Pages

петък, 30 август 2013 г.

Питка със сирене и кашкавал

Една идея, не точно рецепта :)

Продукти:

тесто - това, което най-много ви харесва
около 150 г сирене
около 50 г кашкавал
1 яйце
семена-сусам, ленено семе или нещо по-различно

Тестото се оформя на топка и се поставя върху хартия за печене. Слага се малко олио отгоре - 5-6 капки и с длани тестото се оформя на питка, като се прави борд отстрани. Трябва да изглежда като тавичка. Така подготвеното тесто се премества заедно с хартията в тава за печене. В средата тестото се набожда с вилица. От яйцето се отделя мъничко жълтък, а останалото се смесва с натрошеното сирене и настъргания кашкавал. Сместа се изсипва върху питката и равномерно се разпределя отгоре, като се внимава от нея да не се слага върху борда. Отделеният жълтък се смесва с 2-3 капки олио и мъничко вода и с него се намазва борда. Поръсват се семената. Питката се пече в незагрята фурна на 180* до зачервяване.

сряда, 28 август 2013 г.

Печени чушки с домати на фурна

Продукти:

10-12 печени чушки (може и повече, ако са мънички)
1 кг домати
7-8 скилидки чесън
1 щипка захар
2 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
чубрица
риган
сол

Чесънът се почиства и се нарязва на филийки. Чушките се обелват, а доматите се белят и режат на дребно.  Чесънът се изпържва  в загрятото олио съвсем за бързо, за около 15 секунди. Внимава се, защото прегаря бързо. Добавят се брашното и червения пипер, разбърква се и се изсипват доматите, слагат се захарта и подправките на вкус. Бърка се хубаво и се оставя за около 5 минути на слаб огън. Дъното на тавата за печене се намазва с олио и отгоре се подреждат чушките. Върху тях се изсипва доматения сос и всичко се пече на 180* до готовност на доматите. Накрая се поръсва с магданоз.

Много бързо и страхотно вкусно с пресни продукти. Ако обичате такъв тип гозби със сирене, можете да поръсите натрошено сирене върху доматите, което да се запече отгоре.

неделя, 25 август 2013 г.

Пържени кюфтета



Странно, че така и не съм намерила време за пет години, през които пиша този блог, да напиша рецепта за пържени кюфтета. Не, че ги правя много често, а ги обичам. Винаги съм ги предпочитала пред кюфтетата на фурна (тези на скара са друга тема). Знам, че не е особено здравословно, но пък е вкусно. :)

Рецептата е подходяща и за кюфтета на фурна, макар че, ако питате баща ми, за кюфтета на фурна не е нужен хляб.Ако ги правите на фурна, е добре да знаете, че първо трябва да сложите мазнина в тавата, в която ще печете и да я сложите във фурната да се загрее много добре. Това се прави, за да не залепнат кюфтетата. След това внимателно без да я вадите много от фурната, за да не изстине мазнината, поставяте кюфтетата и печете, като е необходимо да ги обърнете, за да се изпекат хубаво от двете страни. Може да ги изпечете и върху хартия за печене, като след като ги поставите ги полеете леко с олио отгоре, но не е същото.

Продукти:

500 г кайма (аз предпочитам смес, домашна)
1 глава лук или 1 връзка пресен лук
1 яйце
2 филии сух хляб или 30 г галета
1/2 ч.л. сода за хляб
1 с.л. чубрица
1 чаена лъжичка червен пипер
малко лют пипер, ако обичате
1 к.л.сух джоджен или 2-3 листенца пресен
1/2 връзка магданоз (може и по-малко, колкото обичате)
черен пипер на вкус
сол
Ако правите кюфтетата с хляб, е нужно да го потопите за кратко в студена вода, да го изцедите и натрошите. Другия вариант е да пропуснете тази стъпка и да замените хляба с галетата. Лукът се нарязва на много ситно и всички продукти се омесват хубаво. Каймата се оставя да престои поне за час. От нея се оформят 12 топчета, които се овалват в брашно. Оставят се около 10 минути да попие брашното, разплескват се с длани и се пържат в гореща мазнина.

