Pages

събота, 26 октомври 2013 г.

Празнична питка

Вече не знам какви имена да си слагам на питките и тъй като днес е празник, я кръщавам Празнични питка.

Продукти:

200 мл прясно мляко
1 кубче прясна мая
250 г кисело мляко
2 яйца+1 белтък
7 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
около 800 г брашно

50 г краве масло

1 жълтък за намазване

Маята се разтваря в топлото прясно мляко заедно със захарта. Добавя се шепа брашно и се оставя да се активира, докато хване "шапка" В пресятото брашно се прави кладенче и в него се изсипват всички продукти, заедно с активираната мая. Меси се средно меко нелепнещо тесто. Ако е нужно, се добавя още брашно. Оставя се да втаса и след това се разделя на 4 топки, едната от които е по-малка от останалите три. Покрива се с кърпа и отново втасва. Малката топка се отделя за средата. Тавата се намазва с мазнина или се покрива с хартия за печене, като задължително стените се намасляват.  Едната топка се точи на кора с диаметър на тавата, в която ще се пече. Поставя се в нея и се намазва хубаво с половината от разтопеното масло. Точи се следващата, слага се върху долната кора и се намазва с останалото масло. Точи се и третата кора и се поставя най-отгоре. С остър нож тестото внимателно се разрязва на 16 триъгълни части (като за кифлички), като не се реже до края.



Взима се най-горния слой и всеки триъгълник внимателно се навива към стените на тавата. След това по същия начин се навиват втория и третия триъгълник. В образувалия се отвор се поставя отделената топка тесто, като леко се притиска - не е нужно да допира останалата част на питката.
Питката се намазва с разбития с малко мляко жълтък и се поръсва със семена. Поставя се в студена фурна и се пече до готовност на 170*

Източник на оформянето - тук.

9 коментара:

  1. И тук да кажа, че е чудесна!
    Като букли са наредени :)
    Гуш!

    ОтговорИзтриване
  2. Илианка, празничната ти погача е чудесна!
    Интересно оформена, бухнала и с чудесен загар :)
    Приятна празнична вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Че тя си е идеална за празник, Илиянче, сложила си й напълно подходящо име. :)
    Поздрави и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  4. Your bread looks very good, and I am very happy that you liked this shape of the bread. With regards.

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесна празнична питка! Много ми хареса начина на оформяне и мисля да го пробвам :).
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотна, днес с ликсирчето така ме изкушавате...поздрави и пожелания за прекрасна неделя!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря, момичета!
    Много се радвам, че ви харесва :)

    ОтговорИзтриване
  8. Наистина вече е трудно да ги именуваш, Илианка,
    толкова са много -
    красиви, майсторски, празнични!
    Страхотна е,
    поздравления и пожелания за хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Много интересна питка и много красиво си я оформила :)
    Направо си е празнична и името ѝ пасва чудесно :)

    ОтговорИзтриване