина или бекон. Подгответе си два плика, защото за цял заек са нужни два. Оставете месото за 30 минути в хладилник. Фурната се загрява на 200*. Месото се изважда от хладилника и в пликовете внимателно се наливат по 100 мл бяло вино и по 50 мл вода. Завързва се. Пече се на 200* докато заври течността, а после температурата се намалява на 160* и се пече около час и половина или повече в зависимост от това дали е млад или по-стар заек. Накрая пликовете се разрязват и месото заедно със сосът се изсипват в тавата и се връщат във фурната за още 6-7 минути, като сланината се отстранява.
Какво имам да казвам аз :D
* нямах време да го чакам да стои в хладилника 30 минути и направо го сложих във фурната
* пликовете ми се скъсаха по средата на печенето и част от сосът изтече, така че се подсигурете с по два плика
* поради разсеяност пропуснах да сложа сланината
И въпреки всичко, това е най-вкусният печен заек!
Благодаряяя :)
ОтговорИзтриванеАма аз и заек мога да поема :))
Пилешко имам в блога паприковано, иди го погледни :) пак е хубаво.
И много се радвам, че ти е харесало и на теб, да знаеш!
ПП: Абе аз какво съм казала - по два плика, за всеки случай :))
ОтговорИзтриванеОх, и тук да си напълня очите!
ОтговорИзтриванеТака си и мислех, че Стоева може и зайче да хапне, а не само букет :D
Хубав уикенд!
Охххх,как само обичаме у дома заешко...Имам един ушко във фризера и ще го сготвя по пепиния начин:))Прекарно зайче си приготвила,Илианче!
ОтговорИзтриванеЕеей, канибали такива. :)
ОтговорИзтриванеМиленче, вади го от фризара и запрятай ръкави :)
Ееей, канибали такива. :)
ОтговорИзтриванеМиленче, вади го от фризара и запрятай ръкави :)
Заешко не знам ще ми попадне ли скоро,но виж едно пиле и аз трябва да облицовам с тази замазка и съм убедена,че ще е супер.Щом Пепи препоръчва и аз съм безрезервна!
ОтговорИзтриванеИли,супер си го приготвила и ти !
И аз ще замажа едно зайче с тази замазчица Илианка :) Толкова сте убедителни с Пепи :) Доверявам ви се на 100% ! Изглежда толкова апетитно, чудесен неделен обяд ще се получи!
ОтговорИзтриванеПри такава вкусно изглеждаща препоръка не ми остава нищо друго освен да запиша рецептата, защото едва ли нещичко е останало и за мен:)
ОтговорИзтриванеСтрахотно звучи тази "замазка". Поздрави, Ил и прекрасна нова седмица!
Здравейте, момичета! Аз, тази глазурка я спретнах миналата седмица, за Цветница, и то без да съм чела вашия форум. Само че на пълнено с пилешка дроб-сърма пиле и малко бяло винце. И не в плик, а в голяма йена с капак. Стана м-м-м, не е за приказване! Моята фамилия е свикнала да ги събирам на вкусотийки, но това пиленце, поднесено върху зелена ливадка, пардон-зелена салатка, направо ги довърши. Да знаете, че всякакво месце, ако се намаже с микс от сухи треви, подправки, горчица, соево сосче-няколко капки, малко мазнина, бяло винце или бира, става най-вкусната храна.
ОтговорИзтриванеИ, извинете, че се унесох в излияния. Ами ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО, всички да се живи и здрави, вие и семействата ви! И да спретнете и едно хубаво агнешко бутче или плешчица за празника и да се похвалите за успеха си! Весели празници!
ОтговорИзтриване"20 април 2014 г., 11:40 ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО"-Нинче на какви хапчета си? Инъче рецептата е бомба.
ОтговорИзтриванеП.С може към стръковете салвия малко мащерка да се добави ;)
Здравейте Дариа,
ОтговорИзтриванеако харесвате ароматната мащерка, можете да добавите. Но не прекалявайте с количеството, защото тя е малко "нахална" и може да превземе вкуса.
Поздрави,
Илиана
Благодаря.Върха е.
ОтговорИзтриванеТоя заек го правя в случай на свекърва и свекър, идващи на гости. Толкова е специален. Мерси за рецептата!
ОтговорИзтриванеУникално вкусно ми се получи!
ОтговорИзтриванеОтклоних се на следните места. Сложих чаша бира вместо винце. Сложих половин лъжичка горчица защото имах истинска френска дижонска и ми се стори че ще превземе всички други миризми и вкусове. Не успях да намеря салвия. Заека беше от охладените в LIDL - just wonderfull.
Благодарности! Сполай ви!
Заека става страхоте. Сложих салвия , мащерка и риган. Добавих към описаната рецепта и лук (едро нарязан)и моркови. Много е добро!
ОтговорИзтриванеДнес го сложих със всичките подправки в хладилника ,а ще го пека утре....дано да се получи :) не знаех дали е удачно ,да сложа и виното от днес...но ще рискувам
ОтговорИзтриванеunikalno e.Pepi strahotna si
ОтговорИзтриванеi az probvah,mislia che se poluchi mnogo dobre i blagodaria na Pepi za receptata .
ОтговорИзтриванеПроблем ли е ако маринованият заек престои повече от 30 мин. в хладилника?
ОтговорИзтриванеНе е проблем. Може да остане и по-дълго.
ИзтриванеА може ли в гювеч да се сложи а не в пликове?
ОтговорИзтриванеРазкошен става, вкусотия
ОтговорИзтриванеРазкошен става, вкусотия
Тази рецепта съм я приготвила от рецептата на Пепи 1:1 и стана уникално вкусен заек.Благодаря и!
ОтговорИзтриване