Да ви е сладко!

събота, 24 август 2013 г.

Мекици

С Катето от Кокошарник обявихме днешния ден за ден на мекиците. Тя показа нейните по-рано през деня, сега е ред на моите. Можете да ги направите според вкуса си - със сирене или без сирене. Аз обичам с много сирене. :) Дори моите са с домашно овче за разкош, придружени от прекрасно къпиново сладко. Та ето и моята рецепта:

Продукти:


20 г прясна мая
400 мл. топла вода
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
около 600 г брашно

сирене

Маята се разтваря във водата. В брашното се прави кладенче и там се слагат солта и захарта, и се изсипва разтворената мая. Меси се меко тесто. Оставя се да втаса. Ако ще правите мекици със сирене, откъснете парче от тестото и  с ръце разтеглете правоъгълник. От едната страна се слага сирене и тестото се загъва, като се оформя мекица. Краищата се притискат с пръсти. Готовите мекици се пържат в повече силно загрята мазнина до златисто. Ако пък искате мекици без сирене, разделете тестото на равни парчета и оформете топчета. Всяко топче се разточва на кръг и се пържи в силно загрята мазнина.





петък, 23 август 2013 г.

Пъстърва с чесън и бяло вино



 Продукти:

6 пъстърви
3 глави чесън (или 2, ако са много големи)
150 мл бяло вино
1 домат
половин чушка
половин връзка магданоз
1 лимон
копър
щипка мащерка
1 ч.л. риган


Пъстървата се почиства, измива и посолява. Двете глави чесън се обелват и наситняват. Магданозът се нарязва и се смесва с чесъна и малко сол. Отделя се около 1/3 от тази смес. С останалото количество се пълнят пъстървите и се  прищипват с клечки за зъби, за да не изпадне пълнежът. Оставят се в хладилник за около час. Малко зехтин се нагрява и в него се изпържват рибите по минутка от двете страни. Изваждат се от тигана и се оставят встрани. В същия тиган с останалата мазнина се изсипва бялото вино.





 Към него се прибавят скилидките чесън заедно с люспите от третата глава, нарязаните на кубчета домати, нарязаната чушка, мащерката и риганът. Оставя се да ври на слаб котлон, докато течността се редуцира до една трета. Пъстървите се връщат в тигана и се поръсват с предварително отделения чесън с магданоз. Готвят се 3 минути от едната страна. Обръщат се, поръсват се с нарязан копър и отгоре се поставят кръгчета лимони. Готвят се още две минути и се изваждат.





Сега извадете хубаво изстудено бяло вино и добър апетит!


събота, 17 август 2013 г.

Медено-орехова торта


Обичам такива лесни и бързи рецепти, при които дори миксерът остава чист. 


Източник: Селма

Продукти:

за блат за форма с диаметър 26 см:

3 яйца
1/2 ч.ч. захар
2 пълни супени лъжици мед
1 пълна чаена лъжичка сода бикарбонат
125 г краве масло
125 мл олио
200 г смлени орехи
150 г брашно
1 капсула ванилия

за крема:

400 г заквасена сметана
1 опаковка дулсе де лече (397г)
100 г краве масло на стайна температура
1 капсула ванилия
100 г смлени орехи

още орехи и шоколад за украсата

Содата и меда се слагат в огнеопорен съд и се поставят на слаб котлон да се карамелизират до получаване на жълта пяна. Към горещата смес се прибавят маслото и захарта и всичко се разбърква до разтварянето на захарта. Прибавя се олиото, разбитите с тел яйца и останалите продукти. Всичко се разбърква много добре и сместа се изсипва в намаслена и набрашнена форма. Пече се в загрята на 180* фурна. 
Аз избрах да изпека блата в правоъгълна тава. Изду се доста в средата и така си остана, но пък това направи интересен вида на тортата. Селма споделя, че при нея се е надигнал и после е спаднал. Явно наистина е капризен :) Но в никой случай това не влияе на вкуса Love

Блатът се охлажда и се реже на две. Всички продукти за крема се смесват и единият блат се намазва с крем. Поставя се горния, които също се покрива много хубаво. За украсата аз смесих смлени орехи и настърган шоколад. Можете да ги използвате по отделно или пък да поръсите с какао.

Оставя се в хладилник и, ако имате търпение, чакайте една нощ. Аз я срязах на третия час и е великолепна.  thumbsup


петък, 16 август 2013 г.

Питка за Богородица




Давам ви просто идея за оформяне. Втасалото тестото се разделя на две. Едната половина също се дели на две, но едната част трябва да е малко по-малка от другата. По-малката се оформя на топка и се поставя в средата на застлана с хартия за печене тава. Втората част се оформя на фитил, който леко се усуква и се поставя около топката, без да се съединяват краищата му. Другата част от тестото се разделя на три. Оформят се фитили, от които се плете плитка. Поставя се внимателно около питката, като отново краищата не се съединяват.

Отделно се замесва малко твърдо тесто от около половин чаша брашно, щипка сол и малко вода, от което се прави украсата. Питката се маже с жълтък и се украсява. Пече се до готовност на 180*.

петък, 9 август 2013 г.

Супа от картофи и боб



... и на мен ми беше странна и чужда тази комбинация, когато ми я сервираха. Обаче реших да опитам и се оказа доста вкусно. Естествено не се разминах само с опитването. Трябваше и да я направя. Препоръчвам я и на вас.

Продукти:

1 купичка зрял боб
350 г картофи
1 голям морков
1 глава лук
сол
черен пипер
листа целина
магданоз

Бобът се накисва от предната вечер. Измива се и залива с вода колкото да го покрие. Слага се да заври. Водата се изхвърля, бобът се измива и към него се налива около 1,5 л. вода. Оставя се да заври. Като заври, се прибавя половината нарязан морков. Оставя се да ври, докато стане почти готов. Картофите се обелват и се нарязват на кубчета. Другата част от моркова се настъргва, а лукът се реже на ситно. В малко загрято олио се изпържват добре лукът и настъргания морков. Изсипват се при боба заедно с картофите и всичко се вари заедно. Ако е необходимо, се добавя още вода. Вари се до готовност на всички продукти. Накрая се прибавят подправките и солта. Ако искате, можете да използвате безсолен зеленчуков или гъбен бульон вместо вода.
При сервиране се добавя заквасена сметана.

Супата е много вкусна и свежа и студена.
Опитайте :)

Рецептата е подходяща и за 90 дневната диета или пости, но без сметаната.

понеделник, 5 август 2013 г.

Пудинг с извара

... или Varskes apkepas. Да, още нещо, което опитах в Литва и си обещах да приготвя вкъщи. Сервираха ни го за закуска със заквасена сметана. Можете да го хапнете с горски плодове, конфитюр, заквасена сметана (а защо не и друга), мед, шоколад... така, както на вас ви харесва. Ние го опитахме с къпини и с току-що сварено сладко от сини слини. Много е вкусно. Опитайте и вие.

Продукти:

1 кг безсолна извара
6 яйца
12 с.л. захар
12 с.л. грис
1 1/2 ч.ч. прясно мляко
3 пакетчета ванилия
40 г краве масло

Грисът се смесва с прясното мляко и се оставя на страна да набъбне. Изварата се изсипва в дълбока купа и се разбива хубаво, да не остават бучки. Прибавя се грисът и се разбърква добре. В друга купа се разбиват жълтъците със захарта до побеляване. И те се прибавят към първата смес. И в още една купа (знам, че станаха много...) се разбиват на сняг белтъците. Веднага се изсипват при изварата и сместа се бърка много добре. Дъното и стените на тавичка с размер 20 на 30 см с намазват с масло. Изсипва се сместа и отгоре се поставя маслото на малки парченца. Пудингът се пече в загрята на 180* фурна до апетитен загар.